De paden op de lanen in, maar niet zonder een flinke tas vol lekkers! Want de leukste dagjes uit – of ritjes met de trein, auto of op de fiets – worden nóg fijner wanneer je weet dat je heerlijk eten bij je hebt. Het vergt wat voorbereiding, maar verder is het vooral heel makkelijk om lekker eten zelf mee te nemen.
Dan maakt het niet meer zoveel uit of de rijen lang zijn, de weerman het opnieuw niet bij het rechte eind had, de attracties vol zijn of je in de file belandt. Ja, het is eigenlijk heel simpel: met een tas vol lekker eten kun je (bijna) alles aan.
Culinair to-go
Als culi kijk je graag verder dan de gebruikelijke oplossingen onderweg, waardoor kleffe pompstation-sandwiches allang verleden tijd zijn. Nee, jij laat het niet op geluk of toeval aankomen en pakt je eigen lunchtrommel in! Dat betekent ook direct dat je je niet hoeft te beperken tot het concept sandwich: er is zo veel meer mogelijk dan wat de to-go shops ons voorschotelen.
Alhoewel… Het assortiment wordt de laatste jaren groter en breder. Aan spannende bowls geen gebrek en voor een lekker handzaam wrapje draait menig stationshop zijn hand niet meer om. Maar zelf gemaakt én meegebracht blijft toch het beste. Niet alleen omdat het gezonder is (je kookt zelf minder zout- en vetrijk), ook omdat het verser is, smaakvoller én je sowieso genoeg maakt.
Welk eten is goed om mee te nemen?
Eten om mee te nemen is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt: een hoop van je standaard gerechten kun je prima inpakken, om onderweg van te genieten. Veel warme gerechten zijn afgekoeld net zo lekker, en zaken als quiche, salade en soep overleven het prima een tijdje buiten de koeling.
Zorg wel altijd dat je het goed verpakt: zo voorkom je dat de binnenkant van je tas dezelfde kleur aanneemt als je maaltijd. Een setje bestek + (vochtige) servetjes en wat flosdraad of tandenstokers zijn natuurlijk ook mooi meegenomen.
Picknick deluxe
Klaar om erop uit te trekken? Kies één (of een paar) gerecht(en) uit onderstaande lijst. Beperk je niet tot het meest voor de hand liggende: van boozydrankjes, smeuïge brownies, potjes met yoghurt en fruit en luxe, hartige dips wordt ieder eetmoment buiten de deur beter.
Wat neem jij de volgende keer mee naar het park, de boot of in de auto? Veel plezier!
Quiches & hartige taart
quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta
Deze quiche is zoet én ook hartig. De combinatie met rode ui, honing en tijm is heerlijk, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling.
We geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je heerlijke quiches mee kan maken. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden. Probeer ook eens deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta!
De combi zoete aardappel en feta is een gouden vondst! De quiche krijgt extra pit door tijm in het deeg en rozemarijn in de vulling. Lekker voor een feestelijke lunch of als hapje bij de borrel.
Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?
Bowl, huzarensalade, quiche… voor de een ’n feest van herkenning, voor de ander brandnew. Het eten van de jaren zeventig – incl. kleurige styling – hebben we bij delicious. vertaald naar nu. Met o.a. deze quiche (meer retro ga je ‘m niet krijgen) 3.0
Wij zijn dol op de Mediterrane keuken. En de quiche blijft favoriet. Zo ook deze quiche met romanesco, chorizo en manchego. Zo lekker, je blijft er van eten!Ook lekker: quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta.
Een deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
In deze quiche kun je prima restjes wintergroenten verwerken. Vervang een deel van de koolraap bijvoorbeeld door pastinaak, aardpeer of knolselderij. Ook spinazie of snijbiet zijn lekker in deze romige quiche.
Dat het leven in Limburg goed is, weet Janneke Phillipi als geen ander: ‘Mijn opa Zef was een echte Limburgse vlaaienbakker. Als kind speelden we graag verstoppertje in de grote bakkerij. Zijn dikke stalen vlaaiplaten gebruik ik nog steeds voor mijn quiches en zoet gebak.’Meer hartige taart? Bekijk hier vijf heerlijke hartige taarten.
Een van onze favoriete recepten uit de rubriek familietijd, waarin Janneke Philippi makkelijke en verrassende weekmenu’s samenstelt. Dit canthareltaartje is een feestje om op te eten!De smaak te pakken? Maak dan ook deze hartige paddenstoelentaart met prei en kaas!
Een feestje? Picknick? Of gewoon zin in iets lekkers? Maak deze prachtige plaattaart met vijgen, rode ui en ricotta. Hij smaakt net zo rijk als hij eruit ziet.
Deze supersnelle preitaartjes zijn in 30 minuten klaar. Ze zijn afgekoeld ook heerlijk uit het vuistje, dus ook handig om mee te nemen naar een picknick.Gek op hartige taart? Maak dan ook eens deze tarte flambée van Janneke!
Last van kerststress? Bereid je gerechten bijna helemaal van tevoren en maak ze écht af vlak voor het serveren. Zo boks je het voor elkaar om een hartig hapjesbuffet op tafel te zetten. Dit zijn onze 10 ideeën voor hartige taartjes. Ook supersnel klaar en heerlijk bij de borrel: dips!
Deze erbazzone is een variatie op de bekende spinaziepasta uit Emilia Romagna. Met knapperige goudbruine buitenkant, de vulling van parmezaanse kaas en als twist heerlijke snijbiet.
Begin de dag eens met hartige muffins als je geen zin hebt in een boterham of een kom cruesli. Ook lekker voor de brunch op zondag of gecombineerd met een glas Italiaanse wijn bij de borrel. Deze muffins met boerenkaas zijn ook heerlijk.
De Koreaanse keuken is niet heel ingewikkeld. Er wordt veel gestoofd en gesudderd en de bbq is vaak van de partij. Soms ben je wel wat tijd kwijt aan marineren of fermenteren. Gelukkig zijn daar ook trucjes voor, zoals dit snelle inmaakrecept waarbij je de komkommer, daikon en wortel laat trekken in warme rijstazijn en suiker. Zo’n fris zuurtje past perfect bij bibimbap: een kom warme rijst getopt met groenten, pickles zoals kimchi, soms wat vlees en ei. Afgemaakt met sojasaus en gochujang (chilipasta) als belangrijkste smaakmakers. Deze vegan bibimbap is een fijne start voor nieuwe fans van de Koreaanse keuken. Eet je liever bibimbap met vlees? Maak dan ook eens deze koreaanse bibimbap met entrecote.
Een goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.
pokebowl met vis & kimchi
Lekker Hawaïaans: een kom rijst met vis, een eitje en een flinke schep zeewier. Traditioneel werd poké – toen het nog geen poké heette – bereid met verse vis, zeezout, kemirienoten en lokaal zeewier (limu). Tegenwoordig is niks te gek en mag je helemaal losgaan met de toppings, zoals kimchi of macadamianoten, mits de vis maar krakend vers is. Zelf kimchi maken? Zie kimchi stap voor stap.
Werkelijk álles is lekkerder als je het uit een kom eet. Deze saladebowl met quinoa en een frisse hoemoes-gemberdressing is comfort food ten top. Klaar in 20 minuten, zodat je (samen met je bowl) de rest van de avond op de bank kunt vertoeven. Of neem ‘m lekker mee naar buiten!
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
caesarsalade met kipreepjes met zonnebloempittenkruim
Deze caesarsalade met kipreepjes en zonnebloempittenkruim is binnen een halfuurtje klaar. De kipreepjes zijn ook heerlijk op in een wrap of op een broodje.
Deze salade is een maaltijd op zich, maar doet ‘t ook perfect bij pittige drumsticks van de bbq of op een taco met medium-rare gebakken ribeye. Of maak er een Mexicaans feestje van met een kalfsburger met avocadosalsa.
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
Dit lekkere frisse drankje is een ideale dorstlesser. Snel gemaakt en een paar uur later te serveren. Het is ook mogelijk om gezoet cranberrysap te gebruiken.
Onverwacht lekker smaakt zo’n powershake gemaakt van o.a. boerenkoolblad. De shake geeft een geweldige energieboost en je hebt gelijk de meeste goede voedingsstoffen voor de hele dag binnen. Postelein bevat veel omega 3-vetzuren, kalium, magnesium en vitamine C. Of neem veldsla, dat heeft ook veel voedingsstoffen.
Rosemary's pear is een mocktail (cocktail zonder alcohol) met zoet perensap en een frisse, licht bittere twist van bitterlemon. De finishing touch is het takje verse rozemarijn dat heerlijk geurt en waardoor elk slokje naar meer smaakt!Nog een feestelijke cocktail proberen? wat dacht je van een French 75 met champagne!
Je kent het vast: je eet heel gezond en dan ineens wíl je, nee móet je iets zoets. Omdat een verstandige appel in zo’n geval meestal een mission impossible is, vroegen we aan eetpurist Yvette van Boven gezonde, zoete gerechtjes om die zoetbehoefte te tackelen! Dat lukt zeker met deze frisse yoghurtshake
Deze vijf drankjes maken elk feest compleet. Mét en zonder alcohol zodat iedereen zich welkom voelt. Of maak een grote kan sangria, probeer een van deze drie varianten!
Frulatte-wat?! Frulatte van fruit maak je heel simpel van melk of yoghurt en vers fruit. Het is een soort milkshake light. Een frulatte kun je maken van alle soorten fruit en omdat het fruit bevroren is, is je frulatte lekker koud. Tip: als je een voorraadje fruit aanlegt in je diepvries, heb je een frulatte in 5 min. gemaakt.
Puur en vers van het land. Combineer romige boerenzuivel, sappige besjes en zoete aardbeien eens met frambozenjam. Voor bij het ontbijt, de lunch, de picknick of als zomertoetje. Less is more zullen we maar zeggen.
Of je met een drukke levensstijl ook lekker en makkelijk vegan kunt eten? Natuurlijk! Deze repen zijn je beste vrienden wanneer je het liefst eenvoudig, licht of on the go ontbijt. Maar ook als gezond tussendoortje zijn ze ideaal! Zeker wanneer je leven bestaat uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Varieer vooral eens met specerijen – kaneel, anijszaadjes en gemalen kardemom bijvoorbeeld – en gedroogde vruchten. Wedden dat jij, je vrienden en eventuele kids niet op deze repen uitgekeken raken? Nog meer ontbijtinspiratie: havermout uit de oven met rood fruitVoorbereiden: de granolarepen kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.Ook lekker & glutenvrij: smeuïge citroen-passievruchtcake
Muffins: een sterke baktraditie die nooit verdwijnt en waarmee je eindeloos kunt variëren. Steek dit populaire zoet, net als Phoebe Wood, eens in een nieuw jasje. Ben je meteen goed bezig, want in muffins kun je prima allerlei ingrediënten uit je keukenkastje verwerken. Bloem, rozijnen, noten, kokosrasp… Het is allemaal heerlijk in muffins.Maak ook muffins met pruimencrumble!
Dit bananenbrood is perfect om uit te delen. Neem een stukje als ontbijt, serveer een plak bij de thee of schep er een bolletje ijs bij en eet als dessert!Een leuke variant: bananen-notencake met karamel.
muffins met pruimencrumble
Met muffins kun je eindeloos variëren. Maak deze muffins met pruimencrumble bijvoorbeeld. Of kijk wat je in je keukenkast vindt – rozijnen, noten, kokos, specerijen, zelfs olijfolie – en experimenteer! Ooit werden muffins gebakken als voedzaam ontbijt, nu zijn ze een stuk luchtiger en fantastisch voor bij thee of koffie of zelfs bij een glas dessertwijn.
Je bent de koning te rijk met deze zomerse fruittaart en hij is heel, heel easy te maken. Door de vruchten in rijtjes op kleur te leggen, wordt het extra mooi. Het zijn net edelstenen! Ga je picknicken? Neem alles voor de taart apart mee. Leg de taartbodem op een grote broodplank en pak strak in folie, dan breekt hij niet. Extra handig: je hebt meteen een plateau om de taart op te serveren.
Voor toetjes en gebak grijp je al snel naar de glanzende witte suikerkristallen. Toch zijn er meer ingrediënten waar je taart, koekjes en zelfs snoepjes lekker zoet mee kunt maken. Bijvoorbeeld in een crunchy frambozen-noten-zadenreep met oerzoet. Die eet je bij de thee of neem je mee als lekker extraatje. Lekker voor onderweg of als tussendoortje!
Mueslirepen maak je heel eenvoudig zelf. Met acaciahoning erdoor krijg je een extra aromatische bloemensmaak. Kies je voor woudhoning dan wordt de honingsmaak nóg dieper en krachtiger. Zet de mueslirepen in als ontbijt, als tussendoortje of bij de thee, die je óók kunt zoeten met honing.
Met muffins kun je eindeloos variëren. Niet zo gek dat ze inmiddels horen bij de grote klassiekers van de internationale patisserie. Waarom de combinatie van chocolade en kokos zo onweerstaanbaar is, hoeven we je niet uit te leggen. Gewoon maken!Probeer ook onze spicy wortelmuffins met hazelnoten.
sandwich van walnootbrood met belegen kaas, zoete appel en witlof
Zin in een lekker, voedzaam en vullend broodje? Ga voor deze sandwich van walnootbrood met belegen kaas, zoete appel en witlof. Niet moeilijk, wel net even wat anders. Old Amsterdam, nu ook in Belegen. Superhandig, en dan die smaak… Met de pittige, zilte,licht zoete smaak waar Old Amsterdam beroemd om is, maar dan een tikje milder.Kaas met karakter dus!Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Old Amsterdam.
Vers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
Italiaans brood met mozzarella en gegrilde groenten
Al fresco picknicken met anti pasti, veel limoncello, pasta en Italiaanse muziek. Maak vanavond alvast dit gevulde brood en nodig je vrienden uit om hun Italiaanse kookkunsten te komen delen.
Mister Kitchen koestert duurzame delicatessen uit eigen water. Helemaal als ze wat minder populair of bekend zijn in onze keuken. Vandaar dit super eenvoudige recept voor een heerlijke krabsandwich. Bekijk hier hoe je krab het beste kunt koken en schoonmaken.
Tonijn staat nog altijd in de top-drie van meest gegeten vis. Wie heeft er niet een blikje tonijn in de kast staan voor een snelle lunch? Maar of we in de toekomt nog zo makkelijk een blikje opentrekken… Varieer eens met andere vis. Bijvoorbeeld home made gerookte makreel.
Alleen maar ‘oh’s’ en ‘ah’s waren er te horen op de redactie, na het zien van dit picknickbrood van Rutger. En lékker dat-ie was! Rutger: ‘De combinatie van krakend vers brood en gegrilde groenten is waanzinnig!’
Krijg je vandaag toch nog onverwacht lunchgasten? Verras je gasten dan met deze heerlijke zalmbroodjes: eenvoudig, snel en feestelijk. Helemaal met een glaasje bubbels!
Wij krijgen spontaan zin om te picknicken van deze zalige gevulde bollen! Verpak ze na het bakken in aluminiumfolie en wikkel ze daarna nog in een doek. Hup, op de fiets naar het park en daar heerlijk smullen van een lauwwarme geitenkaas-tomaatbol.Meer brood met geitenkaas? Probeer deze kruidige geitenkaasbolletjes!
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
Deze frittata met tuinbonen en pecorino is ideaal als er in het weekend vrienden langskomen. Zo gemaakt en met de groenten die erin gaat, kun je eindeloos variëren. En tot het écht niet meer kan, eten we buiten. Het lijkt wel alsof alles dan nóg beter smaakt.
Frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren. Wij maken een courgette frittata met Griekse schapenkaas en bacon.
Met een blikje artisjokharten, eieren en wat verse ricotta maak je doordeweeks snel zo’n makkelijke frittata met courgette en basilicum. Zin in vlees? Maak dan deze variant met courgette, bacon en feta!
Deze souffléfrittata met arrabbiata is een perfect maaltje voor op een doordeweekse dag. Of: geef je weekendlunch een upgrade met dit heerlijke gerecht. De salami geeft de frittata net dat beetje extra pit.
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes. Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
Summertime and the living is easy… Een paar kleine voorgerechten vragen wat meer voorbereiding, maar het is wel extra feestelijk. Kip met mangosalsa, tabouleh of deze pittige gazpacho met krab. Stuk voor stuk ideale appetizers. Vooral samen met een frisse cocktail.
Zet speciaal voor ‘Meatless Monday’ deze courgette-erwtensoep met kruidenomelet op tafel. Liever alvast voorbereiden voor morgen? Koud is ‘ie ook heel lekker, dus een lunch is zo gemaakt.
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’
Acht hartige dips die binnen een kwartier jouw borrelplank op kunnen. Serveer er wat crackers, flatbread of chipjes bij en dippen maar!Vul jouw borrelplank aan met dit trio van borrelhapjes.
Er gaat niets boven zelfgemaakte hummus (spreek uit: goe-moes). Zó simpel, zó lekker. Kikkererwten vormen de basis van hummus. Gepureerd met knoflook en olijfolie, en op smaak gebracht met tahini en een kneepje frisse citroen is het niet alleen een erg lekkere dip, maar ook eentje boordevol vezels en vitaminen! Zet de hummus minstens 1 uur koel weg om op smaak te komen. Geef er geroosterd pitabrood bij.
In bijna alle Arabische landen vind je wel een gepureerd tuinbonengerecht. Deze tuinbonendip is een variant erop, die je eet met grof brood. Fijnstampen in een vijzel vinden wij echt een lekkerder resultaat geven, maar je kunt ook de keukenmachine of staafmixer gebruiken.
10x kruidenboter om meteen te maken. Varieer met kruiden uit eigen tuin en verrassende smaakmakers die je toevallig in huis hebt. Bewaren doe je de rollen kruidenboter in de koelkast of diepvries. Op geen barbecue mogen ze meer ontbreken deze zomer, een scala verrassende verse kruidenboters!
Jill Dupleix serveert haar krokante wortelkoekjes met yoghurt en harissa. Door harissa door de yoghurt te roeren wordt deze niet alleen lekker spicy, maar ziet hij er ook super mooi uit!