Butterscotchpudding met cranberry’s

Butterscotchpudding-delicious


aantal 6 | nagerecht | kerst, weekend | engels |
Nigel is een van de leukste beste chefs van Groot-Brittanie van de afgelopen jaren. Zijn kerstboek is het beste kerstcadeau: niet alleen voor de geweldige gerechten en recepten. Maar vooral de waanzinnige foodstyling en fotografie en Nigels meeslepende teksten. Duik de keuken in, of zet je in een lekkere stoel bij het haardvuur, samen met Nigel. Een lichte luchtige butterscotchpudding met bruine suiker, pittig fruit en romige tonen van butterscotch. Hij is kleverig maar niet zwaar. Er hoort een kan met room bij of, liever nog, vanille-ijs.
kooktijd20 minutes
Oven40 minutes
totale tijd1 hour

ingrediënten

  • 180 g abrikozen gedroogd
  • 50 g diepvriescranberry’s of vers
  • 200 ml kokend water
  • 100 g boter
  • 150 g bloem
  • theelepel bakpoeder
  • 100 g basterdsuiker licht
  • 1 ei

saus

  • 10 g basterdsuiker licht
  • 125 ml slagroom
  • 70 g boter
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • cranberry’s vers of diepvries – 100 g
  • ook nodig: diepe ovenschaal of ovenvaste puddingschaal van 18 x 15 cm

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de abrikozen in kleine blokjes en doe ze in een vuurvaste kom. Voeg de cranberry’s toe en overgiet alles met kokend water. Zet de kom opzij, terwijl je de pudding maakt.
  • Vet de puddingschaal in met een klein klontje boter. Roer de bloem en het bakpoeder door elkaar. Doe de rest van de boter in de kom van een keukenmachine. Voeg de basterdsuiker toe en klop tot het botermengsel zacht, bleek en romig is; schraap af en toe met een rubberen spatel de wand van de kom schoon.
  • Maak de saus: doe de suiker met room, boter en ahornsiroop in een kleine pan en breng de inhoud aan de kook. Laat het geheel 2 min. zachtjes sudderen, hak de cranberry’s grof (dit gaat met diepvriesvruchten heel gemakkelijk in een keukenmachine) en doe ze in de saus.
  • Breek het ei in een kleine kom en klop het rustig met een vork tot dooier en wit net gemengd zijn, giet het ei bij het romige boter-suikermengsel. Voeg als het ei in het botermengsel is opgenomen ook de bloem met het bakpoeder toe en laat de machine op lage snelheid draaien tot er geen spoortje bloem meer te zien is.
  • Schep de abrikozen en cranberry’s met het weekwater door het beslag. Stort het in de ingevette vorm, strijk de bovenkant glad en bak de pudding 30 min. in de oven tot hij bleek goudbruin en de bovenkant net stevig is. Haal de vorm uit de oven, giet de helft van de butterscotch saus met cranberry’s over de pudding en zet nog 10 min. in de oven. Serveer de pudding heet, met de overgebleven saus erbij.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Nigel Slater | Culinair winterdagboek | € 29,99 | ISBN 9789059568754 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!



aantal 6 | nagerecht | kerst, weekend | engels |
Nigel is een van de leukste beste chefs van Groot-Brittanie van de afgelopen jaren. Zijn kerstboek is het beste kerstcadeau: niet alleen voor de geweldige gerechten en recepten. Maar vooral de waanzinnige foodstyling en fotografie en Nigels meeslepende teksten. Duik de keuken in, of zet je in een lekkere stoel bij het haardvuur, samen met Nigel. Een lichte luchtige butterscotchpudding met bruine suiker, pittig fruit en romige tonen van butterscotch. Hij is kleverig maar niet zwaar. Er hoort een kan met room bij of, liever nog, vanille-ijs.
kooktijd20 minutes
Oven40 minutes
totale tijd1 hour

ingrediënten

  • 180 g abrikozen gedroogd
  • 50 g diepvriescranberry’s of vers
  • 200 ml kokend water
  • 100 g boter
  • 150 g bloem
  • theelepel bakpoeder
  • 100 g basterdsuiker licht
  • 1 ei

saus

  • 10 g basterdsuiker licht
  • 125 ml slagroom
  • 70 g boter
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • cranberry’s vers of diepvries – 100 g
  • ook nodig: diepe ovenschaal of ovenvaste puddingschaal van 18 x 15 cm

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de abrikozen in kleine blokjes en doe ze in een vuurvaste kom. Voeg de cranberry’s toe en overgiet alles met kokend water. Zet de kom opzij, terwijl je de pudding maakt.
  • Vet de puddingschaal in met een klein klontje boter. Roer de bloem en het bakpoeder door elkaar. Doe de rest van de boter in de kom van een keukenmachine. Voeg de basterdsuiker toe en klop tot het botermengsel zacht, bleek en romig is; schraap af en toe met een rubberen spatel de wand van de kom schoon.
  • Maak de saus: doe de suiker met room, boter en ahornsiroop in een kleine pan en breng de inhoud aan de kook. Laat het geheel 2 min. zachtjes sudderen, hak de cranberry’s grof (dit gaat met diepvriesvruchten heel gemakkelijk in een keukenmachine) en doe ze in de saus.
  • Breek het ei in een kleine kom en klop het rustig met een vork tot dooier en wit net gemengd zijn, giet het ei bij het romige boter-suikermengsel. Voeg als het ei in het botermengsel is opgenomen ook de bloem met het bakpoeder toe en laat de machine op lage snelheid draaien tot er geen spoortje bloem meer te zien is.
  • Schep de abrikozen en cranberry’s met het weekwater door het beslag. Stort het in de ingevette vorm, strijk de bovenkant glad en bak de pudding 30 min. in de oven tot hij bleek goudbruin en de bovenkant net stevig is. Haal de vorm uit de oven, giet de helft van de butterscotch saus met cranberry’s over de pudding en zet nog 10 min. in de oven. Serveer de pudding heet, met de overgebleven saus erbij.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Nigel Slater | Culinair winterdagboek | € 29,99 | ISBN 9789059568754 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Butterscotchpudding-delicious