chocolade baklava met pistache & koffie-honingsiroop

chocolade baklava
aantal 10 | nagerecht, zoet | | midden-oosters |
Na dit dessert moet je wel je vingers aflikken, want de koffie-honingsiroop is zoet en plakkerig op de juiste manier. Chocolade-koffiebaklava is verre van traditioneel, maar maakt dat uit? Welnee, proef zelf maar.
Liever een frisser dessert? Tarte tatin met mango en kokos
kooktijd45 minutes
oven + afkoelen1 hour 30 minutes
totale tijd2 hours 15 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van 20×30 cm, ingevet en bekleed met bakpapier, keukenmachine

ingrediënten

  • 200 g pure chocolade, in stukjes
  • 150 g pistachenoten, grof gehakt + 3 el extra om erover te strooien
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 375 g filodeeg (20 vellen)
  • 145 g boter, gesmolten en afgekoeld

koffie-honingsiroop

  • ½ el espressopoeder
  • 175 g vloeibare honing
  • 220 g fijne kristalsuiker

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwarm alle ingrediënten voor de koffie-honingsiroop met 125 ml water in een steelpannetje op hoog vuur 8-10 min. onder voortdurend roeren tot de suiker is opgelost. Laat de siroop volledig afkoelen.
  • Hak de chocolade met de noten en de kaneel in de keukenmachine tot een grof kruimelmengsel.
  • Rol het filodeeg uit op je werkvlak. Snijd de deegvellen bij zodat ze in de bakvorm passen, de afgesneden reepjes deeg heb je niet meer nodig. Dek het filodeeg af met een schone, licht vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt.
  • Bestrijk 1 deegvel met boter en leg in de bakvorm. Maak zo een stapel van 8 ingevette deegvellen in de bakvorm. Spreid hierop eenderde van het notenmengsel uit. Breng hierop 4 ingevette deegvellen aan en verdeel hierover weer eenderde van het notenmengsel. Breng hierop weer 4 ingevette deegvellen aan en verdeel de rest van het notenmengsel erover. Dek af met de laatste 4 ingevette deegvellen en druk deze laag licht aan. Bestrijk de baklava royaal met de rest van de boter.
  • Kerf met een scherp mesje een (ruit) patroon in de bovenlaag en bak de baklava in het midden van de oven in 25-30 min. goudbruin.
  • Schenk tweederde van de afgekoelde koffie-honingsiroop uit over de hete baklava. Laat de siroop ± 1 uur intrekken terwijl de baklava afkoelt. Snijd de baklava met een scherp mes in stukken langs de inkervingen in ruitjes. Bestrooi met de rest van de pistachenoten en serveer de rest van de siroop erbij. De baklava blijft in de afgedekte bakvorm 1 week goed op een koele, donkere plek.
Voedingswaarde:
calorieën: 578kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 31g
|
koolhydraten: 64g
auteur: delicious.
RECEPTEN & BEREIDING: HELENA MOURSELLAS. FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS. STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: Italiaanse maritozzo is een hit, en híer in Amsterdam haal je de beste

chocolade baklava
RECEPT: HELENA MOURSELLAS | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS