citroencake met pistache en vijgen

citroencake met pistache en vijgen
aantal 8 | dessert, gebak, taart, zoet | feestelijk, herfst | internationaal |
Lekker, een luchtige cake met frisse citroensmaak en een topping van vijgen in een zoete honingsiroop.
Gek op pistache? Deze baklava gaat je hart veroveren!
kooktijd25 minutes
oven40 minutes
totale tijd1 hour 5 minutes

Kookgerei

  • extra nodig: springvorm van 20 cm Ø, bakpapier

ingrediënten

  • 100 g pistachenoten
  • 55 g amandelmeel
  • 55 g boekweitbloem
  • ¾ tl bakpoeder
  • 3 eieren, gescheiden
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 grote biocitroen, schil geraspt, uitgeperst
  • 100 ml honing
  • 6 verse vijgen, in kwarten

instructies

  • Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Maal de pistachenoten in de keukenmachine fijn en doe ze in een kom. Voeg het amandelmeel, boekweit en bakpoeder toe en meng alles door elkaar.
  • Meng de eierdooiers, suiker, citroenschil, en -sap, en 60 ml van de honing in de keukenmachine. Voeg het pistachemengsel toe. Puls tot alles net is gemengd. Doe het beslag in een grote kom.
  • Klop de eiwitten met een elektrische mixer in een schone kom tot stijve pieken. Schep het eiwit voorzichtig in 2 porties door het pistachebeslag tot alles net is gemengd. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak 35-40 min. in de voorverwarmde oven of tot een erin gestoken prikker er schoon en droog uitkomt. Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Laat 10 min. afkoelen in de vorm en stort de taart dan op een taartrooster om helemaal af te laten koelen.
  • Verhit de rest van de honing in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur 1-2 min. of tot het heet is. Voeg de vijgen toe en bak ze, regelmatig kerend, 2 min. of tot ze met een laagje honing zijn bedekt. Laat 2 min. afkoelen in de siroop en schep ze dan met de siroop op de taart.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPTEN: MICHELLE SOUTHAN, KATRINA WOODMAN | FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON | STYLING: MICHELLE NOERIANTO.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
citroencake met pistache en vijgen
RECEPTEN: MICHELLE SOUTHAN, KATRINA WOODMAN | FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON | STYLING: MICHELLE NOERIANTO.