Er is geen spannendere tijd van het jaar voor (thuis)koks dan wanneer er witte asperges in de winkels liggen. Jammer dat ze slechts een maand of twee beschikbaar zijn, daarom plan B: koken met groene asperges!
Elk van deze recepten laat een andere kookmethode zien voor de sappige spiezen, waarbij elk deel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er niets in de prullenbak belandt.
Onder het kopje
De meesten van ons bereiden groene asperges door de asperges te buigen tot ze knappen – waarbij de houterige, vezelige stengel wordt gescheiden van de het tere kopje. Het is een beproefde techniek, maar wel een beetje verspillend. De onderkanten belanden meestal in de prullenbak. Dat kan duurzamer (en zuiniger voor de portemonnee)!
Niet weggooien!
Nadat je de groene asperge hebt gebroken, gebruik je een scherp mes om vanaf het gebroken einde dunne plakjes te snijden van het deel dat je normaal gesproken weggooit. Wanneer je mes serieus weerstand begint te voelen, stop je. De plakjes die je hebt afgesneden kun je gewoon in je gerecht gebruiken.
En de houtachtige restjes? Die bewaar je in de vriezer om later te verwekken in een bouillon – of maak er een knapperige topping van, zoals een gremolata.
Salades met groene asperges
Asperges zijn net zo lekker rauw als gekookt – zoals deze salades bewijzen. Met een dunschiller kun je aspergelinten maken: dat zorgt ervoor dat ze lekker mals zijn mét een knapperige textuur.
Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Nog meer groene asperges
Zin in een steengoede borrelhap? Maak Libanese ladyfingers (knapperige gehaktrolletjes)!