De horror van een halfleeg blikje tomatenpuree in de koelkast… In het tube-tijdperk passé, zou je zeggen, en toch zitten we er een enkele keer nog steeds mee opgescheept. Met deze 36 recepten maak je de tomatenpuree die over is met gemak op!
Gek op pastasauzen, dan wil je deze techniek ook onder de knie hebben: de 5 geheimen voor de perfecte ragù.
Waarom gebruik je het überhaupt in een gerecht?
De korte versie: omdat je gerechten een umami-boost wil geven! Tomatenpuree (dit is onze favoriet) is veel geconcentreerder dan gepelde tomaten in blik en is zowel zoet, zuur als zout, waardoor je direct meer gelaagdheid creëert in bijvoorbeeld een pastasaus.
Daarnaast kan het sauzen een tomatensmaak geven zonder ze te verdunnen. Perfect voor sauzen, stoofschotels en soepen.
Gebruik restjes op de juiste manier – tomatenpuree ontzuren
Hoewel je in recepten vaak de instructie krijgt om de tomatenpuree tegelijkertijd met de vloeistof – meestal bouillon, water of wijn – toe te voegen, hebben chefs een trucje voor nog meer smaak. Hoe? Door de tomatenpuree vóór de natte ingrediënten erbij te doen en flink uit te bakken, oftewel te ‘bruinen’. Dat kan samen met het bakken van de uien, knoflook en andere aromatische ingrediënten.
Door het te bakken zorg je ervoor dat de aanwezige suikers van de tomaten zachtjes karamelliseren en je de zure smaak verliest. Meestal duurt dit vijf minuten. Vervolgens blus je de pan af met wijn of een ander soort vocht. Het karamellisatieproces maakt sauzen gladder en zoeter van smaak.
Wist je dat je tomatenpuree ook in een dessert kunt gebruiken?
Alsnog een restje tomatenpuree over?
Je kunt overgebleven puree invriezen in klontjes (bijvoorbeeld met een ijsklontjesvorm). Je hoeft deze niet eerst te laten ontdooien, maar kunt zo’n klontje direct in de pan laten smelten.
36x recepten met een royale dosis
Ben je een fan van zoete aardappel? Maak dan ook deze zoete-aardappelsoep!
Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!