Chocolademousse maken: zó maak je de allerbeste

Zijdezachte zoete en luchtige chocolademousse die wegsmelt in je mond is een ideaal feesttoetje. Maar hoe maak je hem nu het allerlekkerste? Gebruik je eiwit of slagroom? Maak je ‘m ruim van tevoren of juist à la minute? En hoe voorkom je dat hij instort? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.

Zo maak je de beste chocolademousse stap-voor-stap

1. De basis
Chocolade is misschien wel de meest bekende basis voor mousse, maar je kunt ook fruitpuree, sap., een andere vloeistof zoals koffie of een combinatie gebruiken. Kies voor een goede basis, die geeft namelijk de meeste smaak af.

2. Zoet
Soms is je basis al zoet genoeg, maar vaak is een beetje extra zoetigheid wel nodig. Kies een zoetstof die je lekker vindt en goed past bij je basis. Gewone suiker of een bijzondere soort als palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop of agavesiroop. Alles kan!

3. Lucht
Mousse is geen mousse zonder lucht. Die breng je erin door slagroom, mascarpone of crème fraîche of een combinatie ervan luchtig op te kloppen. Ook geklopt ei of – nog luchtiger – geklopt eiwit geeft lichte luchtigheid aan de mousse. Eet je plantaardig? Neem dan plantaardige room en/of opgeklopte aquafaba (het kooknat van kikkererwten) om je mousse luchtig te maken.

4. Stevigheid
Mousse zonder stevigheid zakt al snel na het maken in. Gebruik gelatine of – als je plantaardig eet – agar-agar om je mousse langer stevig te houden. Chocolade smelt je voor gebruik en bij het afkoelen stijft de chocolade weer op. Daarom heb je voor mousse op basis van chocola dus meestal geen gelatine of agar-agar nodig.

Mengen, de juiste volgorde en opstijven

De volgorde en de manier van mengen zijn heel belangrijk voor een geslaagde mousse. Begin daarom met het mengen van je basis met de zoetstof. Voeg hieraan je opgeloste gelatine of agar-agar toe. Wacht tot het mengsel goed is afgekoeld en nét begint op te stijven (lobbig wordt).

Spatel hierna pas het ingrediënt waarmee je de mousse luchtig maakt erdoor. Start altijd met de zwaarste soort. Dus eerst de mascarpone, dan crème fraîche, daarna slagroom en op het laatst het eiwit.

Hoe je het beste mengt? Spatel of schep het ingrediënt waarmee je de basis luchtig maakt in delen door de basis. Meng eerst eenderde deel er goed door. Dat hoeft nog niet heel voorzichtig. Schep of spatel daarna in twee delen voorzichtig de rest erdoor. Ga nu niet flink kloppen of roeren, dan sla je alle lucht uit je mousse.

Dan het opstijven. Individuele porties mousse hebben 4-6 uur nodig om in de koelkast goed op te stijven. Reken voor een royale mousse zeker het dubbele. Een nacht in de koelkast is het best. Als je de mousse niet stort, maar in een schaaltje serveert, kan de mousse korter opstijven of je kunt met minder gelatine of agar-agar toe.

Chocolademousserecepten

Trek gekregen en wil je aan de slag? Bekijk hieronder onze favoriete chocolademousserecepten.

witte chocolademousse met lavendel en kersen
Verras je gasten tijdens het kerstdiner met een luchtige witte chocolademousse. In dit recept gebruiken we lavendel en kersen om voor een extra speciaal effect.
naar recept
witte chocolademousse met lavendel | delicious
avocado-chocolademousse met karamelsaus
Avocado smaakt ook geweldig met zoet als chocolade; proef het in zo’n royaal toetje met karamelsaus. Bijvoorbeeld met deze avocado-chocolademousse met karamelsaus! Mm… 
naar recept
avocado-chocolademousse
klassieke chocolademousse met pure chocolade
Klassieke chocolademousse als toetje is altijd een goed idee. Dit recept gebruikt pure chocolade van Fairtrade en slagroom. Zo is -ie het allerlekkerst!
naar recept
chocolade mousse - delicious
pure chocolademousse in een glaasje
De traditionele chocolademousse komt uit Frankrijk en wordt gemaakt van eieren en chocolade. Deze pure chocolademousse is zacht en romig.  Zin in een ander toetje met chocolade? Deze chocolade-vanillelolly’s zijn ook lekker!
naar recept
pure chocolademousse
mangohart met witte chocolademousse
’t Is bijna een onmogelijk opgave om het perfecte zomertoetje te kiezen. Lekker fris met veel vers fruit of toch maar een flinke portie verslavend lekkere chocolade en crunchy koekjes? Dit recept is in ieder geval een goede combi. En in ieder geval de favoriet van Ichelle, die het recept kwijt was…
naar recept
Mangotaart-delicious
witte-chocolademousse met frambozen en sesam-anijskletskoppen
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?
Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
naar recept
witte-chocolademousse kletskoppen frambozen - delicious
iStock