alles over kruisbessen en wat je ermee maakt

Uva spina noemen ze haar in Italië. Gooseberry in het engels. En kruisbes in ons land. Als stekelbes zie je de knikkergrote bes ook wel, want zijn struik heeft onaangename stekels. Groen ziet ze, maar ook rood, geel en soms paars. De kleur varieert per ras, net als de smaak en de grootte, en zegt niets over de rijpheid. Kruisbessen kun je prima in je eigen tuin houden, in het wild tref je ze ook.

Wanneer zijn kruisbessen rijp voor de pluk?

Het seizoen voor kruisbessen zijn de maanden juli en augustus. De verse, rijpe kruisbessen zijn friszuur van smaak, je herkent ze aan een knapperige beet en stralende schil. De supermarkt heeft ze zelden (vragen helpt!), bij de boerderijwinkel of op de (bio)markt heb je meer kans. Fruittelers verkopen ze vaak rechtstreeks uit de tuin, ‘struikvers’. Tip: bij veel telers mag je ook zelf plukken, informeer van te voren even of er iets te plukken valt.

Foto: Unsplash

Waar zijn kruisbessen lekker bij?

Van kruisbessen kun je heerlijke friszoete jam maken, een taart met klassiek eiwitschuim of ‘bewaar’ de bessen als compôte. Kruisbessencompôte is lekker met boerenkwark van koe, schaap of geit en citroentijm, op een snee wit met wat gemalen chilipeper of kaneel, op grof roggebrood met paté en rucola en, voor wie nog een paar maanden geduld heeft, bij wildgerechten. Een lepel door de yoghurt en over ijs, bestrooid met geroosterde nootjes is ook een aanrader. Of ga voor een spannend voorgerecht en combineer kruisbessen met geroosterde bieten of tomaten, verrukkelijk!

Foto: Freepik

Recept voor compôte

kruisbessencompôte
Van kruisbessen kun je heerlijke friszoete jam maken, een taart met klassiek eiwitschuim of ‘bewaar’ de bessen als compôte. Kruisbessencompôte is lekker met boerenkwark van koe, schaap of geit en citroentijm, op een snee wit met wat gemalen chilipeper of kaneel, op grof roggebrood met paté en rucola en, voor wie nog een paar maanden geduld heeft, bij wildgerechten. Een lepel door de yoghurt en over ijs, bestrooid met geroosterde nootjes is ook een aanrader.
naar recept
kruisbessen - delicious
kruisbessen