nr.1 foodmagazine

aardbeiencheesecake met rozenwater en pistache

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aardbeiencheesecake met rozenwater en pistachte
aantal | gebak, nagerecht, taart | feestelijk, weekend | |
Een cheesecake met een knapperige rand van filodeeg en eroverheen zoete aardbeien, rozenwater en gehakte pistachenoten. Zalig! Wedden dat hij in één keer opgaat.
Begin minstens 7 uur van te voren aan dit recept.
kooktijd45 minuten
afkoelen + oven6 uur 30 minuten
totale tijd7 uur 15 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: ingevette springvorm van 24 cm Ø, steunvulling

ingrediënten

  • 24 vellen filodeeg*
  • 100 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 40 g pistachenoten, grof gehakt + extra voor erover
  • 60 ml vloeibare honing (4 el) + verwarmde honing, voor erover
  • 750 g roomkaas, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 250 ml zure room, op kamertemperatuur
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden,
  • merg eruit geschraapt
  • 500 g aardbeien, zonder kroontjes (evt. aardbeien uit de diepvries, ontdooid)
  • 1 el rozenwater
  • 60 g poedersuiker

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kwast 8 vellen filodeeg in met boter en stapel ze op elkaar. Strooi er in het midden wat pistaches op en sprenkel er wat honing over. Kwast nog 3 vellen filodeeg in met boter en stapel ze op de laag pistaches. Dek af met een vel filodeeg zonder boter. Zet de springvorm erop en snijd voor de bodem een cirkel van 24 cm Ø uit de deeglagen. Leg de deeg- cirkel in de bakvorm.
  • Kwast nog 3 vellen filodeeg in met boter, stapel ze op elkaar en dek af met een vel filodeeg zonder boter. Snijd de deeglagen in 3 lange, horizontale repen en druk ze rondom tegen de wand van de bakvorm, zorg dat ze goed tegen het deeg van de deegbodem aanzitten. Herhaal met de resterende 8 vellen filodeeg om de rand te verstevigen.
  • Leg een velletje bakpapier op de bodem en strooi hierop de steunvulling. Zet de bakvorm op een bak- plaat en bak de deegbodem ± 35 min. tot de rand bruin kleurt. Haal het papier met de steunvulling weg en bak nog ± 10 min. tot de deegbodem goud- bruin kleurt. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Schakel de oventemperatuur terug naar 160°C.
  • Mix de roomkaas glad in de keukenmachine.
  • Mix de zure room erdoor. Mix dan de eieren met de dooier, kristalsuiker en het vanillemerg erdoor (bewaar het lege vanillestokje). Schenk het room- kaasmengsel in de deegbodem. Zet de bakvorm weer op de bakplaat en bak de cheesecake ± 1 uur en 10 min. tot de vulling is gestold, maar in het midden nog wat wiebelig. Schakel de oven uit en laat de taart volledig afkoelen in de oven. Laat daarna nog ± 4 uur opstijven de koelkast.
  • Verwarm vlak voor serveren de oven voor op 180°C.
  • Schep de aardbeien in een ovenschaal om met het rozenwater, het achtergehouden vanillestokje en de poedersuiker. Rooster ze 12-15 min. tot ze zacht en stroperig worden. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Neem de cheesecake uit de bakvorm en zet op een schaal. Verdeel de aardbeien erover, bestrooi met nog wat pistaches en besprenkel met wat warme honing.
Voedingswaarde:
calorieën: 704kcal
|
eiwit: 49g
|
vet: 12g
|
koolhydraten: 53g
auteur: delicious.
* Vellen filodeeg uit de supermarkt zijn wat kleiner dan de vellen van de mediterrane supers. Voor dit recept is het handig de grotere vellen te nemen.
RECEPT PHOEBE WOOD. FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
aardbeiencheesecake met rozenwater en pistachte