Rutger bakt slof recept: bosvruchtenslof met pistachespijs

sloffen Rutger van den broek

Rutger van den Broek heeft een tiental bakboeken op zijn naam staan. Je treft Rutger regelmatig in delicious. met een baktechniek en -recept. Hij geeft ook online masterclasses voor delicious. waar je aan kunt deelnemen. Hieronder laat Rutger je zien hoe je een waanzinnig slof recept bakt!

Wat komt er allemaal kijken bij een goede slof? Waar let je op, hoe kun je variëren en waar vul je hem mee? Rutger legt het je met alle liefde uit.

Elke hap is spannend 

De verschillende texturen zorgen ervoor dat je van elke hap geniet en dat elke hap opnieuw spannend is. Bij bakken vind ik dat van belang, het mondgevoel is voor mij minstens zo belangrijk als smaak. Deze slof is een goed voorbeeld van een combinatie van texturen! 

Variëren met de basis 

Het leuke van sloffen bakken is ook dat je er volop mee kunt variëren. Zo bak ik de basis vaak met amandelspijs, maar in dit recept heb ik dat vervangen door zelfgemaakt pistachespijs. Je kunt daar ook andere noten als hazelnoten, pecannoten of walnoten voor nemen. 

Spijs of banketbakkersroom 

Wie niet van spijs houdt, bakt de slofbodem met banketbakkersroom. Als je dit meebakt op het sloffendeeg krijgt het een andere structuur die goed samengaat met de structuur van de slof zelf. Gebruik ± 200 gram banketbakkersroom en verdeel dit net als het spijsmengsel voordat de sloffen de oven in gaan over het deeg. 

Top met je eigen favoriet 

Met de topping kun je echt eindeloos afwisselen. Van banketbakkersroom tot fruit-crémeux en van luchtig geklopte roomkaas tot karamelslagroom. En natuurlijk je favoriete fruit on top! ’s Zomers is dat makkelijk met zoveel kleinfruit in overvloed en ’s winters neem je stukjes gebakken appel of peer of stoofpeertjes als topping. Bedenk je eigen combinaties, zo kun je mijn recept het hele jaar door gebruiken. 

Rutger bakt slof recept: bosvruchtenslof met pistachespijs

aantal | brunch, taart, zoet | familietijd, feestelijk, weekend, zomer | nederlands |
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
voorbereiding30 minutes
kooktijd30 minutes
rusten1 hour
totale tijd2 hours

ingrediënten

bosvruchtenslof

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 g boter op kamertemperatuur + extra voor het invetten
  • 100 g kristalsuiker
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • rasp van 1⁄4 -1⁄2 biocitroen
  • 1⁄4 tl zout

ook nodig

  • keukenmachine, 2 sloffen-ringen van 24×9 cm*, spuitzak met glad spuitmondje van 5-7 mm Ø
+ glad spuitmondje van 1-11⁄2 cm Ø

    * Of gebruik 1 ring en bak de sloffenbodems na elkaar.

pistachespijs

  • 80 g pistachenoten
  • 80 g suiker
  • rasp van 1⁄4 biocitroen
  • 1⁄2-3⁄4 ei losgeklopt

topping

  • 200 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 200 g mascarpone
  • 120 g bosvruchtenjam
  • 400-500 g zomerfruit aardbeien, bramen, frambozen, blauwe bessen etc.
  • 30 g pistachenoten grof gehakt

instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Doe intussen voor de pistachespijs de noten, suiker en citroenrasp in de keukenmachine en hak de noten fijn.
  • Voeg geleidelijk het losgeklopte ei toe. Het moet een smeuïg en smeerbaar mengsel worden, maar ook weer niet te dun. Je hebt misschien niet al het ei nodig. Doe de pischachespijs in de spuitzak.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3⁄4 cm.
  • Druk met de sloffenring een passende deegplak uit het deeg. Haal het omliggende deeg weg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de sloffenringen in en zet ze om het deeg.
  • Verdeel het spijsmengsel met de spuitzak en het grootste spuitmondje op
het deeg tot op 11⁄2 cm van de rand. Bak de sloffen gaar in 23-28 min. Neem de ringen direct na het bakken weg en laat de sloffen afkoelen.
  • Doe voor de topping de slagroom met de suiker en slagroomversteviger in een kom en klop stijf op. Voeg de mascarpone toe en klop erdoor. Voeg tot slot de bosvruchtenjam toe en klop kort door het mengsel.
  • Doe de bosvruchtenroom in de spuitzak met het spuitmondje van 1-11⁄2 cm Ø en spuit de afgekoelde sloffen ermee op.
  • Verdeel het zomerfruit over de room en bestrooi de sloffen tot slot met de gehakte pistaches.
Voedingswaarde:
calorieën: 314kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 31g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: financiers van Rutger Bakt

sloffen Rutger van den broek