Pudding betekent toetje in het Engels. En dat kan van alles zijn, van warme pudding uit de oven tot ijs of een stukje taart of cake. Een self-saucing pudding is een combinatie van cake of koek die samen met een saus wordt gebakken in de oven.
Soms ontstaat de saus doordat de natte bestanddelen naar beneden zakken terwijl de cake juist rijst en soms voeg je extra vocht toe tijdens het bakken. Het resultaat is warm en rijk: een cake-achtige bovenkant die op een laagje saus drijft. De perfecte combinatie tussen smeuïg en een bite, heerlijk!
Zoete special
Je liefde voor bakken hoef je wat ons betreft niet onder stoelen of banken te steken. Sterker nog: we begrijpen je he-le-maal! Daarom hebben we een complete special gevuld met onze lekkerste, zoete recepten. Zo zit je nooit zonder inspiratie. Bestel hem direct in de shop:
citroenpudding met pistachekruimels
Kookgerei
- ook nodig: ovale ovenschaal van ± 35×23 cm en 6 cm diep, ingevet
- diepe braadslee waar de ovenschaal in past
ingrediënten
- 300 g golden syrup kandijstroop*
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 145 g fijne kristalsuiker
- rasp en sap van 1 biocitroen
- 1/2 tl gedroogde citroenverbena
- 4 eieren, gesplitst
- 100 g bloem
- 250 ml melk
pistachekruimels
- 85 g gezouten boter, koud en in blokjes
- 100 g bloem
- 160 g lichtbruine basterdsuiker
- 30 g havermout
- rasp van 1 biocitroen
- 100 g pistachenoten, gehakt
instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een grote bakplaat in en bekleed hem met bakpapier.
- Maak de pistachekruimels. Doe de boterblokjes met de bloem, suiker, havermout en citroenrasp in de mengkom van de keukenmachine en mix met de pulseerknop tot een samenhangend geheel. Breng over op je werkvlak en duw de brokken bij elkaar. Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat en breek het met een grote metalen lepel weer in brokken. Bak in 20-25 min. goudbruin, schep tussentijds om. Neem uit de oven en breek het kruimelmengsel kleiner, ter grootte van granola. Als ze afkoelen, worden de kruimels krokanter.
- Verwarm voor de cake 90 g van de stroop tot lauwwarm. Klop de boter, fijne kristalsuiker, de citroenrasp en citroenverbena tot een licht, romig mengsel. Klop de eidooiers een voor een erdoor tot het mengsel weer glad is. Klop dan het citroensap erdoor, het zal iets schiften. Klop dan langzaam eerst de bloem, dan de melk en tenslotte de verwarmde stroop erdoor. Doe het beslag in een grote kom.
- Klop de eiwitten in een schone kom met de garde tot stijve pieken. Spatel door het beslag; het ziet er nog steeds geschift uit, maar dat hoort zo. Schenk de rest van de stroop uit over de bodem van de ovenschaal. Schenk het beslag erover.
- Zet de ovenschaal in een diepe braadslee en schenk er zoveel kokendheet water bij dat dit tot halverwege de zijkanten van de schaal komt. Bak in 35-40 min. gaar en licht gekleurd. Strooi vlak voor serveren de kruimels en pistachenoten erover.
Of ga eens voor deze klassieker, sticky toffee pudding: ultiem comfortfood van Rutger Bakt.