crostata al pistacchio

Crostata al ricotta e pistacchio

We krijgen er geen genoeg van: pistache! En dus vroegen we Janneke Philippi of ze voor ons zes recepten wilde bedenken met de (zoute) knalgroene nootjes – maar dan wel op z’n Italiaans: pistacchio, prego!

In het extra dikke Italië-nummer gaat ze helemaal los. Van een klassieke ossobuco met pistachegremolata tot romige truffel-linguine met gorgonzolasaus en geraspte pistache tot on-weer-staan-bare crostata al pistacchio. Vooruit, daar geven we je alvast het recept van. De andere recepten? Die vind je hier.

Crostata al pistacchio

aantal 12 | gebak, taart | | italiaans |
Bak deze beeldschone pistachetaart gerust 1-2 dagen eerder, daar wordt-ie nóg lekkerder van (ja, echt!), mits je hem goed verpakt en bewaart op een koele plek.
kooktijd30 minutes
rusten + oven55 minutes
totale tijd1 hour 25 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: evt. standmixer met deeghaak, springvorm 24 cm Ø, bodem en wanden bekleed met bakpapier

ingrediënten

  • 100 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 200 g bloem, gezeefd
  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • 2 eieren
  • rasp van 2 (bio)sinaasappels
  • 350 g pistachepasta pot of zelfgemaakt, zie tip*
  • 1 el fijngesneden ongezouten gepelde pistachenoten, om mee te bestrooien

instructies

  • Kneed met de hand of met de standmixer met deeghaak een soepel deeg van het zelfrijzend bakmeel, de bloem, boter, suiker, 1 ei, sinaasappelrasp en een snuf zout. Laat het sinaasappeldeeg verpakt in vershoudfolie minstens 30 min. rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rol tweederde van het deeg uit tot een deeglap van 3 mm dik. Bekleed de vorm ermee, met een opstaande rand van 2 1⁄2 cm hoog.
  • Verdeel de pistachepasta over de deegbodem. Klop het tweede ei los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een deeglap van 3 mm dik. Snijd het deeg in brede repen. Maak er een vlechtwerk van op de taart en bestrijk de bovenkant ook dun met ei. Bak de crostata in de oven in ± 25 min. goudbruin en gaar.
  • Bestrooi de crostata uit de oven met de pistachenoten en laat in de vorm afkoelen.
Voedingswaarde:
calorieën: 460kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 26g
|
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
*Homemade pistachepasta kun je ook makkelijk zelf maken. Maal 400 g mooi groene ongezouten pistachenoten in de keukenmachine of in de hakmolen van de staafmixer heel fijn. Blijf zo lang malen, tot de olie vrijkomt en een smeuïge, gladde pistachepasta ontstaat. Voeg, wanneer olie na 6-8 min. moeilijk vrijkomt gerust 1-2 tl pistache-olie toe. Schep de pistachepasta in een schone pot. Schenk er evt. een laagje pistache-olie op zodat je de pasta goed luchtdicht afsluit. Bewaar op een koele plek, invriezen kan ook! Voeg bij hartige gerechten een snuf zout toe en bij zoete gerechten evt. wat suiker.
STUDIO PHILIPPI
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Gek op zo’n crostata? Onze TAART special staat barstensvol recepten met galette, pastei, tarte tatin, maar ook 23 zoete recepten. Nieuwsgierig? Lees er hier meer over.

Crostata al ricotta e pistacchio
STUDIO PHILIPPI