29 pasta recepten voor doordeweeks

Pasta is de redder in nood voor drukke doordeweekse avonden, een allemansvriend en het verveelt nooit! Of je nu een student bent die laat thuis komt van college of een drukke baan hebt en weinig tijd om te koken, deze doordeweekse pasta recepten zijn je nieuwe beste vriend.

Een van de grootste voordelen van deze doordeweekse pasta recepten is dat ze vliegensvlug kaar zijn. Met de juiste planning kun je binnen 30 minuten een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

Zorg ervoor dat je het water opzet (vergeet het zout niet!) zodra je thuis komt of, nog handiger, zet de waterkoker of Quooker aan voor een kickstart.

Meer Italiaans? Ons magazine staat deze maand helemaal in het teken van de Italiaanse keuken. Lees er hier meer over of bestel direct:

Niet altijd dezelfde bolo of tomatensaus

Van romige carbonara tot pittige arrabbiata, de mogelijkheden met pasta zijn eindeloos. Experimenteer met verschillende sauzen, groenten, vlees en kruiden en vindt het doordeweekse pasta recept dat bij jou past. Misschien wordt het een nieuwe favoriet on repeat.

De succesformule voor doordeweekse pasta recepten

Om het meeste uit je doordeweekse pasta recepten te halen, zijn hier een paar handige tips:

  1. Kies de juiste pasta: Kies voor een lekkere kant-en-klare pasta die past bij je saus. Hier hebben we een kleine gids om je op weg te helpen.
  2. Multitasken: Terwijl de pasta kookt, kun je de saus bereiden en eventuele bijgerechten voorbereiden. Een groene rucolasalade aangemaakt met citroensap, extra vierge olijfolie en zout is altijd een winnaar.
  3. Restjes opmaken: Pasta is een geweldige manier om restjes groenten of vlees op te maken. Gooi ze gewoon in de saus voor extra smaak en voedingsstoffen.
  4. Less is more: In Italië zul je niet snel een pasta met 10 ingrediënten tegenkomen. Kies 1 seizoensgroente, eventueel 1 proteïne en een paar simpele smaakmakers voor een authentieke maaltijd.
  5. Tomaat = tijd: Met verse tomaten in de piek van het seizoen heb je snel een smaakvolle saus. Vaker moeten we toch dat blik erbij pakken. Daar is niks mis mee, alleen hebben tomaten uit blik tijd nodig om lekker zoet te worden. Gebruik daarom dus het volle half uur om de tomaten te fruiten in lekker veel olie met knoflook of ui, en maak het op het laatst af met een paar takjes basilicum en chilivlokken.
  6. Al dente? Aan tafel! Is je pasta perfect al dente, dan moet je direct opscheppen (op voorverwarmde borden!) en aan tafel. Pasta blijft namelijk doorgaren, of erger: je zit koude slierten en buisjes te eten.

Met deze tips en recepten in je achterzak, ben je klaar om zelfs op de drukste dagen van de week een lekkere maaltijd neer te zetten. We durven te wedden dat afhalen langer duurt dan het koken van deze doordeweekse pasta recepten.

29x doordeweekse pasta recepten

Pasta bolognese

pasta bolognese met bloemkool
Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente.
Restje bloemkool over, maak deze flatbreads met yoghurt.
TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
naar recept
vega pasta bolognese
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
Boerenkool of (winter)spinazie over? Maak de boerenkoolsalade van het menu of de snelle spinazie met chili-linzen en een eitje. Het paddenstoelengehakt kun je ook zelf maken door 300 g kastanjechampignons fijn te hakken, gebruik evt. de hakmolen van de staafmixer. Kastanjechampignons zijn extra stevig en hebben een volle smaak.
naar recept
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
snelle bolognese
Het geheim om veel smaak te vangen in een bolognesesaus, zonder dat het uren duurt? Uienmarmelade, sojasaus, veel knoflook en het geduld om het gehakt flink bruin te laten worden. En de lekkerste tomaten die je kunt vinden natuurlijk. Deze snelle bolognese maak je in minder dan een half uur.
naar recept
snelle-bolognese-delicious
ravioli bolognese met funghi
In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
naar recept
Ravioli met funghi

Pasta pesto

TAGLIATELLE & SPERZIEBONEN in pestoroom met kabeljauwfilet
Deze romige pasta met tagliatelle, sperziebonen en kabeljauw bevat weinig verschillende ingrediënten en staat in een handomdraai op tafel. De pestosaus geeft het gerecht een romige smaak en is heerlijk in combinatie met de pasta. Een gezond gerecht en perfect voor een doordeweekse avond.
naar recept
Sperziebonen in pestoroom met kabeljauwfilet
pasta pesto met ricotta
Capunti pasta is niet zomaar pasta. Deze rustieke pasta komt uit Puglia (de hak van de laars) en wordt gemaakt van topkwaliteit harde tarwe. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!
Kun je geen capunti vinden? Gebruik dan een andere korte pasta, zoals casarecce.
naar recept
pasta pesto

Bekijk ook: 12x de lekkerste hoofdgerechten met pesto

Pasta carbonara

spaghetti carbonara met chorizo
Spaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze. Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen. 
Zin in andere pasta? Maak dan deze lintpasta met konijn
naar recept
carbonara chorizo ei - delicious
carbonara met saucijs en spruitjes
Carbonara is zo’n lekkere snelle Italiaanse klassieker. Deze carbonara met saucijs en spruitjes heeft een lekkere winterse twist en staat in 20 minuutjes op tafel.
Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.
naar recept
wintercarbonara-met-saucijs-en-spruitjes

Meer? 6x pasta carbonara alla delicious.

Pasta spinazie

pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig!
Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen.
Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
naar recept
Maltagliati - delicious

Pasta met zalm

tagliatelle met zalm, kruidenroom en zeekraal
Janneke geeft ons meer een uitgangspunt dan een recept, want in plaats van zalmfilet kun je ook prima variëren met een mix van visfilet en (Hollandse) garnalen. Etentje? Maak de kruidenroom van tevoren en leg de zalm pas in de room als de gasten aan tafel zitten.
Als je zalmfilet overhebt, maak dan ook eens: 6x easy zalm onder de 30 minuten
naar recept
tagliatelle met zalm, kruidenroom en zeekraal

En bekijk ook even… Pasta met zalm: 5 onweerstaanbare recepten

Pasta alla norma

pasta alla norma van Toscanini
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
Kan je geen genoeg krijgen van pasta (wie wel?), haal dan hun nieuwe kookboek in huis met alle beproefde pastarecepten uit de keuken van Toscanini.
naar recept
pasta alla norma
speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen
Maak deze speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen als lunch of op een zomerse avond als bijgerecht. Rijk aan vitamine B3! Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingstoffen. Spelt is hard op weg om heel populair te worden.

Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
naar recept
hoofdgerechten met pesto speltspaghetti met rucolapesto en geroosterde citroen pasta met weinig ingrediënten
pasta met pancetta, aubergine en pesto
Echte Italiaanse smaken! Knapperige pancetta, sappige aubergine en een snelle amandelpesto. Hmm!
Of, ga voor deze heerlijke ovenpasta: cannelloni met geroosterde pompoen & gorgonzola
naar recept
pasta met aubergine en pancetta

Cacio e pepe

cacio e pepe
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
naar recept
cacio e pepe

Pasta salade

pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm

Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
naar recept
pastasalade doperwten zalm

Of probeer een van deze: 11x makkelijke koude pastasalades

Lasagne

lasagne van ravioli met parmezaancreme
De makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli.
Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen.
Extra speltip: maak wat meer porties en vries in: zo heb je altijd een homemade diepvriesmaaltijd binnen handbereik.
Ben je een echte lasagne-liefhebber? Say no more. 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid!
naar recept
lasagne van ravioli met parmezaancreme
lasagne zonder oven met paddenstoelen, truffel & noten
Met lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld).
Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
naar recept
lasagne zonder oven met paddenstoelen

Lees ook: 18x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid

Pasta met kip

pikante spaghetti met kipgehakt, spruiten & maanzaad
Geroosterde spruitjes lust iedereen. Lekker door pasta met kipgehakt en knisperend maanzaad.
Liever vegetarisch? Neem vers vegetarisch gehakt.
naar recept
Pasta recepten - Pikante spaghetti met kipgehakt, geroosterde spruiten en maanzaad

Pasta met vis of schaal- en schelpdieren

pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet.
Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
eenpansgerecht risotto verde met zeevruchten
Mascarpone maakt deze groene risotto met zeevruchten extra romig. Varieer vooral met andere groene groenten: ook bleekselderij, courgette, en (dubbelgedopte) tuinbonen zijn top in deze visrisotto.
Ook een lekker snel gerecht met vis: zalmpasteitjes met amandelboontjes
naar recept
eenpansgerecht risotto verde met zeevruchten

Pasta burrata

pasta met burrata
Cacio Italiano! Van buffelmelk tot geitenmelk, van zacht tot hard, van mild tot pittig en van jong tot oud; wij kaaskoppen worden ontzettend gelukkig van Italiaanse formaggio. Vooral van burrata – Italiaans voor 'boterachtig' – kunnen we geen genoeg krijgen. In deze pasta wordt de fluweelzachte bol kaas gecombineerd met een pittige tomatensaus.
Ook heerlijk met burrata: pompoengalette van Yvette
naar recept
pastasaus populairste pasta recepten 2023

Andere vegetarische pasta’s

pappardelle met portobello-parmezaanragù
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.
Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar recept
pappardelle met portobello-parmezaanragù
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer?
Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
naar recept
snel Italiaans Papardelle met cherrytomaatjes en geitenkaas - delicious
kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
Ooit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening.
Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
naar recept
mac ’n 2 cheeses met broccoli
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
naar recept
Mac 'n cheese

Bekijk ook: 11x pasta ovenschotels

Pasta met vlees

tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus
Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.
Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus - delicious
spaghetti met linzen & bacon
Écht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn.
Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami.
Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!
naar recept
snelle pasta recepten spaghetti linzen bacon Janneke ottolenghi
pasta met broccoli-tomatenroomsaus en saucijs
Janneke verdrijft de kou met heerlijk winterfood. Neem nou deze pasta met broccoli-tomatenroomsaus. Heel fijn én het staat in een half uur op tafel!
naar recept

Bekijk ook dit artikel: de 8 populairste pasta recepten van 2023

Pasta recepten - Pikante spaghetti met kipgehakt, geroosterde spruiten en maanzaad