Groene roosjes vol vitaminen, broccoli is al jaren niet meer weg te denken uit onze keuken. Of je ’m nu verwerkt in een romige pasta, Aziatische roerbakschotel of gewoon simpel gekookt als bijgerecht: deze groente is een blijvertje.
Zelf kon ik vroeger wel huilen als ik na school een bord doorgekookte broccoli voorgeschoteld kreeg. Maar door de jaren heen ben ik ervan gaan houden. Want het draait allemaal om hoe je broccoli bereidt: de bite, de geur en vooral de combinatie met andere smaken. Daarom: alles wat je moet weten om broccoli écht lekker klaar te maken.
Broccoli koken: houd ‘m knapperig en groen
Voor perfect gekookte broccoli is beetgaar het toverwoord. Snijd de broccoli eerst in gelijke roosjes zodat alles gelijkmatig gaart. Breng in een ruime pan water met een snufje zout aan de kook en voeg de broccoli toe zodra het water borrelt.
Kook de roosjes ongeveer 3 tot 5 minuten, na circa 4 minuten zijn ze doorgaans felgroen van kleur en lekker beetgaar. Kook broccoli vooral niet te lang (zoals mijn moeder vroeger deed, al hadden wij daar vast iets mee te maken, druk spelend terwijl het vuur maar bleef branden); dan verliest hij zijn frisse kleur, vitamines én stevige bite.
Een handige truc: kook de broccoli zonder deksel op de pan. Zonder deksel blijft broccoli mooi helder groen. Ga je de gekookte broccoli later gebruiken, bijvoorbeeld in een salade? Spoel de roosjes na het koken dan direct af onder ijskoud water.
Zo stop je de garing en behoud je de frisse kleur en knapperige textuur. Serveer je de broccoli direct, dan volstaat afgieten. Breng de groente op het bord eventueel op smaak met een scheutje olijfolie, wat versgemalen peper en een snuf zout.
Stomen, roosteren en wokken
Koken is niet de enige manier om van broccoli te genieten. Probeer ook eens een van deze bereidingswijzen:
Stomen: Leg de broccoli in een stoommandje boven kokend water en stoom ca. 5-7 minuten. Gestoomde broccoli blijft iets steviger en behoudt optimaal zijn vitamines en smaak.
Roosteren: Verwarm de oven voor op 200°C. Hussel broccoliroosjes met olijfolie, peper en zout op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Het resultaat is broccoli met een geroosterd randje, een licht nootachtige smaak en een heerlijke bite.
Wokken: Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan op hoge temperatuur. Roerbak de broccoli (in kleine roosjes) in 4-5 minuten gaar. Door het snelle bakken blijven de roosjes felgroen en lekker knapperig. Voeg desgewenst wat knoflook, sojasaus of andere kruiden toe voor een Aziatische twist.
Waarom broccoli zo goed werkt in gerechten
Broccoli dankt zijn succes op het bord aan een unieke combinatie van eigenschappen. Ten eerste heeft deze groente een stevige structuur: de roosjes vallen niet snel uit elkaar en behouden hun ‘bite’ bij het koken of bakken. Daarnaast is de smaak van broccoli mild en lichtzoet, waardoor hij moeiteloos samengaat met allerlei keukens en smaken – van kruidig tot romig.
Tot slot is broccoli een echte vitaminebom. Hij zit vol gezonde stoffen zoals vitamine C, K, foliumzuur, ijzer en vezels, terwijl hij maar weinig calorieën bevat. Met broccoli voeg je dus niet alleen iets lekkers, maar ook iets heel voedzaams toe aan je gerecht.
Knapperig, felgroen en vol smaak: je weet nu hoe je broccoli perfect bereidt. Hoog tijd om dat in de praktijk te brengen. Van frisse salades tot comfortfood: hier zijn 20 recepten om meteen mee aan de slag te gaan.
20x broccoli inspiratie
geroosterde broccolisalade met saffraanvinaigrette
Je krijgt meer diepgang in een dressing door verschillende soorten olie te gebruiken. Als je een andere notenolie hebt, gebruik die gerust.
gebakken gnocchi met broccoli, krokant broodkruim en ei
Door gnocchi krokant te bakken in boter krijgen ze een heerlijk goudbruin korstje, terwijl de broccoli voor frisgroene pit zorgt. Het geheime wapen? Krokant broodkruim met tijm en knoflook en een gekookt eitje maken het af!
Een soep die je van top tot teen, of van stronk tot roosje, in de airfryer kookt! Het is geen 1 april grap, maar een fantastisch recept uit Jamie's nieuwste kookboek waarin hij groots & geweldig lekker eten bereidt in de airfryer.
De zoetheid van de broccoli, de romige smaak van de witte bonen en het zoute van de pecorino maken dit tot een echte showstopper, helemaal als je het afmaakt met een kruim van roggebrood voor extra textuur. Het kan warm of koud geserveerd worden − de keuze is aan jou. Als je zin hebt in iets warms, zorg er dan voor dat je het citroensap op het laatste moment toevoegt om te voorkomen dat het sap bitter wordt.
broccoli-knolselderijsoep met whipped geitenkaas & zadencrunch
Julie Teeken steekt de Hollands glorie in een nieuw jasje. Deze heerlijke broccoli-knolselderijsoep met whipped geitenkaas en zadencrunch staat zo op tafel en is een gegarandeerd succes bij iedereen!
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
Dashi is een Japanse bouillon vol umami. Dus als je een oppeppertje kunt gebruiken, is deze soep alles wat je nodig hebt. Breng voor de boodschappen een bezoek aan de toko – een hele beleving als je het ons vraagt – want daar hebben ze alles wat je nodig hebt voor deze dashi.
frisse tofu met broccoli, haricots verts en kappertjes
Liever geen tofu? Dan kun je natuurlijk kipfilet gebruiken, in blokjes gesneden en op dezelfde manier bereiden als de tofu. Bak de blokjes kip goudbruin in plaats van de tofu en volg verder het recept zoals beschreven. Op deze manier kun je het gerecht aanpassen naar je eigen voorkeuren. Kappertjes kunnen ook vervangen worden door olijven of zongedroogde tomaten.
conchiglioni met broccoli-macadamia-pesto en worst
Zo gemaakt en toch een hele bijzondere combinatie: broccoli met macadamia's in zelfgemaakte pesto.
Frisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
Eenvoudige Italiaanse gerechten worden extra buono als je wat Italiaanse worst toevoegt, zoals 'nduja. Zo krijgen traditionele gerechten een heerlijke twist.Lees hier alles over 'nduja, de smeerbare worst uit Italie of ga voor deze onweerstaanbare gnudi van spruitjes met salie-knof-chiliboter.
broccoli uit de oven met pittige pasta en citroenkruim
Broccoli uit de oven behoudt zijn lekkere smaak en het ziet er mooi uit. Lekker met pittige pasta en citroenkruim. Alleen nog royaal bestrooien met parmezaanse kaas, en klaar ben je! Ook lekker uit de oven: een hele bloemkool
Voor lasagne moet je even de tijd nemen, maar het is leuk om te doen en het resultaat is die moeite dubbel en dwars waard. Deze lasagne maak je met kipgehakt en groente, dus lekker licht!
Broccoli-kippensoep maak je zo: gaar verse broccoli en spinazie in kippenbouillon en pureer tot een prachtig groene soep. Haal een kant-en-klare gegrilde kip en doe het kippenvlees in de soep. Beetje pit erbij: meng danish blue of roquefort met ricotta, beleg er toast mee en geef dat als bijgerecht. Wat heb je dan? Groene soep & blauwe kaas… supercombi!
Te lekker, weinig voorbereiden én met veel verse kruiden en seizoensgroenten. Boerenkool, broccoli en kruidige ras el hanout. Proef het voorjaar in deze verrukkelijke eenpanner met forel! Nog meer lekkers met forel: scones als borrelhapje met zalmforelLiever vega(n)? Vervang de vis door in sojasaus gebakken paddenstoelen en blokjes gerookte tofoe. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt voor de veganistische optie.