43 pistache recepten: zoet & hartig

43 pistache recepten: zoet & hartig
R: Emma Knowles | F: Ben Dearnley | S: Kirsten Jenkins.

De groene (zoute) noot is een gewilde borrelgenoot. Lekker om al prutsend te pellen naast een glaasje wijn – of op de bank met een serie (doen wij ook) – maar eigenlijk doe je ‘m daarmee te kort. Pistache in gerechten is namelijk nóg lekkerder. Dus, hup, doe dat nootje in een van deze pistache recepten!

Speciaal voor delicious. koerste Mister Kitchen in 2022 dwars door het binnenland van Sicilië richting een vruchtbaar stukje grond waar de befaamde pistache vandaan komt.

Siciliaanse pistache recepten

Op de grillige flanken van de Etna, vol vruchtbaar lavapuin, groeit en bloeit van alles. Misschien wel de vreemdste vulkaanbewoner is il pistacchio. In de middeleeuwen is de ’heilige’ pistachenoot waarschijnlijk als stekje uit het Midden-Oosten meegenomen door de Arabieren, die een botanisch oogje hadden laten vallen op deze regio. En dat bleek een succes.

De stammen van toen staan hier nog steeds en vormen de basis voor de talloze pistachebomen rond het stadje Bronte. Het groene goud uit deze streek verdient nu zelfs de gelijknamige D.O.P. origine-bescherming.

De enige pistacheboerin

In de verzengende herfsthitte ontmoet Mister Kitchen tussen de knokige pistacheknoesten Samantha Pieraccini. Zij zet, als misschien wel de enige pistacheboerin aan de voet van de vulkaan, de vrouwelijke traditie van haar oma en moeder dapper voort.

Pistache blijkt geen makkelijke dame. De nieuwe aanwas wordt als vrouwelijk stekje geënt op de oude stammen en geeft pas na vijftien jaar noten, mits bevrucht door een mannelijke boom! Uit deze relatief kleine gaard van 2000 bomen oogsten ze tweejaarlijks zo’n 2000 kilo en leggen die te drogen.

Voor dit handwerk, dat zo’n twee maanden vraagt, komt een grote familie goed van pas. Daarna gaan de noten naar de coöperatie, die ze voor een vaste prijs gepeld of in de schil met het keurmerk verkoopt.

Gebruik in speciale pistache recepten de nootjes uit Bronte

Van de wereldwijde pistacheproductie komt slechts één procent uit Bronte. Waarom deze pistache beschermd en in de patisserie zo gewild is? Samantha antwoordt met een brede glimlach: ‘Door de vulkanische bodem is de noot kleiner maar fijner. Ze smaakt dieper en zoeter dan haar zusjes uit het Midden-Oosten of Californië.’

Samantha: ‘Wij oogsten maar één keer in de twee jaar. Het andere jaar snijden we alle bloesem eraf, zodat onze grootste vijand, dit parasitaire insectje dat van de vruchtjes leeft, gedecimeerd wordt.’ Ze pelt een geel-roze vruchtje waaruit de harde schil verschijnt. Als ze deze opent is een verschrompeld zwart nootje te zien. ‘Maar volgend jaar hangen de bomen hier weer vol bloesem én gezonde noten!’

Zoete pistache recepten

Draai homemade pistachepasta of maak een pistachespijs voor een weelderige vulling voor koekjes, een slof of een croissant. Ga voor luchtige pistachemousse en bak een kataifi-taart of maak een van de onderstaande pistache recepten waarin je de nootjes fijnhakt voor een knapperige beet. Ook zo verschrikkelijk lekker: pistachekoekjes met venkelzaad (wist je dat die ook op Sicilië groeien?).

bosvruchtenslof met pistachespijs
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
naar recept
sloffen Rutger van den broek
pistache-cranberrytrifle met noga
Je kunt de trifle 1 dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Klop dan samen met de kardemom nog 1 zakje slagroomversteviger mee. De pistache-cranberrynoga koop je online.
naar recept
pistache-cranberrytrifle
citroencake met pistache en vijgen
Lekker, een luchtige cake met frisse citroensmaak en een topping van vijgen in een zoete honingsiroop.
Gek op pistache? Deze baklava gaat je hart veroveren!
naar recept
citroencake met pistache en vijgen
kataifi-taart met pistachemousse
Kataifideeg wordt ook wel engelenhaar genoemd: het zijn dunne sliertjes deeg die samen een soort nestje vormen met een heel fijne structuur.
naar recept
kataifi taart
chocolade baklava met pistache & koffie-honingsiroop
Na dit dessert moet je wel je vingers aflikken, want de koffie-honingsiroop is zoet en plakkerig op de juiste manier. Chocolade-koffiebaklava is verre van traditioneel, maar maakt dat uit? Welnee, proef zelf maar.
Liever een frisser dessert? Tarte tatin met mango en kokos
naar recept
chocolade baklava
rabarber-filopastei met pistache & rozenwater
Deze rabarber-filotaart met pistache wordt eerst krokant gebakken en daarna overgoten met een Midden-Oosterse custard. De frambozen bieden een frisse tegenwind.
Meer zin in chocolade? Bak dan onze babka!
naar recept
rabarbertoetje rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
croissants met pistache en abrikozen
Je ziet ze nu overal: croissants gevuld met frangipane. Het is dé manier om croissants van een dag oud een nieuw leven te geven. In plaats van amandelen maken wij een grove frangipane van pistachenoten en abrikozenjam. Een luxe manier om aan de dag te beginnen!
naar recept
croissant met pistache en abrikozen
citroenpudding met pistachekruimels
Wat is lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven!
Nog meer van dat soort lekkers maken? Probeer de dadelpudding met bananenpraliné of pudding met frambozen en witte chocolade.
naar recept
citroenpudding
Turkse pannenkoeken met pistache (katmer)
Katmer is een heerlijk zoete Turkse pannenkoek van krokant gebakken filodeeg met pistachenoten, suiker en room of ricotta. Wij zouden het eerder als dessert eten, maar in Turkije is dit het ontbijt.
naar recept
Turkse pannenkoeken met pistache katmer
zachte pistacherepen
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie.
Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.
naar recept
zachte pistacherepen
labne met watermeloen, rood fruit en pistache
In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
naar recept
Watermeloen en honinglabne
aardbeiencheesecake met rozenwater en pistache
Een cheesecake met een knapperige rand van filodeeg en eroverheen zoete aardbeien, rozenwater en gehakte pistachenoten. Zalig! Wedden dat hij in één keer opgaat.
Begin minstens 7 uur van te voren aan dit recept.
naar recept
aardbeiencheesecake met rozenwater en pistachte
gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti
Zongerijpt zijn aardbeien natuurlijk op hun allerbest. Kies dus Hollandse zomeraardbeien en laat die onrijpe exemplaren lekker links liggen. TIP: ga ook eens naar een pluktuin voor zo’n bakje perfect rijp zomerfruit.
Je proeft de zomer écht door biscotti te beleggen met crème fraîche en gemarineerde aardbeien. Pronto: een zoete bruschette!
naar recept
gemarineerde aardbeien earl grey
kerstbrood met pistachespijs & geklopte anijsboter

Tijdens het kerstontbijt mag een kerstbrood of kerststol niet ontbreken. En hoe leuk is het dan om er een kleine twist aan te geven? Deze heerlijke variant maak je met pistachespijs en anijsboter. Een bijzondere toevoeging die je positief gaat verrassen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Kerstbrood met pistachespijs
pistachemeringues met romige aardbeienvulling
Het maken van deze pistachemeringues is een secuur werkje, maar oh wat zijn ze heerlijk! Een flinke dot zoete aardbeienroom maakt de luchtig gebakken meringues helemaal af. Tip: gebruik poederkleurstof om de meringues een kleur te geven, vloeibare kleurstof kan het mengsel laten schiften.
naar recept
pistachemeringues met aardbeien- delicious
chocolade- & frambozenmousse met peer en pistache
Never change a winning team… dus ook wij laten de chocolade en frambozen hun werk doen. De peren en pistache maken het geheel compleet. Aan de slag!
Of maak deze zachte chocoladecakejes.
naar recept
chocolade- & frambozenmousse met peer en gesuikerde pistach - delicious
pistachekrans met rozenroom
Wij starten het nieuwe jaar licht, geurig, crunchy en zoet. Deze pistachekrans is van het type: kleine moeite, groot effect.
naar recept
pistachekrans-delicious
gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs
Stoofperen, kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassiekers? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs.
naar recept
stoofperen-delicious
pistachebrownie met zwartebessenijs
Deze pistachebrownies zijn het allerlekkerst met zelfgemaakt zwartebessenijs, maar voor een snelle versie kan lekker kant-en-klaar roomijs natuurlijk ook.
naar recept
pistachebrownie zwartebessenijs | delicious
cheesecake met yoghurt, honing en pistacheconfetti
Iedere gelegenheid wordt nét iets feestelijker met taart! Deze frisse cheesecake met yoghurt versier je met honingslingers en pistacheconfetti.
naar recept
cheesecake met yoghurt-delicious
amaretti met pistachenoten en venkelzaad
Deze amaretti morbidi – de bekende bitterkoekjes uit Italië – bak je snel en gemakkelijk: ideaal om een restje noten in te verwerken. In plaats van pistachenoten kun je ze ook maken met amandelen of hazelnoten.

Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
naar recept
gezonde koekjes amaretti pistache - delicious
pistache-cranberrybaklava
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje. Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
naar recept
vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious
crostata al pistacchio
Bak deze beeldschone pistachetaart gerust 1-2 dagen eerder, daar wordt-ie nóg lekkerder van (ja, echt!), mits je hem goed verpakt en bewaart op een koele plek.
naar recept
Crostata al ricotta e pistacchio
amandelanjers met pistachemarsepein en oranjebloesem en rozenwater
Soms is het spannend om je niet door ingrediënten, maar door de geur, kleur en vorm van bloemen te laten inspireren voor koken en stylen. Anjers staan voor hartstocht en verlangen. Je ziet ze dus vaak op schilderijen met liefdesscènes. Neem de mooie bloemvorm met geschubd randje eens over in pistachemarsepein. Verrassend mooi en lekker!
naar recept
amandelanjers-delicious
pistachenotentaart met limoncellocrème
Italië…limoncello! Want welk drankje hoort er meer bij Italië dan dit zoete & zachte (als ‘ie echt goed is tenminste) drankje op een zonovergoten terras? Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met limoncello? Wat dacht je van deze pistachenotentaart met limoncellocrème!
naar recept
Pistachenotentaart met limoncellocrème-delicious
laagjestaart met citroencrème en pistachenoten
Een feestelijke taart met een bom aan heerlijke smaken. De frisse citroen, in combinatie met de romige crème en om het af te toppen ook nog een crunch van pistache. Wat willen we nog meer?
naar recept
Laagjestaart
vijgenrol met dadels, abrikozen en pistache
Deze vruchtensalami gaat perfect samen met een stukje pikante kaas en een glaasje port, bijvoorbeeld een 10 years old tawny of Italiaanse vin santo. Nog zo’n lekkere rol met vijgen, walnoten en rode wijn.
naar recept
vruchtensalami

Hartige pistache recepten

Draai pistachenoten op tot knalgroene pesto, besprenkel vis met pistache-olie of serveer de nootjes zo, bij een bol burrata en knapperige groenten.

burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.
Ook zo lekker bij romige burrata: peulen-kruidensalade en grissini.
naar recept
savooiekool met burrata, citroenboter en pistache
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!
Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
naar recept
savooikool met burrata - delicious
spaghetti met pistachepesto en oude kaas
De pistachepesto is heerlijk bij spaghetti, maar ook op crostini en toast, als gratinlaagje voor ovenschotels, als korstje op vis, biefstuk en kipfilet, als dipsaus voor rauwe groenten.
naar recept
freekeh met vis, sinaasappel-tahinadressing en pistache-olie
Freekeh is jong geoogste groene tarwe die op het veld in balen wordt geroosterd. Dat levert een te gekke lichtgerookte smaak op. Daarom zijn onze Arabië-adepten Nadia en Merijn er zo gek op. Freekeh wordt in het Midden-Oosten vaak gegeten als warm gerecht met (lams)vlees, amandelen, specerijen en yoghurt. Voor ons bedachten Nadia en Merijn deze freekehsalade met rode mul en romige, friszure dressing. De vis mag ook op de barbecue (draai ‘m dan wel voorzichtig om met een spatel).
naar recept
freekeh met vis sinaasappel tahin | delicious
dungesneden heilbot met pistache, venkelgroen, pistache-olie en limoen
Strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe aan gerechten. Deze heerlijke dungesneden heilbot heeft strooisels van pistache, venkelgroen en limoen.
naar recept
dungesneden heilbot-delicious.
tuinbonensoep met pistache, groene kruiden en ricotta
In het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’
naar recept
tuinbonensoep
italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
Deze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar recept
italiaanse bonensalade | delicious
hert met pistache-pangrattato en peterselie-knoflookolie
Probeer deze onweerstaanbare favoriet met hertenbiefstuk en peterselie knoflookolie. Perfect als je iets te vieren hebt maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken. 
naar recept
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.
En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious
asperges met pistache-polonaise & champignonmayo
Yvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
naar recept
paasbrunch recepten
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen
parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache
Het mag dan een bijgerecht zijn: dat doet niks af aan de indruk die dit powergerecht achterlaat! Deze parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache is perfect in balans door zijn heerlijke maken.
Hartig, zoet + een lekkere bite – zo'n gerecht blíjf je maken! Ideaal voor een doordeweekse avond. Onze tip? Maak gelijk wat extra, dan lunch je de volgende dag als een keizer.
Ook een goed idee: linzensoep met wortel en sinaasappelgremolata.
naar recept
salade van geroosterde groene asperges met pistache en citroen-tijmdressing
Een wow-salade uit ons saladeboek. Met knapperige gegrilde asperges en een dressing waar je gegarandeerd verliefd op wordt.
naar recept
salade asperges pistache en citroen-tijmdressing | delicious
venkelsalade met krokante pistaches & pistachedressing
Een salade zoals je 'm het liefste ziet: fris, knapperig en vol van smaak.
naar recept
salade met fruit : Venkelsalade met krokante pistache & pistachedressing
haricots vert met salieboter, gefrituurde kappertjes en pistache
Groenten als bijgerecht kunnen niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Dit recept van haricots vert met salieboter, kappertjes en pistache is een perfect bijgerecht naast het vlees- of visgerecht.
naar recept
haricots vert met salieboter, gefrituurde kappertjes en pistache
eenpansgerecht: gnocchi met rozemarijngroenten, burrata & grove pistachepesto
Alles in één pan: deze gnocchi zou zomaar eens een van je favorieten kunnen worden.
naar recept
eenpansgerecht gnocchi met rozemarijngroenten, burrata & pistachepesto

Nog zo’n groene smaakmaker: 7 ideeën met kappertjes