pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
pompoensoep paddenstoelen
vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht, voorgerecht | | italiaans | vegetarisch
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
kooktijd30 minuten
oven45 minuten
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 2 el gedroogd eekhoorntjesbrood, porcini
  • 600 g oranje pompoen met schil, in parten gesneden
  • 4 el olijfolie
  • 1 flinke zoete aardappel
  • paddenstoelenbouillonblokje
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2-3 tl chilivlokken
  • 6 takjes verse tijm, blaadjes gerist
  • 6 takjes oregano, blaadjes gerist
  • 1 laurierblaadje

pistache-knoflooksalsa

  • 1 bol knoflook
  • 50 g pistachenoten
  • 15 g peterselie, grof gesneden
  • 15 g basilicum, grof gesneden
  • 70 g pecorino, grof geraspt (of neem evt. parmezaan)
  • 1 tl sumak
  • 100 ml neutrale olie
  • zest van 2 biocitroenen

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Week de gedroogde paddenstoelen 30 min. in 1 l lauw water. Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Was de zoete aardappel, prik met een vork op meerdere plekken in en verpak in aluminiumfolie. Verpak de bol knoflook voor de salsa ook in aluminiumfolie. Leg de aardappels en knoflook bij de pompoen op de bakplaat. Rooster de pompoen en knoflook in ± 35 min. goudbruin en zacht. Rooster de zoete aardappel ± 10 min. langer. Rooster de laatste ± 8 min. de pistachenoten voor de salsa mee.
  • Zeef het paddenstoelenwater door een koffiefilter – er kan nog wat zand in zitten – en vang het vocht op. Spoel de paddenstoelen af en snijd ze in stukjes. Voeg de bouillonblokjes en de stukjes paddenstoel toe aan het paddenstoelenwater.
  • Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en fruit de ui, chilivlokken, tijm, oregano en laurier 10 min. Snijd de gepofte aardappel door en schep het aardappelkruim met een lepel uit de schil. Voeg met de pompoen toe aan de soep. Schenk de paddenstoelenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat nog 5 min. zachtjes koken. Haal het laurierblaadje eruit. Pureer de soep glad met de staafmixer en breng verder op smaak met zout en peper. Als je de soep te dik vindt, voeg je nog een scheutje water toe.
  • Knijp voor de salsa de knoflook uit boven een kom. Hak voor de salsa de pistachenoten grof en meng met de peterselie, basilicum, pecorino, sumak, de 100 ml olie en zest. Breng de salsa op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over kommen en schep er wat salsa in.
Voedingswaarde:
calorieën: 440kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 37g
|
koolhydraten: 14g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING: MISTER KITCHEN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!