De horror van een halfleeg blikje tomatenpuree in de koelkast… In het tube-tijdperk passé, zou je zeggen, en toch zitten we er een enkele keer nog steeds mee opgescheept. Met deze recepten maak je de tomatenpuree die over is met gemak op!
De korte versie: omdat je gerechten een umami-boost wil geven! Tomatenpuree (dit is onze favoriet) is veel geconcentreerder dan gepelde tomaten in blik en is zowel zoet, zuur als zout, waardoor je direct meer gelaagdheid creëert in bijvoorbeeld een pastasaus.
Daarnaast kan het sauzen een tomatensmaak geven zonder ze te verdunnen. Perfect voor sauzen, stoofschotels en soepen.
Gebruik restjes op de juiste manier – tomatenpuree ontzuren
Hoewel je in recepten vaak de instructie krijgt om de tomatenpuree tegelijkertijd met de vloeistof – meestal bouillon, water of wijn – toe te voegen, hebben chefs een trucje voor nog meer smaak. Hoe? Door de tomatenpuree vóór de natte ingrediënten erbij te doen en flink uit te bakken, oftewel te ‘bruinen’. Dat kan samen met het bakken van de uien, knoflook en andere aromatische ingrediënten.
Door het te bakken zorg je ervoor dat de aanwezige suikers van de tomaten zachtjes karamelliseren en je de zure smaak verliest. Meestal duurt dit vijf minuten. Vervolgens blus je de pan af met wijn of een ander soort vocht. Het karamellisatieproces maakt sauzen gladder en zoeter van smaak.
Je kunt overgebleven puree invriezen in klontjes (bijvoorbeeld met een ijsklontjesvorm). Je hoeft deze niet eerst te laten ontdooien, maar kunt zo’n klontje direct in de pan laten smelten.
36x recepten met een royale dosis
risoni cacciatore met courgette
De januariblues maakt geen schijn van kans met dit comfort food uit één pan.
Om je aan op te warmen: flinke, gevulde minestrone met cannelinibonen. Houd ‘m vega door het brood met boerenkoolpesto te besmeren, maak ‘m Italiaans door de bruschetta met pancetta te beleggen. Fijne bonus: dit soeprecept laat zich makkelijk verdubbelen. Ideaal om een deel in te vriezen!
Dat gulle scheutje wodka doet echt niet alleen wonderen voor je humeur. Kijken we op moleculair niveau dan heeft wodka wel degelijk een functie; het plakt de vetoplosbare smaakstoffen uit de tomaten, 'nduja, slagroom en knoflook aan elkaar zodat de pasta nóg romiger wordt. Goed excuus om een flesje in huis te halen…
Als je ooit in Catalonië bent geweest, kan het bijna niet zo zijn dat pan con tomate aan je voorbij is gegaan. In plaats van ansjovisfilets – wat ook erg lekker is – gebruik je in dit recept gerookte mosselen uit pot. De rooksmaak gaat fantastisch samen met de volle smaak van de gekonfijte kerstomaten en pittige ’nduja.
Jet van Nieuwkerk: "De Vrijheidssoep 2025 is helemaal vegan, en heb je in de koelkast nog een broccoli of restje bloemkool liggen? Doe ‘m er dan absoluut bij. Oud brood over? Daar bak je croutons van. En wil je nóg meer lekkers, maak er dan zelfgemaakte pesto bij."
Ontbijt of lunch met pittige zwarte bonen in tomatensaus, op smaak gebracht met chorizo, een gulle hoeveelheid specerijen en knoflook. Move over English breakfast!
Julie laat ons zien dat een vega roti met pompoen en krokante tempé binnen een uurtje op tafel kan staan. De hack? Kant-en-klare paratha's uit de vriezer en een zakje roti-masalakruiden.
Pasta alla norma is de Siciliaanse klassieker met aubergine en ricotta salata. Dat laatste kaasje vervangt Julie door een stoere Hollandse geit. Laat je inspireren door haar twist!
Top de vegan pilav met crunchy gefrituurde sjalotjes en geroosterde bloemkool. Voor het recept gebruiken we baharat: een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Sumak is poeder gemaakt van gedroogde mediterrane zuurbes.
Saté van kip is altijd goed, maar wist je dat garnaal op een stokje ook heel lekker is? Vooral met een sticky honingsaus en knapperige edamamebonen!Nog niet uitgespiest? Probeer een van deze heerlijke satérecepten.
Met dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!
Couscous is ontzettend veelzijdig. Het is een goede basis om allerlei lekkere gerechten mee te maken. Zoek je inspiratie? Probeer dan eens deze couscous met worstjes en een kruidige, zoete abrikozensaus. Wist je dat je couscous ook goed zoet kan eten? Bekijk hier het recept!
Rijst is misschien wel één van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als Turkse pilaf met lam van te maken.
Om je aan op te warmen: flinke, gevulde minestrone met cannelinibonen. Houd ‘m vega door het brood met boerenkoolpesto te besmeren, maak ‘m Italiaans door de bruschetta met pancetta te beleggen. Fijne bonus: dit soeprecept laat zich makkelijk verdubbelen. Ideaal om een deel in te vriezen!
Altijd lekker, een flink bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat dacht je van een echt goede mac ’n cheese, maar dan nog iets luxer zoals een lasagne? Schaamteloos afgekeken van de Amerikanen – en dan gewoon een beetje beter gemaakt. Zo doen we dat. En jij dus ook. Zin in een mac ’n cheese met meer groenten? Maak deze heerlijke versie van Janneke met broccoli en amandel!
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!
De klassieke bolognesesaus komt uit Bologna en bestaat uit rundergehakt, tomatenpuree, ui en bleekselderij. Volgens het traditionele recept van pasta bolognese uit 1982 eten de Italianen de bolognesesaus niet zoals wij die kennen met spaghetti, maar met tagliatelle. Zin in meer pasta? Maak dan ook deze met boerenkool.
Door de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
Janneke: ‘Als het even lukt, maak ik de goulash al in de ochtend of zelfs een dag eerder. Het karwijzaad geeft zijn smaak dan nog beter af en geeft de goulash een kick.’Nog zo'n leuke variatie op goulash: goulashpasteitjes met crunchy filodeeg.
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
Écht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn. Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami. Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!
Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
Janneke: 'Gumbo is stoof uit Louisiana. Chorizo en pittige cajunkruiden mogen niet ontbreken. Ook garnalen vind ik er heerlijk in, maar andere vis of schelpdieren kunnen ook.'
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
Garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel
Dit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten iets bijzonders te maken.
In dit recept gebruiken we lamsgehakt. Bij mediterrane supers met een vleesafdeling vind je zeker lamsgehakt. Of gebruik eventueel het vlees uit lamsworstjes.
Denk je aan een winterse maaltijd, dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. Deze variant maak je met varkensvlees, bonen en rookworst. Bak wat brood af voor erbij, zodat je ook van de laatste restjes saus kunt genieten. Bovendien kun je deze stoofschotel gerust een dag of twee koel bewaren, dan smaakt het zelfs nóg beter!Toch zin in een stoof met iets meer pit? Dan is deze Perzische stoofschotel met saffraankip, venkel & zuurbes het gerecht voor jou.
Wie feest, die eet! En daarvoor nodigen we natuurlijk lekker veel mensen uit. Maak deze vegetarische versie van de welbekende roti met kip; dit keer met ei. Ideaal: het past allemaal in één pan. Deze vegetarische variant op roti met kip wordt nóg lekkerder als je het een dag van tevoren maakt. De smaken kunnen dan beter op elkaar inwerken. Geef er dikke kwark met gemalen komijn en rasp van limoen bij.
Tip van Janneke: “Bij de vegetarische variant vind ik de pittige eieren perfect aansluiten. Ik maak ze niet te pittig voor de tweeling en zet de sambal apart op tafel. Als ze in de keuken helpen, mogen ze nog een lepel pindakaas in de saus laten smelten.”
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
Er bestaat bijna niks lekkerder dan zelfgemaakte kippensoep. Kies voor deze pittige kippensoep met zoete aardappel en quinoa en je likt je kom erbij af. Geef er knapperige, goudbruine tortilla’s bij en plakjes avocado. Een bijzondere combinatie!
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel. Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
Zin in een Hollandse pot met een twist? Dan zijn de goulashballen met andijviestamppot echt iets voor jou. Bereid de goulashballen als het lukt een dag van tevoren, dan zijn ze extra lekker! Fan van goulash? Kijk dan ook eens naar deze rundergoulash met stokbrood.
Gek op recepten met wild? Dan ben je bij deze hert bourguignon aan het juiste adres. Lekker met spruitjespuree en daardoor het ultieme gerecht voor de herfst & winter. Ook super voor grote groepen en de feestdagen! Ook zo gek op boeuf bourguignon, maar niet zo veel tijd? Dit recept voor boeuf bourguignon staat binnen 30 minuten op tafel.
MEDITERRANE ZUURKOOL met saucijs en oregano
Zuurkool wordt vaak gebruikt in stamppotten, maar in deze Mediterrane ovenschotel met saucijs past de zuurkool ook perfect. De ovenschotel is snel klaar en bereid met een handjevol ingrediënten. Een lekker recept voor een makkelijke avond.
In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo! Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
Deze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.