borrelplank voorbereiden? Doen, want zo kun je zelf lekker meeborrelen!

Borreltijd betekent plank op tafel, drankjes uitschenken, muziek aan en het liefst een uur lang niet meer van je plek. Was het maar zo, want in de praktijk sta je vaak langer dan gewenst in de keuken. Een borrelplank voorbereiden is daarom geen slecht idee: zo pak je het aan.

Het hele idee van een borrel is dat de hapjes lekker makkelijk zijn, mensen zichzelf kunnen bedienen (smeren, dippen, broodjes snijden) en jij als gastheer/vrouw bij je gezelschap kunt aanschuiven om mee te doen. Niet gek dat er hele services voor in het leven zijn geroepen, van kant-en-klare borrelplanken tot warme bitterballen op bestelling.

Mise en place!

Maar met een beetje voorbereiding kun je ook zelf genieten van zo’n zorgeloze borrel. Zorg er allereerst voor dat je glazen schoon zijn (misschien zelfs gepoleerd) en klaarstaan. Drank koud? Check! Leuke playlist? Reken maar van yes. Genoeg messen en kleine lepeltjes, want die komen straks goed van pas bij de dips en boters. Stof ook alvast je leuke schaaltjes af voor zoutjes, olijven en meer.

Borrelplank voorbereiden in stappen

Stap 1: wat komt er allemaal op de plank?

Bepaal eerst je ‘menu’: maak een leuke combinatie van dips, charcuterie, crudité, kaasjes en zoutjes. Ga voor een mix tussen ingrediënten die je kant-en-klaar kunt kopen (scheelt een hoop werk) en kies een paar recepten die je zelf wil maken. Wat kan helpen is om een thema te bedenken. Een paar voorbeelden:

Italiaanse borrelplank: olijven, mozzarella of burrata met tomaten en basilicum, grissini, scrocchi of taralli, gebakken chimi di rapa met knoflook, charcuterie, pesto, en arancini.
Indiase borrelplank: pakora, saag-dip met feta, raita, krokante aardappels met korianderchutney, gemarineerde mango.
Franse borrelplank: gemarineerde bonen met dragon, gebakken paddenstoelen, brie en andere Franse kazen, baguette, pistou, ansjovisdip, puntjes galette.
Amerikaanse borrelplank: bagel-chips, pigs in blankets (waarom ook niet), guacamole, spiced popcorn, uienringen in bierbeslag, oude cheddar, hartige cheesecake, buffalo wings – misschien wel de bloemkoolvariant.
Midden-Oosters, Oost-Europees… enz

Je kunt uiteraard ook een rode borrelplank maken, je laten inspireren door het seizoen – bekijk onze winterborrelplank – of een selectie hapjes voor die ene persoon.

Stap 2: shop alle kant-en-klare onderdelen

Zodra je het menu hebt vastgelegd kun je alle kant-en-klare onderdelen in het thema van je borrelplank direct in huis halen.

Een kleine checklist:

• Olijven
• Zuurgoed zoals augurken, zure uitjes, ingemaakte radijzen, bietjes, watermeloenpickle.
• Dolma’s
• Dips
• Kaas
• Vleeswaren
• Vis
• Chutneys
• Boter
• Knapperige groenten (crudité)
• Brood en toast

Stap 3: de borrelplank voorbereiden

Alles wat je hebt gekocht kun je opentrekken en in mooie bakjes presenteren. Het is dus nu alleen nog een kwestie van een paar recepten koken, doe dit minimaal een dag van tevoren. Dips kun je bijvoorbeeld heel makkelijk eerder maken, bonen en vlees kunnen alvast in de marinade, de kaas kan in stukjes, en de groenten eerder roosteren lijkt ons een puik plan!

Bekijk ook: noedels met pittig-zoete zalm

Borrelplank - delicious (2)