4x koken met Chinese kool

Het lijkt misschien niet de meest spannende groente, maar Chinese kool is juist hartstikke divers. Een echte alleskunner in de keuken dus. Hij is namelijk mild van smaak en je kunt ‘m lekker knapperig houden of juist zacht laten stoven.

Toch liever spitskool? 6 spitskool recepten die de groente in een ander licht zetten

Chinese kool, ook wel bekend als paksoi of pe-tsai, is een veelzijdige en voedzame groente die zijn oorsprong vindt in China.

Alles over deze groene groente

De groene bladgroente is lid van de koolfamilie en staat bekend om zijn langwerpige vorm, lichtgroene bladeren en sappige witte stelen. Hij wordt vaak in de Oosterse keuken gebruikt vanwege zijn milde smaak en knapperige textuur.

Het leuke aan deze Chinese groente is dat je ‘m op verschillende manieren kunt bereiden. Zo kun je ‘m bijvoorbeeld roerbakken, stomen, in salades verwerken of fermenteren. Zeker voor dat laatste wordt de kool veel gebruikt, want de Chinese kool is een favoriete soort om te gebruiken voor kimchi.

Nog niet overtuigd? Deze groene groente is ook hartstikke gezond. Er zit namelijk veel vitamine C in en hij zit ook nog eens vol met vezels en antioxidanten.

Wat is het seizoen van Chinese kool?

Chinese kool is in principe het hele jaar door verkrijgbaar, maar het piekseizoen varieert afhankelijk van de regio. In gematigde klimaten is ‘ie vaak beschikbaar in de herfst en winter, terwijl het in warmere klimaten mogelijk het hele jaar door kan worden geteeld.

Het verschil met paksoi

Hoewel Chinese kool en paksoi vaak door elkaar worden gehaald vanwege hun uiterlijke gelijkenis, zijn er enkele subtiele verschillen tussen de twee. De kool heeft langwerpige, langgerekte bladeren en een compacte vorm, terwijl paksoi kortere, bredere bladeren en een bredere stengel heeft.

Paksoi heeft ook een sterkere, peperachtige smaak in vergelijking met de mildere smaak van z’n Chinese broertje.

Recepten met Chinese kool

chinese koolsalade met peterselie-pestodressing, pompoenpitten en geitenkaas
Verrassing: we krijgen de zon nog even te zien deze maand! Ze wordt steeds minder verlegen en kruipt beetje bij beetje achter de donkere herfstwolken vandaan. Hier op de redactie staan de ramen alweer open en de wintersjaal kan vandaag worden thuisgelaten. Bij delicious. krijgen we dan meteen zin in een lekkere frisse salade!
naar recept
Chinese koolsalade-delicious
chinese kool en peultjes met pikante garnalen
naar recept
chinese-kool-delicious
pittige Chinese koolrolletjes
naar recept
koolrolletjes-delicious
snelle kimchisalade van chinese kool en radijs
Kimchi is onmisbaar in de Koreaanse keuken. Mister Kitchen ging op onderzoek uit en ontdekte het geheim van deze unieke smaakmaker. Ook delen ze een recept voor snelle kimchisalade. 
naar recept
kimchisalade

Houd je het liever gewoon simpel? Ga dan voor deze geroosterde Chinese kool