babka met chocolade

babka met chocolade

Vul je huis met onweerstaanbare brood- en chocoladegeuren, rechtstreeks uit eigen oven. Bak deze babka met chocolade als paasbrood of bak ze samen in de vakantie en deel ze vooral royaal uit.

Meer inspiratie voor de paasdagen? Shop het april 2023-nummer van delicious.!

babka met chocolade

aantal | brunch, brunchgerecht, zoet | pasen | europees |
Er gaat toch niet boven de geur van versgebakken broodjes, recht uit de oven, vindt Valli Little. Haar babka met chocolade is niet te versmaden.
Recept voor 1 brood. Begin minstens 3 uur van tevoren
voorbereiding45 minutes
kooktijd40 minutes
rijzen2 hours 30 minutes
totale tijd3 hours 55 minutes

Kookgerei

  • 6 cm diepe bakvorm van 30×12 cm, ingevet en bodem en wand met bakpapier bekleed

ingrediënten

  • 3 tl gedroogde gist
  • 185 ml lauwwarme melk
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren + 1 eidooier
  • 1 tl kaneel
  • 550 g bloem voor brood
  • 150 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 200 g pure chocolade, minstens 70% cacao, fijngehakt + extra gesmolten chocolade, voor erbij

instructies

  • Meng de gist en melk met 1 tl suiker in een kleine kom. Laat ± 10 min. staan op een warme plek tot het schuimig wordt.
  • Roer in een kom de eieren en eidooier los met de kaneel en de rest van de suiker. Doe de bloem in de mengkom van de standmixer met deeghaak of kneed met de hand. Houd de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten aan. Het deeg is erg plakkerig! Voeg terwijl de motor draait het gist- en eimengsel toe en kneed ze op matige snelheid erdoor.
  • Kneed ± 10 min. op lage snelheid tot het deeg glad en elastisch is. Voeg al knedend blokje voor blokje 125 g van de boter toe tot het deeg weer glad is. Leg het deeg in een licht ingevette kom afgedekt op een warme plek in 1-1½ uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Sla het deeg terug en rol het op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoekige lap van 30×45 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de boter maar laat langs de randen 2 cm vrij. Strooi de gehakte chocolade erover.
  • Bestrijk de dichtstbijzijnde lange rand met koud water. Rol de deeglap vanaf de lange kant stijf op en druk de rand stevig aan. Snijd de deegrol in de lengte doormidden. Draai beide halve broden met de snijvlakken naar buiten, zodat je de chocoladevulling ziet, draai ze in elkaar en leg deze deegspiraal in de geprepareerde bakvorm. Laat afgedekt op een warme plek in ± 1 uur licht rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en knapperig. Dek het tussentijds af met aluminiumfolie als het te snel donker kleurt. Laat het brood 10 min. afkoelen in de bakvorm en stort het op een rooster.
  • Besprenkel de warme babka met gesmolten chocolade en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 240kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 11g
|
koolhydraten: 29g
auteur: delicious.
RECEPTEN EN BEREIDING VALLI LITTLE, FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS, STYLING KIRSTEN JENKINS, BEWERKING DOSIA BREWER
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook onze receptenlijst: paasbroden & zoete broodjes om zelf te bakken

babka met chocolade