filopastei met pittig gehakt & feta

krokant bakken filodeeg
aantal 6 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, feestelijk, weekend | midden-oosters |
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo!
Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
voorbereiding30 minutes
oven35 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van 20×30 cm, licht ingevet

ingrediënten

  • 80 ml olijfolie ± 5 el
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 50 g pijnboompitten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 el baharat
  • 100 g tomatenpuree 5 el
  • 4 rijpe trostomaten fijngesneden
  • 1/2 bosje bladpeterselie blaadjes
  • fijngesneden
  • 200 g feta verbrokkeld
  • 16 vellen filodeeg
  • 120 g boter gesmolten
  • 2 el wit sesamzaad
  • voor erbij: citroenpartjes en Griekse yoghurt

instructies

  • Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui met de pijnboompitten ± 5 min. onder af en toe omscheppen.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul in ± 5 min. terwijl je het losmaakt met een pollepel.
  • Voeg de baharat, tomatenpuree, tomaten en wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper toe. Bak ± 10 min. onder af en toe omscheppen tot het mengsel aromatisch is en de tomaten gaar zijn. Neem van het vuur. Schep de peterselie en feta erdoor. Laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
 Kwast 4 vellen filodeeg in met boter en leg ze op elkaar. Schep een kwart van het gehaktmengsel langs een korte kant van de stapel deegvellen en rol op rond de vulling. Herhaal dit nog 3x met de rest van de filovellen en de vulling.
  • Leg de filodeegrolletjes met de naad omlaag in de bakvorm, kwast ze in met nog wat boter en bestrooi met sesam- zaad. Bak ze in 30-35 min. goudbruin en krokant. Laat enigszins afkoelen en serveer met citroenpartjes en Griekse yoghurt.
Voedingswaarde:
calorieën: 813kcal
|
eiwit: 32g
|
vet: 55g
|
koolhydraten: 44g
auteur: delicious.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
krokant bakken filodeeg