trifle met pistache, cranberry en noga

pistache-cranberrytrifle

Loop met een van deze grote schalen trifle dessert de kamer binnen en de oohs en aahs zijn niet van de lucht. Die royaal gestapelde lagen room, mousse, cake en zoete versieringen zijn ook zo spectaculair! Deze pistache-cranberrytrifle is een feest van kleuren én smaken.

Lees ook: 14 indrukwekkende kerstdesserts om flink mee uit te pakken

Meer inspiratie? Haal de kerstnummers van delicious. in huis!

Trifle dessert met pistache, cranberry en noga

aantal 8 | dessert, nagerecht, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst | |
Je kunt de trifle 1 dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Klop dan samen met de kardemom nog 1 zakje slagroomversteviger mee. De pistache-cranberrynoga koop je online.
kooktijd1 hour 30 minutes
oventijd + afkoelen en opstijven3 hours 25 minutes

Kookgerei

  • glazen (trifle)schaal van 2½ l inhoud
  • vierkante bakvorm van 15×15 cm of cakevorm van 25 cm, ingevet en bodem en zijkanten met bakpapier bekleed
  • staafmixer met hakbakje

ingrediënten

  • 750 ml cranberrysap
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 9 gelatineblaadjes, 5 min. geweekt in koud water
  • 600 ml slagroom
  • 1 tl vanilla-extract
  • 30 g poedersuiker, gezeefd
  • 125 g mascarpone
  • 8 g slagroomversteviger, 1 zakje
  • 1½-2 tl gemalen kardemom
  • evt. 225 g pistache-cranberrynoga in stukjes getrokken (of gebruik andere noga met noten)

pistachecake

  • 25 g pistachenoten
  • 90 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd + extra om te bestuiven
  • 3 eieren
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 10 g boter, gesmolten en afgekoeld

topping

  • 125 ml cranberrysap
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 15 g pistachenoten, grof gehakt poedersuiker, om erover te strooien

instructies

  • Verwarm in een steelpan 200 ml cranberrysap en 75 g kristalsuiker op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en roer door het mengsel tot het is opgelost. Roer de rest van de 550 ml sap erdoor en schenk in de trifleschaal. Laat in 2-3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de 25 g pistachenoten voor de pistachecake met 25 g van het zelfrijzend bakmeel in het hakbakje van de staafmixer en hak de pistachenoten fijn. Klop de eieren in een kom met de mixer in 1-2 min. tot een dik en bleek mengsel. Klop de kristalsuiker er lepel voor lepel door en blijf 5-7 min. kloppen tot alle suiker is toegevoegd en opgenomen. Spatel er met een grote metalen lepel het pistachemengsel, de rest (65 g) van het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten boter door. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de pistachecake ± 25 min. tot hij in het midden veerkrachtig aanvoelt. Laat 15 min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen. Snijd in ruitjes.
  • Klop de room met de vanille en de 30 g poedersuiker in en kom tot stijve pieken. Klop de mascarpone, slagroomversteviger en kardemom erdoor. Spatel tweederde van de noga erdoor. Schep de helft van de kardemomroom over de opgesteven cranberrygelei in de schaal, verdeel hierover de stukken pistachecake en schep de rest van de kardemomroom erover. Zet in de koel- kast tot serveren.
  • Verwarm voor de topping in een steelpan de 125 ml cranberrysap met de 75 g kristalsuiker op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat in ± 5 min. inkoken tot een siroop en laat volledig afkoelen.
  • Bestrooi de trifle vlak voor serveren met de pistachekruimels, de rest van de noga en eventueel wat poedersuiker. Sprenkel de siroop erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 668kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 39g
|
koolhydraten: 68g
auteur: delicious.
RECEPT EN BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT |  STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Desserts en taarten voorbereiden voor kerst? Zo pak je het aan

pistache-cranberrytrifle