aantal 8 |
dessert, taart |
familietijd, feestelijk, weekend |
frans, hollands |
Knapperig laagje deeg, zachte frangipane, romige crème en frisse aardbeien-topping: dit is het ultieme zomertoetje.Dol op aardbeien? Probeer ook deze recepten met het rode zomerfruit.
voorbereiding2 hours hours 20 minutes minutes
kooktijd45 minutes minutes
oven30 minutes minutes
totale tijd3 hours hours 35 minutes minutes
ingrediënten
- 60 g witte chocolade, in stukjes
- 70 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 150 g amandelmeel
- 55 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 el bloem
- 2 tl vanillepasta, potje of vanille-extract
- 1 el ruwe rietsuiker
- 300 ml crème fraîche
- rasp en sap van 1⁄2 biocitroen
- 400 g aardbeien, zonder kroontjes, in dunne plakjes
- 50 g poedersuiker, gezeefd
deeg
- 250 g bloem
- 30 g fijne kristalsuiker
- 1 tl zeezoutvlokken
- 170 g koude boter, in blokjes
- 1 el ciderazijn
instructies
- Doe de bloem voor het deeg in een kom en meng de suiker en zeezoutvlokken erdoor. Voeg de 170 g boterblokjes toe en schep om. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel tot een grof kruimelmengsel met nog wat grotere botervlokjes. Meng in een maatbeker de azijn met 4 el ijskoud water. Roer beetje bij beetje net zoveel daarvan door het bloemmengsel tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dit kort door en druk het deeg alvast uit in een ovaal. Omwikkel met plasticfolie en zet 2 uur in de koelkast.
- Maak intussen de chocolade-frangipane. Doe de witte chocolade, de 70 g boterblokjes, amandelmeel en kristalsuiker in een kom en meng ze met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 ei, de bloem en 1 tl vanille toe en roer goed door elkaar.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lange deeglap van 3 mm dik en werk de rand af. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de witte-chocoladefrangipane, maar laat rondom een rand van ± 6 cm vrij. Klap de rand dubbel, zodat je een opstaande rand ontstaat.
- Roer het laatste ei los en kwast de deegrand in met wat ei. Bestrooi de rand met rietsuiker. Zet 20 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak de galette in ± 30 min. gaar en goudbruin. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer in een kom de crème fraîche, de citroenrasp en de laatste 1 tl vanille door elkaar en spreid uit over de frangipane. Schep de aardbeien in een kom om met de poedersuiker en het citroensap. Laat de aardbeien uitlekken, verdeel ze over de crème fraîche en serveer.
calorieën: 708kcal
|
eiwit: 12g
|
vet: 50g
|
koolhydraten: 51g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING PHOEBE WOOD, CHARLOTTE BINNS-MCDONALD, MAGGIE BEER, ALLESANDRO PAVONI. STYLING KIRSTEN JENKINS. FOTOGRAFIE ELISE HASSEY, BEN DEARNLEY, JEREMY SIMONS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Je vindt dit recept – en nog veel meer lekkers – nu in onze nieuwste editie! Bestel delicious. editie 6 en ontvang hem razendsnel thuis.