rabarbertoetje met filodeeg, pistache en rozenwater

rabarbertoetje rabarber-filopastei met pistache en rozenwater

Dit overheerlijke rabarbertoetje komt uit het april 2023-nummer van delicious. In het magazine vind je nog veel meer toetjes met romige custard, de lekkerste gevulde pasta’s, ei-gerechten en noedels in soep, salade of omelet. Bestel het magazine hier!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

rabarbertoetje met filodeeg, pistache en rozenwater

aantal 12 | zoet | pasen | |
Deze rabarber-filotaart met pistache wordt eerst krokant gebakken en daarna overgoten met een Midden-Oosterse custard. De frambozen bieden een frisse tegenwind.
Meer zin in chocolade? Bak dan onze babka!
kooktijd50 minuten
oven45 minuten
totale tijd1 uur 35 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: ovenschaal van 25 cm Ø (± 1 1⁄2 liter), ingevet, keukenmachine

ingrediënten

  • 125 g diepvriesframbozen
  • ± 225 g filodeeg (10 vellen)
  • 40 g pistachenoten, grof gehakt + extra in staafjes
  • 120 g halfwitte kristalsuiker + extra om mee te bestrooien
  • 120 g boter, gesmolten
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 185 ml melk
  • 185 ml slagroom
  • 1 el rozenwater, of naar smaak
  • 1 tl vanille-extract of vanillepasta (potje)
  • geroosterde rabarber
  • 450 g rabarber in 5 cm-stukjes 250 g fijne kristalsuiker
  • sap van 1 sinaasappel en 1 citroen
  • 1 el rozenwater
  • 1 kaneelstokje

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en leg een vel bakpapier in een braadslee. Doe voor de geroosterde rabarber de stukjes rabarber met alle andere ingrediënten plus 3 el water in een kom en schep ze om. Spreid ze naast elkaar uit in de braadslee en dek die af met aluminiumfolie. Rooster ze 10 min., verwijder de folie en rooster ze nog ± 10 min. of tot ze net gaar zijn. Laat ze afkoelen.
  • Pureer de helft van de rabarber met 3 el van de siroop en een snuf zout in een keukenmachine. Spreid de rabarberpuree uit over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de frambozen erover.
  • Spreid de filovellen uit op je werkvlak en dek ze af met een schone, vochtige theedoek. Hak de pistachenoten met 3 el van de suiker fijn in een keukenmachine en doe ze over in een kleine kom.
  • Spreid 1 vel filodeeg uit en bestrijk met boter. Bestrooi met wat pistache-kruimels en klap in de lengte dubbel en rol in de lengte losjes op. Rol losjes op in een slakkenhuisvorm en leg het filorolletje in het midden van de ovenschaal. Maak zo nog meer filorolletjes en leg ze in een steeds grotere spiraal rond het filorolletje in het midden*.
  • Bestrijk het filodeeg nog eens met boter en bestrooi met ± 1 el pistache-kruimels. Bak de filopastei in ± 15 min. goudbruin en knapperig. Schakel de oventemperatuur terug tot 160°C.
  • Klop intussen in een kom de eieren en eidooiers, melk, room, het rozenwater, de vanille en de resterende 100 g suiker. Schenk het eimengsel over het filodeeg, strooi de rest van de frambozen erover en bak de rabarber-filopastei ± 30 min. tot de vulling aan de rand stevig is en in het midden wiebelig en net gestold.
  • Serveer warm, bestrooi met pistache en geef de rabarber in siroop erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 370kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 17g
|
koolhydraten: 46g
auteur: delicious.
* Ga naar rabarber-filopastei video om te zien hoe je dit toetje maakt.
RECEPT: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook heerlijk: Witte chocoladetaart met custard

rabarbertoetje rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
R: Emma Knowles | F: Ben Dearnley | S: Kirsten Jenkins.