De voornaamste reden dat we uitkijken naar kerst en de feestdagen? Niet het gepuzzel met boodschappenlijsten of het gesjouw met versieringen. Nee, het is dát wat we vaak tot ’t allerlaatst bewaren: het kerst dessert!
Voor velen van ons is het feest pas compleet wanneer er chocolade op tafel is geweest. Toetjes, nagerechten en ander zoets met chocolade: we pakken lekker uit. Deze kerst mag het allemaal op tafel!
Chocolade inspiratie
In 15 jaar delicious. hebben we een mooie collectie aan kerst desserts met chocolade verzameld. Klassiekers om de oude garde mee te bekoren, zoals Schwarzwälder en zelfgemaakte viennetta met een pittige twist. Maar we hebben ook meer dan genoeg nieuwe smaakcombinaties voor je, waarmee je jouw gasten gegarandeerd mee omver blaast. Lees dus snel verder, want de allerlekkerste exemplaren vind je in deze lijst kerst desserts: chocolade-editie.
Van bescheiden taartjes tot superdeluxe showstoppers en van wit tot extra puur: voor iedere chocoladeliefhebber vind je de beste recepten om de show mee te stelen. Ga je voor een bombastische chocoladetaart met ganache, kies je voor elegante panna cotta’s met witte chocolade of worden het toch chocolade-vanillelolly’s om warme choco mee te maken?
Mocht je er nou echt niet uit komen, laat al je gasten dan een eigen kerst dessert kiezen om te maken en mee te nemen. Zo regel je een gezellig dessertbuffet tjokvol chocolade. Perfect voor grote groepen, twijfelaars en mensen met ruime toetjes-magen!
De klassieker mag natuurlijk niet ontbreken: een chocolademousse om je vingers bij af te likken! Zo maak je de allerbeste.
Desserts met melkchocolade en pure chocolade
homemade viennetta met chili
Verwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper! Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.
Dit is een snelle versie van klassieke, ijskoude chocoladetruffels. Wedden dat je meteen een tweede wil. En een derde…Nog zo'n lekker koud chocoladedessert: pure-chocolade-ijs.
schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote
Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.
We geven je een onovertroffen NY cheesecake met royaal veel roomkaas. laat de cheesecake afkoelen in de oven, dan is de kans op barsten miniem. Kleine barstjes verstop je gewoon onder een dikke laag chocoladeglazuur…Bekijk hier onze 9 tips voor de perfecte cheesecake!
Verrassend lekker! Door de toevoeging van frisse frambozen proef je de chocolade in deze tulband nog beter.Volg deze tips, dan zal je tulband mooi en héél uit de vorm komen.
Frankrijk en patisserie kunnen nou eenmaal niet zonder elkaar. Probeer deze heerlijke Franse klassieker: een kleine variant van de paris-brest gevuld met een romige chocolade-hazelnotenroom.In de mood voor Franse klassiekers? Probeer deze Franse uiensoep!
Voor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.Ook zo lekker: chocolade-hazelnoottaart.
Deze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!Het deeg van de babka’s is zo plakkerig dat je dit het best met een standmixer of krachtige mixer met deeghaken kunt maken. Tip: gebruik boter op kamertemperatuur, anders mengt het niet goed met het deeg.Rutger past dezelfde vouwtechniek toe bij deze Scandinavische kardemombullar.
Deze chocolade-hazelnoottaart is alles wat je nodig hebt. Wij als echte bakfanaten houden wel van een chocoladetaartje op z’n tijd. Combineer dat met hazelnoten en we zijn om. Onderstaand recept voor chocolade-hazelnoottaart komt uit delicious. hét kookboek.
Deze kwarktaart met ricotta is niet wat de meeste mensen van een kwarktaart verwachten – er is geen krokante bodem en hij wordt warm uit de oven geserveerd – maar in Italië, waar ze echt heel goed weten hoe ze ricotta moeten behandelen, zijn bijna alle kwarktaarten zoals deze: warme, smeuïge taart. Wij maken hiervan liefst eenpersoonstaartjes, in taartringen van 8 cm Ø. Je kunt ook een gewone muffinbakplaat gebruiken, of een grote taart maken in een springvorm van 23 cmØ. In het vind je instructies voor alle opties.’
Dank voor dit recept aan Laura Jane Stewart, patissier in de winkel op Ledbury.
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
Niets gaat boven zelfgedraaid ijs! Met goede basisingrediënten maak je verrukkelijk chocolade-ijs. Wij delen twee variaties met chocolade-ijs: een met koffie en de andere met chocolate chip cookies. Een ijskoud kunstje!
Cacao komt van ver, ruikt naar het paradijs en herbergt een bijzonder verhaal. Dat bleek gisteren wel bij Tony’s Chocolonely.Tijdens een blinde smaaktest van chocoladeletters – waar wij werkelijk álles over het perfect proeven van chocolade leerden van proefmeester Peter Klosse – bleek die van Tony’s als lekkerste uit de bus te komen (het was écht écht écht een blinde test!). Maar ook alle andere chocoladeletters kwamen goed door de test. Mister Kitchen ging vorig jaar met Tony’s Chocolonely naar de bron van al die slaafvrije Tony’s chocolade: Ghana. Ze kwamen thuis met een Ghanese chocoladecake.
Deze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat!
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
Dit homemade chocoladetaartje is superfeestelijk en megalekker als toetje of bij de koffie. Dat gaat extra snel als je kokend water uit de Quooker-kraan tapt voor het smelten van de chocolade.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
De naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de foto zeer zeker wel. Deze vrolijke, gevulde donuts – zonder gat – komen oorspronkelijk uit Florence. Ze danken hun naam aan het woord 'bomba', wat bom betekent. Maar laat je niet misleiden: deze bommen zijn juist heerlijk zacht en luchtig. Bezorgen ze je een explosie aan geluk? Dat dan weer wel. Wat de beste bombolini zo lekker maakt? Een goede vulling zoals jam, chocolade of custard bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkst: bomboloni zijn op hun best als ze vers gebakken zijn. En dat kan je heel goed thuis doen! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bombolini gingen we helemaal los met de Slide&Hide® oven.
Een Italiaanse klassieker mag je niet veranderen, behalve als je er chocoladepasta in kunt doen! Ben je op zoek naar een écht spektakelstuk? Maak dan tiramisutaart!
Als je nog niet aangeschoten bent van het wijnarrangement tijdens een feestdiner, waag je dan aan deze pudding met dronken sinaasappels. Het perfecte dessert met chocolade.
Deze pistachebrownies zijn het allerlekkerst met zelfgemaakt zwartebessenijs, maar voor een snelle versie kan lekker kant-en-klaar roomijs natuurlijk ook.
witte-chocolade ijstaartjes met aardbeien in rodewijnsaus
Deze witte-chocolade ijstaartjes met aardbeien in rodewijnsaus zijn supertoetjes die je ruim van tevoren kunt maken. Voor het serveren hoef je alleen maar alles te combineren. Fijngehakte chocolade en hazelnoten geven het ijs een subtiele crunch. Een topcombinatie met de aardbeien in rode-wijnsaus.
Never change a winning team… dus ook wij laten de chocolade en frambozen hun werk doen. De peren en pistache maken het geheel compleet. Aan de slag!Of maak deze zachte chocoladecakejes.
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
Overal in Turijn zie je de klassieke bonét op het menu staan. Het lijkt net of deze chocoladepudding uit twee delen bestaat. De amaretti drijven tijdens het bakken boven en zorgen zo voor een iets rul laagje. Voeg wat sterke espresso toe om de chocoladesmaak nóg intenser te maken. Een knapperig koekje als versiering is een must in Turijn!Maak ook eens deze Italiaanse klassieker: de milano-torino cocktail
Heerlijke walnotenbrownies met een flinke lik ricottaglazuur. Kom maar door! Deze chewy brownies hebben een heerlijke specerijen-sinaasappelsmaak. Het geheim van dit recept? De keukenmachine, want die doet bijna al het werk. Minimale inspanning en groots effect dus!Werd je vooral verleid door de ricotta? Say no more. Hier geven we je onze 28 lekkerste recepten!
Deze warme chocoladetaartjes vallen in de categorie kleine moeite, fijne taart. Klaar in iets meer dan een halfuurtje. Daarna komt het lastigste: eraf blijven, want ze moeten nog een uurtje afkoelen. Zodra je ze opensnijdt, vloeit de limoen-chocovulling eruit. Ook perfect als feestelijk toetje! Geef er dan een glas rode dessertwijn Banyuls bij.
Feestbombe!Je kunt in plaats van kleintjes ook één grote maken voor 8 personen. Neem dan een diepe schaal van minimaal 1,4 liter inhoud. Gebruik de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Meet de boven-wijdte van de schaal en maak de koekbodem zo groot als de diameter van de schaal. Zet de bombe minimaal 5,5 uur in de vriezer voor je de chocolade erover giet.Tip: maak deze gemberbombes 1 dag eerder, begin zeker 6 uur van tevoren!
Kruimelige chocoladekorst, plakjes zoete banaan en een weelderige toffeesaus gemaakt met gecondenseerde melk. Dit chocoladebanoffeetaartje is één van onze favorieten uit ons bakboek!
Koffie of ijs toe? Met deze affogato hoef je niet meer te kiezen! Espresso en chocolade-ijs met sinaasappel zijn een gouden combinatie! Deze affogato is dé perfecte afsluiter van een Italiaans diner en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Voor een snelle versie kun je ook ijs uit de supermarkt gebruiken.Of ga voor deze variant: affogato-muffins met mokkasuiker.
Slim om altijd standby te hebben liggen: chocoladelolly’s. Je maakt er heel eenvoudig chocolademelk mee door hem te roeren door wat hete melk. Perfect nu het weer wat kouder is.Ook heel lekker: sinaasappel-chocomelk met tijmroom.
Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw,
dus ik neem gebak heel serieus. Deze
stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te
zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
Ok…het is geen zomer meer. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om dat te zien. Maar een chocolade-semifreddo met karamel(!)saus is nooit verkeerd toch? Gebruik het liefst bittere chocolade van goede kwaliteit. Dit geeft die typische cacaosmaak aan je semifreddo. Si!
Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven elke maand recepten met (h)eerlijke Fairtrade chocolade, zoals deze te lekkere chocolade cupcake met fairtrade chocopping!
Geen Amerikaanse bbq zonder s’mores. Leuk om die traditie te adopteren. In nog geen 15 minuten heb je een geweldig toetje. Het enige wat je nodig hebt voor deze verrukkelijke chocolade s’mores zijn koekjes, chocolade, marshmallows en cacaopoeder, en natuurlijk lange spiesen om te rijgen. Laat de kooltjes maar gloeien!
Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven elke maand recepten met (h)eerlijke Fairtrade chocolade, zoals deze chocolate chip sandwiches!
Chocolade en kersen vormen een perfect paar. Serveer deze Schwarzwalder chocotaartjes wanneer ze nog warm zijn met de opgevangen kersensiroop en een bolletje vanille ijs.
Als er om 4 uur wat zoets uit de testkeuken komt, zijn we blij. Helemaal happy werden we van deze chai-brownies met kruidige sinaasappels en een flinke dot dikke Griekse yoghurt erop.
No waste: oud brood geeft deze pudding precies de binding die nodig is. Deze pudding stoom je en je serveert hem met lobbig geklopte slagroom en zure kersen. Om je vingers bij af te likken!
Fruit en chocolade is een gouden duo. Combineer het met het aperol spritz en je dessert krijgt een fris-bittere toevoeging. Heerlijk tijdens de feestdagen of voor als je doordeweeks extra wil uitpakken.Ook lekker: schwarzwalder chocotaartjes.
In het Hoge Noorden zijn ze net zoals wij, gek op drop. Een bekende lekkernij is de lakrits of lakris (komt van het Engelse licorice, oftewel zoethout) omhuld met chocolade. Precies de smaken die je terugvindt in deze taart. Tip: begin een ½ dag van tevoren.
Avocado smaakt ook geweldig met zoet als chocolade; proef het in zo’n royaal toetje met karamelsaus. Bijvoorbeeld met deze avocado-chocolademousse met karamelsaus! Mm…
Als je een waardige afsluiter van een diner zoekt, ga je voor deze vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade. Succes gegarandeerd. Ook lekker: griesmeelpudding met bramensaus.
Succes gegarandeerd met deze drie kleuren chocoladefondue. De witte chocofondue krijgt een extra kick door een scheutje sinaasappellikeur. De melk variant geef je een twist door een vleugje kaneel en de pure chocoladefondue maak je lekker kruidig door een snufje kruidnagel.
Dé showstopper van de avond? Deze meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur! Laagje meringue, laagje room en fruit, laagje meringue, laagje room en fruit, laagje meringue… de taart heeft maar liefst 6 lagen en heerlijke chocokrullen on top! Als je het recept volgt, is de meringuetaart verbazend makkelijk om te maken!
witte-chocolademousse met frambozen en sesam-anijskletskoppen
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
Rutgers kersttaart: sinaasappel-maanzaadtaart met witte chocolade en frambozen
Rutger: 'De witte chocoladecrème voor de afwerking is op basis van banket- en bakkersroom. Ik doe er geen eidooiers in, om de crème zo licht mogelijk te houden. Vlak voor het afwerken van de taart 'marmer' ik de witte-chocolade-crème met frambozenjam.' Vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig; je vindt alle recepten in het feestnummer van delicious.
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.
Een stevige chocoladetaart met een zachte, smeuïge kern. Wat wil je nog meer? Deze mudcake met witte-chocoladeglazuur heeft het allemaal. Extra lekker door een vleugje kaneel.
Een soesjeskunstwerk als dessert is de perfecte afsluiter van een perfect diner. De croquembouche dankt zijn naam aan het Franse croque-en-bouche (NL: ‘knapperig in de mond’). Maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Durf jij het aan?
Italiaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker. Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar. Maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft. Deze 'blonde' variant tjokvol geroosterde macadamianoten en witte chocolade kun je vandaag nog de oven in schuiven.
pavlova met kaneelroom, cranberrysaus en witte chocolade
Ok…we hebben al talloze keren meringue gehad in delicious. (het is immers de favoriet van hoofdredacteur Makkie), maar je hebt nooit genoeg meringuerecepten toch? En dan is die combi kaneel-cranberry toch wel erg fijn comfortfood. Of kies gewoon je eigen favoriete fruit!
panna cotta van witte chocolade, kokos en kardemom
Dit dessert is de kers op de taart, het moment waar iedereen naar uitkijkt! Heerlijke panna cotta van witte chocolade kokos en witte chocolade. Wat wil je nog meer?
Dit is zo'n dessert waar we alleen maar meer van willen. Dus zorg dat je nog een plekje over houdt voor deze heerlijke witte-chocotiramisù met banaan & limoncello. Het is relatief weinig werk omdat het opstijven gelukkig vanzelf gaat. Aan de slag!Kan jij geen genoeg krijgen van Italiaanse desserts? Dan is deze espresso-martini tiramisu ook perfect!
Verras je gasten tijdens het kerstdiner met een luchtige witte chocolademousse. In dit recept gebruiken we lavendel en kersen om voor een extra speciaal effect.
Witte chocolade is zoet en romig, en daardoor in combinatie met iets fris ideaal. Deze witte-choco-custardtaart heeft het allemaal, inclusief een vleugje nootmuskaat voor nog meer smaak.
millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis
Zoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!Ook lekker: millefeuille pruimentaart.
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom deze verrukkelijke mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop.Of maak witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus.