nr.1 foodmagazine

bombolini met chocolade of vanilleroomvulling

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal 12 | dessert, taart, zoet | weekend | italiaans |
De naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de foto zeer zeker wel. Deze vrolijke, gevulde donuts – zonder gat – komen oorspronkelijk uit Florence. Ze danken hun naam aan het woord 'bomba', wat bom betekent. Maar laat je niet misleiden: deze bommen zijn juist heerlijk zacht en luchtig. Bezorgen ze je een explosie aan geluk? Dat dan weer wel.
Wat de beste bombolini zo lekker maakt? Een goede vulling zoals jam, chocolade of custard bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkst: bomboloni zijn op hun best als ze vers gebakken zijn. En dat kan je heel goed thuis doen!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bombolini gingen we helemaal los met de Slide&Hide® oven.
kooktijd40 minuten
rusten/rijzen1 uur 30 minuten
totale tijd2 uur 10 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: spuitzak met gladde spuitmond van ½ cm

ingrediënten

  • 7 g zakje gedroogde gist
  • 165 ml lauwwarme melk
  • 275 g fijne kristalsuiker
  • 400 g bloem
  • 2 eieren
  • 100 g boter in blokjes
  • ruim olie om te frituren

vulling

  • 400 g nutella of een mengsel van 250 g crème fraîche en 250 g dikke vanillevla

instructies

  • Roer de gist met de melk en 1 el van de suiker in een maatbeker door elkaar. Laat afgedekt 10 min. rusten op een warme plek tot het schuimig is.
  • Doe de bloem in een ruime kom. Voeg het gistmengsel, 3 el van de suiker, de eieren en ¼ tl zout toe. Kneed 2 min. tot een samenhangend deeg. Kneed de boter blokje voor blokje erdoor tot je een glad deeg krijgt. Kneed nog 2-3 min. tot een zacht deeg. Laat in een licht ingevette kom op een warme plek afgedekt in ± 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
  • Verdeel het deeg in 12 porties en draai ze tot balletjes. Leg ze op een ingevette bakplaat en laat afgedekt nog ± 20 min. narijzen.
  • Schenk een grote (frituur)pan of wok halfvol met frituurolie en verhit tot 170ºC (of tot een blokje brood hierin in 60 sec. goudbruin kleurt). Frituur de bombolini met enkele tegelijk in 3-4 min. bruin en keer ze halverwege. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier.
  • Schep de warme bombolini om met de suiker. Vul de spuitzak met nutella of een mengsel van crème fraîche en vanillevla. Steek de spuitmond van de spuitzak er aan de zijkant in en spuit er wat vulling in. Serveer warm.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!