Het seizoen biedt alles wat je nodig hebt om de laatste zomergerechten van augustus nog meer smaak te geven. Dus zorg er zeker voor dat je deze seizoensproducten nú in huis haalt voor de herfst het overneemt.
Aubergine
Aardappelen
Andijvie
Bleekselderij
Bloemkool
Boterbonen
italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
Deze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar recept
Bospeen
bospeensoep met rode linzen
Aan een rijkgevulde soep met wat brood erbij heb je soms meer dan genoeg voor het avondeten. Daar is deze bospeensoep een voorbeeld van. Kook de rode linzen op het eind even mee, anders verliezen ze hun bite. Naanbrood erbij en genieten maar!
naar recept
bloemkoolplaattaart met lentegroenten
Maak je taartbodem eens van bloemkool. Want bloemkool is goed voor je botten en weefsels en werkt ontstekingsremmend. Weetje: Het groene blad zit vol calcium en is gewoon eetbaar!
naar recept
wortelgranita met loofsiroop
‘Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!’
naar recept
Bramen
meringue met bramen en citroenverbenaroom
Deze rol met zoete meringue, zelfgemaakte bramenjam en frisse room is om je vingers bij af te likken!Ook heel lekker: frambozenmeringues..
naar recept
paris-brest met mandarijncrème, stoofpeer & bramenglazuur
Frisse mandarijn-roomkaasvulling gaat fantastisch samen met stoofpeertjes!
naar recept
chocolade-bramencrumble
Uitdelen maar, snijd royale repen van deze fruitige crumblekoek bomvol gezonde granen en zaden.
naar recept
bread & butterpudding met bramen en buttermilk-syrup
naar recept
bramenshrub met rozemarijn
Mix azijn met fruit, iets zoets en bubbels: voilà, een shrub! Met dit recept voor fris-zure bramenshrub – op basis van fruitsiroop en wat balsamico – maak je heel easy een 0.0 drankje met flair. Voorbereiden: begin liefst 1-3 dagen van tevoren met dit recept.
naar recept
cheesecakejes met gemarineerde bramen
Rutger bakt voor delicious. mini cheesecakejes met een frisse topping van bramen in muntsiroop. Zoet en toch lekker fris dankzij de munt. Tip van Rutger: Om na het afkoelen en opstijven de papiertjes makkelijker van de cheesecakejes af te halen, zet je ze 15 minuten van tevoren in de vriezer.
naar recept
griesmeelpudding met bramensaus
Pudding op basis van melk en griesmeel laat zich heel makkelijk storten. Je kunt hiervoor elke vorm gebruiken. Spoel ze altijd vooraf om met koud water, dan gaat het lossen heel eenvoudig.
naar recept
rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
naar recept
Chinese kool
Courgette
Frambozen
macadamia-frambozenblondies met witte choco
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar. Maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft. Deze 'blonde' variant tjokvol geroosterde macadamianoten en witte chocolade kun je vandaag nog de oven in schuiven.
naar recept
karnemelkbrownies met frambozen
Probeer deze chocoladeverleiding vooral niet te weerstaan. Geef gewoon eens toe aan deze brownie bomvol frambozen en pure chocolade. De karnemelk maakt hem nóg smeuïger.
naar recept
Deense frambozenkoeken – hindbærsnitter
Van Noord-Zweden tot Zuid-Denemarken, overal in het Noorden wordt volop cake, taart en koek gebakken. Met marsepein, koffie, vanille, amandelen, kokos, bessen, frambozen en vaak volgens nationale baktradities. Maak deze Deens frambozenkoeken!
naar recept
pudding met frambozen en gekaramelliseerde witte chocolade
Pudding betekent toetje in het Engels. En dat kan van alles zijn, van warme pudding uit de oven tot ijs of een stukje taart of cake.
naar recept
rogge-haverrepen met frambozenjam
Heb je iets te vieren, maak dan deze repen die je makkelijk meeneemt en met liefde uitdeelt. De topping van rogge is heerlijk kruimelig en krokant!
naar recept
yoghurtdonuts met frambozenglazuur
Deze donuts bak je in de oven en ze zijn dus veel minder vet dan de gefrituurde versie.
naar recept
Komkommer
Koolrabi
varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade
Lekker, stoer en super smakelijk, deze varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade.
naar recept
donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
naar recept
Mais
Meloen
meloensalade met mozzarella en ham-pangrattato
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Perzik, meloen, druiven, ananas en vijgen zijn juist de bom in royale zomersalades. Geef deze meloensalade bij de bbq, als voorgerecht of serveer 'm op warme dagen als lunch.
naar recept
watermeloen-cheesecake met gember
Ga voor zo’n joekel want watermeloen is een simpel zomeringrediënt dat zowel met zoet én hartig goed samen gaat. Wij geven je een briljante recept voor een cheesecake, maar wat je overhoudt moet absoluut in een grote salade of slushie.
naar recept
labne met watermeloen, rood fruit en pistache
In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
naar recept
Paksoi
Palmkool
groene spaghetti met palmkool, burrata en ansjovis-beurre noisette
Knalgroene spaghetti die van je bord popt! Vanja van der Leeden reist in haar laatste boek de hele Italiaanse laars door, kookt overal met chefs én geeft haar eigen funky twist aan klassieke gerechten. De beurre noisette kun je 1-2 dagen eerder maken. Voor een vega-variant vervang je de ansjovis voor 1-2 el fijngesneden ontzouten kappertjes. Geen burrata? Vervang ‘m door ricotta of gepocheerd ei. De cavolo nero kun je vervangen door boerenkool.
naar recept
kipstoof met boerenyoghurt en palmkool
Tip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
naar recept
schelvisschotel met knolselderij en palmkool
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
naar recept
gnocchi met pesto-parmezaanbechamel
De saus van deze heerlijke gnocchi is een snelle pesto van groene kruiden, cavolo nero en spinazie gecombineerd met romige bechamel.
naar recept
Paprika
geroosterde paprika & garnalen met gremolata
Rooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
naar recept
Tomaten-paprikasoep met feta
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
naar recept
snel gevulde puntpaprika’s
naar recept
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht.
Oók lekker: paprikasalade!Prei
open lasagne met prei en mozzarella
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk! Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
shakshuka met prei en spinazie
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
naar recept
soufflé-omelet met prei & aleppoboter
Ook Julie is in de ban van de verse oogst en presenteert haar menu met een soufflé-omelet – alleen dan met Turkse twist, want ze geeft er yoghurt bij met warme aleppo-boter (hmm!), een beetje zoals çilbir.Tip: Schep wat van de aleppoboter over de yoghurtsaus voor een gemarmerd effect.
naar recept
Savooiekool
ribkarbonade in mosterd-saliesaus met savooiestamppot
Simpel en snelle Hollandse pot! Deze ribkarbonade met savooiestamppot is de ideale mix van seizoensgroenten en vlees.
naar recept
flammkuchen met savooiekool
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
naar recept
Snijbonen & sperziebonen
gegrilde snijbonen met tonnato & crostinicrunch
Geen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker! Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.
naar recept
pasta met courgette en snijbonen in kaassaus
Deze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.
naar recept
Rode biet
Spinazie
Tomaten
Venkel
En verder:
• Sla
• Snijbiet
• Spitskool
• Zapallito
• Kruiden: basilicum, bosui, peterselie, (wilde) rucola
Bekijk ook: tortilla met falafel van zwarte bonen en citrusroom