pulpo met sherry & sinaasappel-amandelzout

pulpo met sherry & sinaasappel-amandelzout - delicious
glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 6 | hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij, lactosevrij
Pulpo, oftewel inktvis, is misschien niet het meest voor de hand liggende ingrediënt. Maar laat je niet afschrikken door die tentakels want ze hebben een heerlijk smaak. Helemaal in combinatie met sherry, sinaasappel en amandelzout.
Dit gerecht gaat goed samen met een frisse salade. Zoals deze salade van opperdoezer ronde, krombekbonen en groenten.
voorbereiding20 minutes
stoven50 minutes
totale tijd1 hour 10 minutes

ingrediënten

  • 1 flinke octopus of pulpo of bestel bij je visboer
  • 2-3 kg tentakels
  • 3 zoete uien
  • 1 bol knoflook
  • 300 ml olijfolie van uitmuntende kwaliteit
  • 1-2 el zoet paprikapoeder
  • 600 g vastkokende aardappel liefst een mediterrane gele aardappel
  • 150 ml oloroso-sherry
  • 2 el geroosterde (marconi) amandelen
  • grof zout
  • rasp van 1 biosinaasappel

instructies

  • Breng een grote soeppan met water aan de kook. Als het water kookt, pak de pulpo dan bij de kop en laat ‘m drie keer schrikken door hem in het water te dopen en er weer uit te halen. Dat zorgt ervoor dat het vel blijft zitten tijdens het stoven. De tentakels zijn het lekkerst, de kop wordt niet altijd gegeten. Gooi het kookwater weg. Snijd de tentakels in grove gelijke stukken. Snijd de zoete uien in halve ringen. Pel de knoflook en stamp de tenen fijn, of pureer in de kleine kom van de staafmixer. Verhit de helft van de olijfolie, voeg de uien, knoflookpuree en paprikapoeder toe. Stoof ± 15 min. op laag vuur.
  • Schil intussen de aardappels en snijd ze in grove stukken, ongeveer zo groot als de pulpo. Doe de pulpo bij het uimengsel, voeg de oloroso-sherry toe, laat even verdampen. Voeg daarna zoveel water toe tot de pulpo onderstaat. Breng op smaak met zout. Stoof de pulpo 15 min. op middelhoog vuur en voeg dan de aardappel toe. Schep goed door en stoof nog 15-20 min. De pulpo moet al dente zijn: zacht maar niet te gaar.
  • Schep met een schuimspaan de pulpo en aardappel uit het kookvocht. Kook het kookvocht in tot een saus, breng evt. verder op smaak met paprikapoeder en zout.
  • Stamp intussen de amandelen fijn met wat grof zout en sinaasappelrasp. Verdeel de aardappels over een grote schaal en verdeel de pulpo er mooi over- heen.
  • Verdeel de uiensaus eroverheen. Bestrooi met het sinaasappelzout en evt. nog wat paprikapoeder. Besprenkel met olijfolie.
Voedingswaarde:
calorieën: 738kcal
|
eiwit: 66g
|
vet: 43g
|
koolhydraten: 22g
auteur: delicious.
Recept: Trudelies Schouten, Merijn Tol en Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


pulpo met sherry & sinaasappel-amandelzout - delicious