Onze handige gids met seizoensrecepten helpt je om groenten en fruit te kiezen die op hun piek (rijp, sappig, uitnodigend) zijn in juni. Handig, want zo kun je beter plannen wat je gaat maken en vang je de exclusieve seizoensparels – asperges! rabarber! kapucijners! – voordat ze er niet meer zijn.
Je kunt van alles invliegen uit Kenia en Marokko, en soms is dat zelfs duurzamer omdat er bijvoorbeeld minder water nodig is, het is schaalbaarder, efficiënter, maar lekkerder? Tja, doe ons toch maar zoveel mogelijk van Hollandse grond.
Wat er nú groeit en dus op z’n top is, hebben we voor je onder elkaar gezet in een handige A-Z lijst, inclusief seizoensrecepten. Kook je deze maand met ons mee?
Aardappelen
Aardbeien
Andijvie
Asperges
aspergesoep met aardappel en Hollandse garnalen
Behalve als maaltijd kun je deze aspergesoep ook als een chic voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan genoeg voor 6-8 personen. Ook lekker met vlokken warmgerookte zalm.
Tja, bijna alles wat je paneert en frituurt is lekker, en witte asperges zijn geen uitzondering. Dit is een heerlijke snack voor bij de borrel, een verrukkelijk voorgerecht met een frisse kruidensla, of trakteer jezelf op een uitgebreide lentelunch. Glas witte wijn erbij, en niks meer aan doen.
Aan een rijkgevulde soep met wat brood erbij heb je soms meer dan genoeg voor het avondeten. Daar is deze bospeensoep een voorbeeld van. Kook de rode linzen op het eind even mee, anders verliezen ze hun bite. Naanbrood erbij en genieten maar!
Mediterraan etentje op de planning? Ga van start met rauwkost en een lekkere dip. Het romige hart van burrata is ideaal om in te dippen: olijfolie, kappertjes, citroen en kruiden. Tip: Ook cherrytomaatjes, reepjes venkel en roosjes bloemkool zijn lekker als rauwkost erbij. En heb je geen burrata? Vervang deze dan door buffelmozzarella. Schep op de opengesneden buffelmozzarella een lepel crème fraîche.
Rooster aubergineparten langzaam tot ze goudbruin en zijdezacht zijn. Maak ze dan aan met sesamolie, ponzu, geroosterd sesamzaad en fijngesneden bosuitjes. Geen ponzu kunnen vinden, vervang het dan door mirin en sojasaus. Met gestoomde rode of zilvervliesrijst en krokante tofoe of omelet met chilipeper maak je er een volwaardige maaltijd van.
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Deze steak met paddenstoelenboter en uitjes is superlekker en tjokvol ‘gewone’ en toch erg gezonde ingrediënten. Bak de steak zoals jij ‘m lekker vindt en serveer met citroen en uitjes.
Culinair schrijver en receptontwikkelaar Emma de Thouars reisde van hot naar her in Azië en verzamelde zo easy vega-recepten voor elk moment van de dag, waaronder dit recept voor Koreaanse bosuipannenkoek. Je vindt dit recept ook in haar boek Amazing Asia VEGA, de opvolger van haar eerste boek Amazing Asia. Emma: 'Door het bruiswater en de baksoda wordt dit beslag heel luchtig, terwijl de buitenkant heel knapperig is. Dat komt door rijstbloem, vervang die nooit door iets anders!'
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in. Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki
Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
snelle roerbak met hoisin, kapucijners en amandelrijst
Lekker en gezond met veel seizoensgroenten en af en toe vlees of vis. Dat kan Janneke Philippi als de beste en voor februari kookt ze élke maaltijd in een halfuur! Deze maaltijd is toevallig helemaal vegan. Geen broccoli in de diepvries? Neem sperziebonen, bloemkoolroosjes of gemengde diepvriesgroenten. Heb je iets meer tijd? Maak dan deze heerlijke geroosterde aubergine met hoisingehakt.
gehaktballetjes van lamsvlees met komkommeryoghurt
Lamsvlees, Janneke is er dol op, vooral gegrild van de bbq of in een stoof. Deze gehaktballetjes zijn een lekker alternatief voor drukke dagen waarop bbq en stoof geen optie zijn.
Koolrabi: in de lente en begin zomer liggen de bleekgroene knollen hoog opgestapeld in de groentekramen. Hun knapperige frispittige en sappige smaak laat je denken aan radijs en doet het goed in zomerse salades.
Zon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
Het loof van meirapen is heerlijk. Je kunt het fijnsnijden en in stamppot doen of combineren met gekleurde radijs met loof. Of kort blancheren en serveren met een tapenade van hele takjes koriander, inclusief de worteltjes!
krab met gemarineerde peultjes citroengras en kleefrijst
De hele zomer zijn er volop verse bonen: gespikkelde borlotti’s, dikke snijbonen, zoetepeultjes maar ook tuinbonen en doperwten. Juist door een simpele bereiding komen ze heel goed tot hun recht en proef je de volmaakte bonensmaak. Deze gerechten metallerlei zomerbonen zijn ideaal als stevige lunch of voor een zomeravond op hetbalkon of in de schaduw van een grote boom.
Handige hack: door de aardappel voor te garen is deze tortilla én een stuk lichter – want normaal gaar je de aardappel enkel in olie – én je bakt hem in de oven. Een waterdicht recept!
Kant-en-klaar deeg geef je in dit recept snel een smaakje door wat kruiden tussen de deegplakjes te strooien.Leg voor extra hartigheid wat ansjovisfilets (uitgelekt uit een blikje of potje) op de laatste laag prei.
Paneer dikke biet-plakken in deze crispy mix van zaden en pitten-pankokruim. Extra lekker en mooi op kleur met crunchy roodlofsalade vol appel, framboos en rauwe rabarber.
Enzo Pérès-Labourdette: ‘Deze cake is uiteraard lekker bij thee. Ik kook zelf de overgebleven rabarber vaak in met wat citroensap en suiker. Zo krijg je rabarbersiroop die ontzettend lekker is met wat bruiswater.'
Met hun knalgele bloemen kun je er niet omheen, paardenbloemen zijn overal! Pluk de jonge blaadjes als je gek bent op bittere slasoorten zoals witlof, radicchio, of friseesla: dit is een zalig alternatief. Tip: Versier de salade met gele paardenbloemblaadjes, die kun je ook gewoon eten!
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
Gerookte vis is een fijne combi met zoete druiven, frisse appel & venkel én knapperige noten. Een voedzame, frisse maaltijd die bovendien heel snel op tafel staat. Nog meer salades die verrassen!
speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen
Maak deze speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen als lunch of op een zomerse avond als bijgerecht. Rijk aan vitamine B3! Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingstoffen. Spelt is hard op weg om heel populair te worden. Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
taartjes met zoetzure sjalotten, tijm en gorgonzola
Say cheese eehh…formaggio! Of je nu van zoet of hartig houdt: grijp vooral naar Italiaanse kaas. In deze snelle vega taartjes speelt krachtpatser gorgonzola de hoofdrol. Verschrikkelijk lekker, zo samen met uitjes gekaramelliseerd in balsamico en tijm.
geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.Maak ook eens deze heerlijke herfstsalade van pompoen, oude geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot.
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig. Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu