6x pasta carbonara alla delicious.

Pasta, eieren, spek en Parmezaanse kaas. Samen vormen deze ingrediënten de ultieme pastasaus: carbonara. De klassieke variant is al heerlijk, maar voeg er iets aan toe en je wordt de grootste carbonara fan. Wij geven je de allerlekkerste pasta carbonara recepten met een twist om van te smullen. 

Omdat we nooit genoeg krijgen van pasta: 8x ravioli recepten – from scratch én met koelverse pasta

Alleen de allerbeste ingrediënten

Guanciale of pancetta? Guanciale heeft een zeer hoog vetpercentage, wat betekent dat het vlees tijdens verhitting het meest vloeibare vet oplevert waardoor je een smeuïge saus krijgt. Het aroma is vrij stevig omdat guanciale veelal wordt ingewreven met zwarte peper, en soms kruidnagel en kaneel. Die specerijen kun je eventueel terugproeven in de pasta carbonara.

Pancetta daarentegen heeft een hele pure varkenssmaak, met een vleugje rook, die verdomd lekker smaakt in combinatie met eieren. Een waardige optie dus voor de pasta carbonara. Let er wel op, welk type vlees je dan ook gebruikt, dat je het vooraf goed koelt zodat je het vlees makkelijker in blokjes of reepjes kunt snijden.

Eidooier of het hele ei? En nee, geen room dus! Een van de grootste verschillen tussen pasta carbonara recepten is het gebruik van hele eieren, of alleen dooiers. Onze voorkeur gaat uit naar een saus met enkel dooiers, die de pasta prachtig bedekt en glanzend rijk maakt.

Pecorino of parmezaan? Waarom kiezen als je beide kunt gebruiken?! Een mix van parmezaan en pecorino geeft je de typische Romaanse smaak, zonder de pasta te pikant of te zout te maken.

Lees hier hoe je de perfecte pasta carbonara maakt.

Nu je basis klopt, ben je klaar om volop te variëren:

6x pasta carbonara

carbonara met saucijs en spruitjes
Carbonara is zo’n lekkere snelle Italiaanse klassieker. Deze carbonara met saucijs en spruitjes heeft een lekkere winterse twist en staat in 20 minuutjes op tafel.
Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.
naar recept
wintercarbonara-met-saucijs-en-spruitjes
spaghetti carbonara met chorizo
Spaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze. Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen. 
Zin in andere pasta? Maak dan deze lintpasta met konijn
naar recept
carbonara chorizo ei - delicious
snelle pasta carbonara met paddenstoelen
Van de klassieke spaghetti carbonara krijgen we nooit genoeg. Speciaal voor groenteliefhebbers en vegetariërs is er deze variant met paddenstoelen.
Of maak deze spaghetti carbonara met chorizo.
snelle pasta carbonara met paddenstoelen - delicious
boerenkool carbonara met pancetta en brokkelkaas
Feestelijk en toch makkelijk, dat is deze pasta carbonara met boerenkool. Binnen een half uurtje staat-ie op tafel.
Het is ook lekker om de boerenkool in 75 ml droge witte wijn te smoren. Voeg voor wat pit een snuf chilivlokken toe.
naar recept
pasta carbonara met boerenkool, pancetta en brokkelkaas
spaghetti alla carbonara
De succesfactoren voor een goede carbonara? De juiste ingrediënten (niet meer dan 5), al dente pasta, smeuïge saus van net gestolde eieren én direct opeten!
Ook lekker: deze snelle variant met paddenstoelen.
naar recept
spaghetti carbonara - delicious
romige linguine met ei en spek
Een simpel gerecht, maar daarom niet minder lekker! Er zitten een paar echte pleasers in… zoals: spek, ei, room en kaas! Maak met linguine of een andere pastasoort.
Probeer ook spaghetti carbonara met chorizo.
naar recept
linguine-delicious
spaghetti carbonara - delicious