39x glutenvrije kerstrecepten

Glutenvrij koken tijdens kerst: voor de één de normaalste zaak van de wereld, voor de ander juist heel erg nieuw. We geven je een lijst vol inspiratie voor een heerlijke glutenvrije kerst!

Misschien heb je net zelf te horen gekregen dat je geen gluten kunt eten, of kook je dit jaar voor glutenvrije gasten. Het maakt niet zo gek veel uit of het uit medische noodzaak is, of eerder vrijwillig: glutenvrij koken kan iedereen – én het is ontzettend lekker. 

Kook je voor het eerst glutenvrij? Check dan onze tips voor een veilige manier van aangepast kerstkoken!

We doken de archieven in en zochten onze lekkerste glutenvrije kerstrecepten bij elkaar. Zo heb je voor het voor-, hoofd- én nagerecht een paar solide opties achter de hand waar iedereen aan tafel gelukkig van wordt. Gluten zal de grote afwezige zijn, maar aan smaak zal het niet ontbreken! 

Alvast in de glutenvrije feeststemming komen? Begin goed met deze salted caramel espresso martini

Glutenvrij voorgerecht of bijgerecht

radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing
Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!
Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
naar recept
radicchiosalade
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.
Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
naar recept
gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron
kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar recept
witlofsalade
wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan
Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht.
Zin in zoet? Bekijk dan deze chocolade-koffiesoufflé.
naar recept
wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan - delicious
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet. 
naar recept
uien uit de oven met taleggio van Nigel Slater
Waarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan?
Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.'
Dit is een heerlijke kaassaus om over zachte, goudgeel gebakken uien te scheppen.
naar recept
Nigel Slater uien uit de oven met taleggio
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
naar recept
Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious
salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.
Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar recept
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot
gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan
In het gezin van de Deense chef-kok Mikkel Karstad neemt eten een bijzondere plaats in. Hij en zijn vrouw Camilla laten hun vier kinderen zoveel mogelijk ingrediënten proeven én trekken er vaak op uit om allerlei eetbaars zelf te zoeken en daarmee te koken. Resultaat? Het fantastische kookboek Nordic Family Kitchen.
Een van de gerechten in het kookboek is dit recept voor gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan. Een fantastisch bijgerecht met frisse, hartige smaken.
naar recept
gepofte haardappels met kruiden, cottage cheese en parmezaan

Glutenvrije hoofdgerechten

gestoofd rundvlees met tomaatjes, harissa & balsamico-azijn
In Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk.
Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.
Voorbereiden? Begin 1 dag van tevoren met het marineren van het vlees.
Je kunt het vlees ook een dag eerder al bereiden. Warm het dan op de dag zelf in een pan met deksel op in de saus in de oven op lage temperatuur.
naar recept
zoveel gram vlees vis groenten reken je per persoon
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar recept
aardappeltjes Nigel slater
gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2
rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
naar recept
steaks van rodekool | delicious
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
pulpo met sherry & sinaasappel-amandelzout
Pulpo, oftewel inktvis, is misschien niet het meest voor de hand liggende ingrediënt. Maar laat je niet afschrikken door die tentakels want ze hebben een heerlijk smaak. Helemaal in combinatie met sherry, sinaasappel en amandelzout.
Dit gerecht gaat goed samen met een frisse salade. Zoals deze salade van opperdoezer ronde, krombekbonen en groenten.
naar recept
pulpo met sherry & sinaasappel-amandelzout - delicious
kreeft met anijsboter
Kreeft is een bijzonder, onalledaags ingrediënt dat zich perfect leent voor het kerstdiner. Dit recept voor kreeft met anijsboter is een van de top 15 delicious. kerstrecepten aller tijden. Een echte delicious. favoriet dus!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Kreeft met anijsboter
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai. 
naar recept
gegrildekipfilet-deliciousmagazine
gestoofde spitskool met cider, appel & mosterd
Ook als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
Ook lekker: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon.
naar recept
zalmmoot met champagnekokossaus
Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. De zalm is mals en sappig en de champagnekokossaus maakt het heerlijk romig en vol. Ook lekker: zalm met geroosterde wintergroenten.
naar recept
Zalmmoot met champagne-kokossaus - delicious
aziatische kalkoen
Heb jij al eens een kalkoen gerecht gemaakt? Het klinkt lastig, maar is eigenlijk heel simpel. Deze kalkoen heeft een Aziatische toevoeging door de oosterse specerijen en rijst erbij. Genieten!
Extra informatie nodig over het bereiden van een kalkoen? Kijk dan naar deze tips & tricks!
naar recept
kalkoen met aziatische vulling - delicious
zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega.
naar recept
zuurkoolschotel

Glutenvrije kerst desserts

meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
chocoladetaart met peer en hazelnoten
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
naar recept
Schuimtaart met pecan, peer & mascarpone
Deze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? 
Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Schuimtaart met pecan, peer en mascarpone
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
Alleen al van de foto gaan we watertanden! Dit is zoet waarmee je altijd scoort. Hoe langer de pavlova in de oven staat, hoe knapperiger hij vanbinnen wordt. Begin daarom een dag van tevoren!
Eidooiers over? Maak een zelfgemaakt advocaatje of een advocaat-cocktail, een heerlijke borrel bij de koffie.
naar recept
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
hazelnoot-meringuetaart met halva & gedroogde abrikozen

Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.
Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie.
Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar recept
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
meringuetaart met mascarponecrème en gekonfijte sinaasappel
Pak uit met deze feestelijke meringuetaart. Het schuim is heerlijk krokant en de mascarponecrème is lekker romig. Voeg als finishing touch stroperige sinaasappels en crunchy amandelen toe. Bekijk het basisrecept.
naar recept
meringuetaart - delicious
parfait van pindakaas met cranberry’s en karamelsaus
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.
naar recept
parfait van pindakaas cranberry karamel | delicious
oranjebloesemflan met kaymak
Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights.
Je kunt gelatine gebruiken of agar-agar, dat zorgt ervoor dat de pudding op een andere manier in je mond smelt, maar ze zijn alle twee even lekker. De combinatie van frisse citrus en room smaakt onweerstaanbaar.
‘Serveer deze flan met een dikke lik Turkse Kaymak of crème crue en pistachepoeder.’
naar recept
oranjebloesemflan cafe mazahar merijn tol
frambozenmeringues
Luchtige wolken van eiwit en suiker worden deze heerlijke frambozenmeringues. Crispy aan de buitenkant en vanbinnen nog een beetje zacht en chewy. Voor deze meringues gebruiken we onze eigen jam.
naar recept
Merinques_Frambozenzoentjes
boekweitbrownies
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.
Ook lekker & glutenvrij: smeuïge citroen-passievruchtcake
naar recept
île flottante
“Neem even plaats aan de bar met een glaasje rood, alstublieft. Er komt zo een tafel voor u vrij…" Dit wil je! Zo’n avondje bistro met klassiekers als gevulde eieren, terrine van wild of perfecte kaassoufflés met een goed glas wijn erbij. Als afsluiter de klassieke île flottante. De onmiskenbare smaak van de bistro, gewoon uit eigen keuken. Koud kunstje!
naar recept
ile flottante
rijstpudding met marsalakersen
Half rijst, half pudding: de rijst zakt, zodat je een laagje rijstebrij en daarop een laagje pudding krijgt. Zowel lauwwarm als koud heel lekker. Maak de pudding het liefst een dag van tevoren en zet hem een nacht in de koelkast.
En voor de afwisseling: rijst-roompudding met kokos.
naar recept
rijstpudding met marsalakersen - delicious
ricotta-perentorta
Deze kruidige ricotta-perentorta is licht én glutenvrij. De peren zorgen voor het zoet en een beetje citroen en kaneel geven pit. Wedden dat je er nog een stukje van neemt?
Zin in nog meer goed zoet? Maak deze knapperige appel-spelttaart!
naar recept
ricotta perentaart - delicious
rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.
Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
naar recept
Rijstpudding met kweeperengelei & bramen - delicious
flan karamel
naar recept
flan karamel rutger bakt
passievruchtijs met negronisaus
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.
Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
naar recept
Passievrucht-ijs met negronisaus - delicious
gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron
Foto: Chantal Arnts