Een oude Italiaanse klassieker: de milano-torino cocktail

Bartender/cocktailspecialist Tess Posthumus mixt altijd de lekkerste cocktails. Dit keer mixt ze voor delicious. een oude Italiaanse klassieker: de milano-torino!

Probeer ook eens dé signature cocktail van Tess: een gin-tonic met munt.

De Italianen zijn niet weg te cijferen als het om drank gaat. Vóór het eten drinken ze graag een aperitivo, een eetlustopwekkend bittertje. Na het eten nemen ze een donkere bitter, gemaakt van heilzame bast, kruiden en wortels. Deze cocktail is de grootmoeder – of grootvader – van vele andere klassiekers. En de naam zegt het al: de milano-torino komt uit Italië.

Van americano cocktail naar milano-torino
Makkelijk om thuis te maken, want de milano-torino bestaat maar uit twee ingrediënten: een bitter uit Milaan en een vermout uit Turijn. Rond 1800 doen Amerikaanse toeristen er een scheut sodawater bij en de americano cocktail is geboren. Jaren later vindt graaf Negroni het drankje met prikkelend water maar slappe hap en vervangt het water door een scheut gin: de negroni. Maar, Amerikanen zijn natuurlijk patriottisch en vervangen de gin in de cocktail door Amerikaanse whiskey: de boulevardier, gemaakt met rye whiskey of bourbon.

Smaak
De milano-torino is een licht bittere cocktail met een lager alcoholpercentage dan de bekendere negroni of boulevardier. Wij maken ’m met campari en Cocchi Vermouth Di Torino.

Zo maak je de cocktail zelf: 

cocktail-morino-delicious

Ingrediënten
45 ml campari + 45 ml Cocchi Vermouth di Torino + sinaasappelzest.

Serveer
Vul een groot whiskyglas met ijsblokjes. Schenk de bittere campari en de rode vermout erbij. Stir alle ingrediënten in het glas ± 25 sec., zodat de smaken goed mengen en de verwatering het scherpe randje eraf haalt. Garneer met sinaasappelzest.

PRODUCTIE EN TEKST TESS POSTHUMUS FOTOGRAFIE ISTOCK

milano-torino-cocktail-delicious