Ben jij meestal langer bezig met het uitkiezen van een serie dan met het kijken ervan? Dan is dit de lijst voor jou! Eindeloos verdwalen in bergen met kookinspiratie mag dan lustopwekkend werken: echt praktisch is het niet. Met deze lijst vegetarische recepten in 30 minuten is de keuze snel gemaakt én heb je altijd genoeg heerlijke gerechten om uit te kiezen.
We hebben nog meer lekkers voor je, vegetarische lasagne: 12 toppers waar we gek op zijn!
37x snelle vegetarische recepten
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
naar receptMinta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
naar receptDoor de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
naar receptJanneke: ‘Het liefst maak ik vers pizzadeeg met gist of zuurdesemstarter. Bij weinig tijd is een pak pizzamix uit het bakschap ideaal. De bloem bevat rijsmiddel waardoor geen rijstijd nodig is.’ Een goede biologische citroen, flinterdun gesneden, is het geheim van deze heerlijke mini-pizza’s. Perfect als weekendsnack, feestelijk borrelhapje of bescheiden krachtpatser op een bont buffet! Ook lekker: pittige mini-pizza's met garnalen, makkelijke pizzaspiraaltjes of deze mini-pita pizza's met za'atar.
naar receptKokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
naar receptLekker en gezond met veel seizoensgroenten en af en toe vlees of vis. Dat kan Janneke Philippi als de beste en voor februari kookt ze élke maaltijd in een halfuur! Deze maaltijd is toevallig helemaal vegan. Geen broccoli in de diepvries? Neem sperziebonen, bloemkoolroosjes of gemengde diepvriesgroenten. Heb je iets meer tijd? Maak dan deze heerlijke geroosterde aubergine met hoisingehakt.
naar receptMet maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
naar receptZoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick. Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel! Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
naar receptDeze courgettesoep van Janneke is echt lekkere soep én ziet er prachtig uit. Vooral de chili-yoghurt is er bijzonder bij. Wil je zelf de chili-olie maken? Dat is heel eenvoudig. Zet neutrale olie met 1 el chiliflakes of 2 gebroken gedroogde chilipepers 30 min. op zo laag mogelijk vuur. Laat de pepers in de olie afkoelen en zeef de olie daarna. Blijft donker en koel bewaard maanden goed.
naar receptHoewel vaak gedacht wordt dat chili een Mexicaans of Chileens gerecht is, komt het oorspronkelijk uit de zuidelijke staten van de USA. Een goedgevulde kruising tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse keuken dus. Wij maken chili sin carne met linzen in plaats van gehakt. Zo eet je minder vlees, maar lever je niet in op eiwitten. En ook niet op smaak, proef zelf maar!
naar receptLeg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
naar receptSnel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.
Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!
Culinair redacteur Merijn Tol zag hoe spruitjes waanzinnig goed groeien in de vruchtbare grond van Goeree-Overflakkee en bekijkt ze nu met andere ogen. Ze nam een grote zak spruiten mee en stopte ze in zelfs in ultraverse groene gnudi. Conclusie? Nieuwe liefde voor spruitjes.Gnudi betekent 'naakt' in het Italiaans. En dat is ook precies wat het is: een ravioli van ricotta, dus zónder pasta. Ofwel: een uitgeklede variant. Denk gnocchi, maar dan zonder aardappel.
naar receptEen klassieke, maar toch helemaal vegetarische zuurkoolschotel met paprika, appeltjes en lekker veel brie.
naar receptAltijd lekker zo'n bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Maak deze snelle mac 'n cheese.
naar receptDe pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk.
naar receptOoit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening. Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
naar receptWe love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar receptDe makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli. Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen. Extra speltip: maak wat meer porties en vries in: zo heb je altijd een homemade diepvriesmaaltijd binnen handbereik.Ben je een echte lasagne-liefhebber? Say no more. 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid!
naar receptOp de feesttafel mag een goede gnocchi niet ontbreken. Deze maak je met het Italiaanse zusje van onze boerenkool – cavolo nero – verfrissend venkelzaad en licht-zilte pecorino. Oh, en natuurlijk helemaal in stijl van Janneke: binnen 30 minuten klaar. Kom maar door met zo’n bordje comfortfood deluxe!
naar receptBen jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Superlekker!
naar receptHier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar receptGnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
naar receptKnolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
naar receptMeer variëren met zoete aardappel? Ga dan voor deze zoete aardappel met spinazie en mieriksworteldressing. Een snel en origineel recept. Voeg de kappertjes toe voor een fris-zure twist. Mm, heerlijk en wát een plaatje!
naar receptWél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar receptDeze gegrilde pizza met courgette en geitenkaas is lekker knapperig. Met groenten als ‘vleesvervanger’ is deze pizza helemaal compleet! En no fuss, want deze pizza staat binnen 20 minuten op tafel.
Nog een heerlijke groentepizza? Probeer deze pizza met aubergine en knoflook eens!
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
naar receptDeze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar receptVega liefhebbers opgelet! Deze heerlijke zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips mag je niet missen. De tortillachips maak je zelf waardoor je het gerecht net dat extra beetje liefde geeft dat het verdient. Nog meer zin in vega? Bekijk dan hier onze mexicaanse lasagne.
naar receptVoor delicious. maakte Janneke Philippi een variant op hutspot met bieten en Pulled Oats. Lekker herfstig, vol van smaak en vegetarisch.
naar receptWie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijft een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
naar receptRegelrecht uit Toscane! Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een extra hartige smaak. Je maakt de balletjes met je handen of met twee lepels. Gnudi gaan er niet vandoor met de schoonheidsprijs, maar ze smaken fantastisch!
naar receptJamie Oliver kookt in 7x anders met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze zoete-aardappelstoof eet je makkelijk iedere week opnieuw. Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
naar receptKritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar receptJamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles! Ook uit één pan: de allerbeste risotto
naar receptZelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af! Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
naar receptHeb je in het weekend iets langer de tijd om te koken? Dan zijn deze Argentijnse, vegetarische empanada’s een héél goed idee!




































