kreeft met anijsboter

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Kreeft met anijsboter
aantal 4 | hoofdgerecht | | | glutenvrij
Kreeft is een bijzonder, onalledaags ingrediënt dat zich perfect leent voor het kerstdiner. Dit recept voor kreeft met anijsboter is een van de top 15 delicious. kerstrecepten aller tijden. Een echte delicious. favoriet dus!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
voorbereiding25 minuten
totale tijd25 minuten

ingrediënten

Anijsboter

  • 1 el venkelzaadjes
  • 2 el pastis anijslikeur, slijter
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 2 el bladpeterselie fijngesneden
  • 150 g zachte boter

Kreeft

  • ½ winterwortel in stukken
  • 1 ui in parten
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 takjes bladpeterselie
  • 1 takje tijm
  • 5 peperkorrels
  • 2 blaadjes laurier
  • 200 ml witte wijn
  • 50 g zout
  • *4 levende kreeften* flink gekoeld, leg ze evt. 1 uur van tevoren in de vriezer
  • ook nodig: pan inh. minstens 15 l

instructies

  • Rooster voor de anijsboter het venkelzaad in een droge koekenpan al omschuddend tot ze gaan geuren. Doe ze in een vijzel en stamp fijn. Roer de zaadjes samen met de pastis, het sjalotje, ½ tl zeezout (fleur de sel) en 1 tl grof gemalen zwarte peper door de zachte boter. Schep de boter op een stuk plasticfolie en rol strak op als een zuurtje. Bewaar in de koeling.
  • Maak een court-bouillon voor de kreeft: doe alle groenten, kruiden, specerijen, wijn, zout* met 15 l water in de soeppan en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de bouillon flink kookt voordat je de kreeft toevoegt. Kook 2 (flink gekoelde) kreeften per keer telkens in ± 4 min. gaar. Schep ze uit de bouillon met een schuimspaan en laat afkoelen. Verwijder de scharen van de kreeft en hak ze voorzichtig open met de botte kant van een groot koksmes. Haal het vlees uit de scharen en houd apart.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de gare kreeften met een scherp mes over de lengte doormidden, dwars door de kop en de staart. Verwijder de ingewanden uit de kop. Bestrijk de snijvlakken van de kreeften met wat olie en rooster de kreeftenhelften ± 2 min. op de snijkant in de grillpan. Leg de helften naast elkaar op een bakblik, snijkant naar boven. Vul de holten in de kop met het vlees uit de scharen. Snijd de boter in dunne plakjes en verdeel deze over de kreefthelften. Zet de kreeft nog ± 3 min. in de hete oven tot de boter is gesmolten. Serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 437kcal
|
eiwit: 30g
|
vet: 32g
|
koolhydraten: 2g
auteur: delicious.
* Bestel levende kreeft op tijd bij de vis winkel, liefst een week van tevoren. Zie deliciousmagazine.nl/kreeftkoken voor kreeft koken. Heb je niet zo’n grote pan om de kreeften in de koken, dan kun je ook gekookte kreeft kopen.
* Proef de bouillon voordat je de kreeften toevoegt, hij moet goed op smaak zijn.
Voorbereiden
Maak de anijsboter 1 dag van tevoren en bereid de kreeft. Bewaar de kreeften en het vlees uit de scharen tot gebruik afgedekt in de koeling.
Meer feestelijke recepten
Dit recept is afkomstig uit delicious. nummer 12, hét kerstnummer van 2021. Meer feestelijke recepten? Bestel het nummer nu online, zonder verzendkosten. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kreeft met anijsboter
Recept: Eke Mariën | Fotografie: Eric van Lokven | Styling: Cyn Fernandus | Bereiding: Eke Mariën, Samantha Kooyman