Peultjes zijn van die groenten waar je instant blij van wordt. Ze zijn heerlijk knapperig, lichtzoet en hebben een frisse, groene smaak die perfect combineert met allerlei keukens.
Roerbak ze kort voor een snelle bite, serveer ze rauw in salades voor extra crunch of geef ze wat meer diepgang in noedelgerechten en curry’s. Omdat peultjes zo snel garen, blijven ze mooi helder groen en behouden ze hun zachte, frisse smaak — ideaal voor wie graag snel iets lekkers op tafel zet.
Of je nu kiest voor een groene droomsalade, een oosters roerbakgerecht of een zomerse pasta: peultjes geven elk gerecht nét dat beetje extra pit en kleur.
Op zoek naar inspiratie? Hier vind je 15 verrassende en heerlijke recepten met peultjes, zodat je meteen aan de slag kunt!
15x peultjes
groene salade met green goddess-jalapeñodressing
Dit is een droomsalade: sappig, perfect gebakken peultjes en knapperige asperges, pittige groene dressing & venkel!
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel. Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
Biryani is een populair een Indiaas rijstgerecht. Oorspronkelijk was het een Perzisch gerecht. Het Perzische woord birian, waar biryani van afgeleid is, betekent ‘gebakken voor het koken’. Vroeger bakte men de ongewassen rijst in ghee (geklaarde boter) om een heerlijke nootachtige smaak te krijgen en daarna kookten ze de rijst met kruiden halfgaar. In de Handi, een aardewerken pot, werden in lagen rijst en vlees, oorspronkelijk geit, gelegd. De pot werd afgesloten en tussen de kolen gezet om verder te garen.
De zoetzure ananas wordt extra lekker als je het de avond van tevoren maakt. Het sap mengt dan nog beter met de zoetzure siroop. Bewaar de ananas in de koelkast. Geen zin in vega? Vervang de tofu dan bijv. door gekookte garnalen. Warm de garnalen de laatste 1-2 min. met de peultjes mee.
chinese kool en peultjes met pikante garnalen naar recept
krab met gemarineerde peultjes citroengras en kleefrijst
De hele zomer zijn er volop verse bonen: gespikkelde borlotti’s, dikke snijbonen, zoetepeultjes maar ook tuinbonen en doperwten. Juist door een simpele bereiding komen ze heel goed tot hun recht en proef je de volmaakte bonensmaak. Deze gerechten metallerlei zomerbonen zijn ideaal als stevige lunch of voor een zomeravond op hetbalkon of in de schaduw van een grote boom.
peultjessalade met rucola en gemarineerd citrusfruit
Het was gister de Dag van de Duurzaamheid. delicious. is van mening dat je iedere dag – al is het een beetje – duurzaam bezig kunt zijn. En als je eet wat in het seizoen is, eet je met nog meer smaak en haal je zéker de juiste voedingsstoffen binnen. Neem als inspiratiebron delicious. PUUR en alles komt goed! Tip: kook groente voor in gezouten water, zodat de smaak beter behouden blijft (zout water voorkomt ook dat er vocht weglekt uit de groentecellen). Mooi meegenomen: de kleur van groente blijft ook frisser!
De eerste dubbelgedopte tuinbonen, asperges, en malse peultjes doen denken aan de belofte van de lente, aan de geur van versgemaaid gras en groen, de kleur van een verse start. De kip bak je met een paar lepels sojasaus, daar wordt hij lekker hartig van. Tip: Gooi het groene wortelloof niet weg, want het is perfect in salade, pesto of als 'groen kruid' in een roerbakgerecht of saus.
voorjaarsstamppot met peultjes en varkensmedaillons in gembersaus
Eet je liever geen vlees bij deze peultjesstamppot? Vervang de varkenshaas door dikke plakken portobello. Voeg een frisse smaak voeg je de geraspte schil van 1 (bio)citroen toe aan de stamppot.
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!
De lekkerste Italiaanse tomatensaus maak je gewoon zelf. Van rijpe tomaten, goede olijfolie en verse kruiden. Hier op smaak gebracht met wat citroen, wat weer perfect past bij de gebakken vis. Erbij knapperige salade met peultjes en jonge spinazieblaadjes.
Verse groenten zijn onlosmakelijk verbonden met een seizoen. Denk je aan het voorjaar dan horen daar knapperige jonge groenten bij als peultjes, worteltjes en koolrabi. En die passen samen weer geweldig in een lente minestrone waarin je alle frisse voorjaarssmaken laat samenkomen.