Op blote voeten groenten uit je eigen moestuin oogsten is helaas niet voor iedereen weggelegd. Hiep hiep voor de markt, waar je wél je hart kunt ophalen aan de meest verse groenten en fruit van eigen bodem.
In juli maak je zeker recepten met steenvruchten, artisjokken, bosbieten en de allerlekkerste snijbonen. Weet je je even geen raad met het overschot aan zomeroogst, dan hebben we hier een heerlijke lijst met alles wat er in het seizoen is, én wat je ermee maakt. Inspiratie alom!
Aardappelen
Aardbeien
Andijvie
Artisjok
Abrikozen
Aubergine
Selderij
Bloemkool
Bosui
Blauwe bes
Bak eens een boerencake met blauwe bessen en een te lekkere citroen-muntsiroop. Heel fris en verrassend! Psst… voor een extra zonnig gevoel gaat er ook nog een vleugje kokos door het beslag.
naar receptZeg ‘nordic cuisine’ en ons food-hart gaat sneller kloppen. Want veel ingrediënten zijn ook gewoon op Nederlandse bodem te vinden. Zoals deze zomersalade met bladgroenten, blauwe bessen en Hollandse geitenkaas.
naar receptRutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’
naar receptBramen
Broccoli
Doperwten
IJsbergsla
IJsbergsla lijkt zo gewoontjes maar is eigenlijk ideaal door z’n ultraknapperige en frisse karakter. Wij nemen hem onder de loep en laten je in dit recept zien hoe veelzijdig deze slasoort is. Echt hemels als fris contrast bij de pikante kip, vooral met de karnemelkdressing.
naar receptHerontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
naar receptNee, salades zijn allang geen in elkaar geflanst bijgerecht meer. Ze verdienen en krijgen de aandacht! Gelukkig maar, want anders konden we nooit met zoveel overtuiging deze ijsbergsla met rode basilicum en oosterse dressing aanraden.
naar receptChinese kool
Courgette
Frambozen
Overnight oats – maar dan in zomeroutfit. Deze knalroze kom vol frambozen is jouw easy breakfast fix voor drukke ochtenden. Je roert 'm vanavond in 5 minuten in elkaar en dan hoef je morgenochtend alleen nog maar een lepel te zoeken. To go? Doe ‘m in een lege jampot of meeneembakje.
naar receptBuñuelos zijn gefrituurde tortilla's maar nu zoet met kaneelsuiker. Serveer met ijs en fruit, of dip op koude lentedagen in dikke chocolademelk.
naar receptEén stukje is niet genoeg… deze pistachelaagjescake verleidt je met z’n looks en onweerstaanbare smaak.
naar receptHoe je feestje er ook uit ziet, deze supersnelle frambozentaartjes doen het altijd goed bij je gasten. Fijn: ze zijn klaar voordat je met je ogen kunt knipperen. Wel moeten ze nog even in de koelkast, dus begin op tijd.
naar receptKersen
Komkommer
Koolrabi
Koolrabi: in de lente en begin zomer liggen de bleekgroene knollen hoog opgestapeld in de groentekramen. Hun knapperige frispittige en sappige smaak laat je denken aan radijs en doet het goed in zomerse salades.
naar receptZon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
naar receptPaddenstoelen
Paprika
Perzik
Yotam Ottolenghi komt elke maand met een lievelingsrecept in delicious., nu met een galette die zoet, pittig, kruidig en boterig is – een feest van smaken en texturen. De chili in de siroop geeft dit klassieke dessert een verrassende kick, maar overheerst de smaak van de perzik en frangipane niet.
naar receptBasken weten wat lekker is! Zacht, vol en romig in combinatie met gestoofde perzik, vanille en rozemarijn. Loopt het water je al in de mond? Begin wel ruim op tijd aan deze basque cheesecake want hij moet zeker 6 uur afkoelen en opstijven.
naar receptHet Peruviaanse visgerecht ceviche is wereldberoemd en inmiddels niet meer weg te denken uit restaurants en keukens in het westen. Bij ceviche wordt vis gegaard in het zuur van citrus of azijn. Dat maakt het een heerlijk fris en licht gerecht.
naar receptPrei
Radijsjes
Rode & zwarte bes
Rode biet
Rodekool
Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
naar receptVind je het lastig wat je – na een lekkere knapperige rodekoolsalade – moet doen met die andere helft? Probeer dan deze heerlijke kip-koolpakketjes geïnspireerd op Turkse sharma. Ze zien er niet alleen fantastisch uit, maar staan ook nog eens zo op tafel.
naar receptGestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
naar receptSavooiekool
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
naar receptTosti, maar dan anders? Maak eens een tosti met koolbladeren. Gevulde koolbladeren zijn lekker, supergezond en prachtig om te zien! Dit kun je ’s ochtends al voorbereiden en vlak voor het serveren in de oven zetten.Trek gekregen in klassiek comfort food? Check deze 3 verrukkelijke kaastosti's!
naar receptEten alsof je in een toprestaurant zit, dat wil je toch? Met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel is iedereen een sterrenchef. Uit dit ge-wel-di-ge keukenapparaat komen de knapperigste en kleurrijkste groenten, de zachtste vis en het meest malse vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney? Meer weten over koken met een stoomoven? In dit artikel leggen we je alle ins & outs uit over stomen. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met AEG.
naar receptSnijbonen
Raghenie Bhawanie in haar kookboek Madame Jeanette: "Moksi alesi betekent gemengde rijst en de rijst wordt gemengd met bonen. Voor een zomerse twist gebruik ik in dit recept snijbonen en tuinbonen. Jonge tuinbonen zijn het lekkerst en ik vind het geen straf om ze doppen. Sterker nog, dit is een ultiem zomermomentje geworden aan het einde van de dag met de avondzon in het raamkozijn. Gebruik gerust tuinbonen uit de diepvries, deze doen het net zo goed. Ik geef je een recept dat zeker eens per maand bij ons op tafel staat en een liefdesbaby is van jollof en Surinaamse gele masoesarijst, uiteraard met een flinke dosis groenten."
naar receptDeze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.
naar receptGeen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker! Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.
naar receptSpinazie
Spitskool
Tomaten
Venkel
Wittekool
Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
naar receptMinta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
naar receptWortelen
Nectarine
Je kunt deze ricottacake ook met stevige, maar rijpe perziken of abrikozen maken; kies fruit dat er het beste uitziet. Buiten het seizoen kun je eventueel perziken uit blik gebruiken. Die zijn wel wat zoeter en missen wat zuur, maar zijn ook lekker.
naar receptEen kleine twist op de Siciliaanse smaken waar Julie zo van houdt: zoet, zout en de nectarines van de grill geven het net dat extra zomersmoel.
naar receptProef de zomer: malse kip, zoetzure nectarines en iets bittere radicchio met geurige dragon, romige ricotta & frisse dressing. Een samenhang die klopt als zoute friet na een duik in de zee.Heb je een royale zomeroogst en dringend inspiratie nodig voor je courgettes? Dan is dit recept een topper!
naar receptBekijk ook: koken met seizoensproducten in augustus: 50 recepten




























