De zomer is voorbij, de koffers liggen weer onder het bed, en het werkende leven raast door alsof de vakantie nooit begonnen is. Voordat je vervalt in oude patronen, is het een goed moment om een handje snelle, gezonde recepten aan je repertoire toe te voegen.
Het is zo verleidelijk om ’s avonds op de bank te ploffen met de zeven bordjes die je met gemak kookt. Alleen, je bent niet voor niets op deze pagina beland: je wil wat! Gezonder als het even kan, maar dan zonder fratsen en moeilijke technieken. Snelle gezonde recepten: mag dat ook?
Mocht je het gemist hebben, delicious.september staat helemaal in het teken van supersnelle recepten die je in 30 minuten op tafel zet. Bestel het nummer hier!
Gezond en ook nog lekker snel
Gelukkig zijn er talloze opties om gezond én snel te koken, zonder dat je uren in de keuken hoeft door te brengen. Fieuw, wat een opluchting! Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige roerbakschotel met veel verse groenten en een handvol nootjes of zaden voor extra crunch. Groenten zoals zoete aardappel, spruitjes, courgette, aubergine, broccoli en bloemkool rooster je trouwens supermakkelijk in een airfryer, duurt vaak nog geen 10 minuten.
Of wat dacht je van een frisse quinoa- of couscoussalade met kikkererwten, avocado en een lichte citroendressing? Met zulke gerechten krijg je in no-time een voedzame maaltijd op tafel die je energie geeft in plaats van dat hij je een opgeblazen gevoel bezorgt.
Voor de lunch
Daarnaast hoef je je niet te beperken tot avondmaaltijden. Ook voor de lunch hebben we recepten, zoals wraps gevuld met hummus, groenten en gerookte kip, of een simpel omelet met spinazie en tomaat. Deze gerechten zijn niet alleen snel te bereiden, maar ze zitten ook boordevol voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Het belangrijkste is dat gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met een beetje planning en een paar basisingrediënten kun je binnen 20 minuten iets heerlijks op tafel zetten. Zo behoud je dat energieke gevoel van de zomer, zelfs nu de dagelijkse routine weer begint.
20 snelle gezonde recepten
kip-pastasalade met tuinbonen en citroendressing
Als (buiten)lunch is pastasalade met kip ideaal. Met eenvoudige ingrediënten en een frisse citroendressing wordt je kip-pastasalade perfect.
Voor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel.
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon.
gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai.
Ja, ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Combineer haring eens met knapperige zeekraal en gestoomde nieuwe aardappels, zoals Opperdoezer Ronde.
salade niçoise met Hollandse nieuwe en gepocheerd ei
Een elegante salade als in Nice, maar nu met Hollandse ingrediënten.Als Janneke Philippi in Nederland vakantie viert, kookt ze het liefst met de lekkerste producten uit de streek. Zoals met haring! Lekker, vol eenvoud en ook snel om veel tijd over te houden om lang buiten te eten.
Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'
Een echte wintertopper met een Aziatische twist van Janneke Philippi. Voor een knapperige bite bestrooi je het gerecht met wat gehakte noten of gehakte wasabibollen.
Hoemoes met gegrilde groenten en koriander-muntolie
Hoemoes is hot! Wist je dat je er veel meer mee kunt dan alleen smeren en dippen? Serveer het bijvoorbeeld met gegrilde groenten en platbrood als hapje, voor- of lunchgerecht.
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig.
Met dit easy gerecht schud je de wokchef in jezelf zo wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
Jamie Oliver's nieuwe kookboek 'VEG' zit vól met simpele vega gerechten, waaronder deze vegetarische pad thai. Dit heerlijke noedelgerecht met krokant gebakken eieren staat binnen een half uur op tafel. Liever een veganistische variant? Laat dan de eieren weg en voeg wat blokjes tofu toe, die je eerst in sojasaus en limoensap marineert.
Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.
Natuurlijk wil je méér groenten eten, maar ja… soms heb je gewoon ook zin in iets uit de frituurpan… Maak dan deze superlekkere vegan ‘fish & chips’ van bloemkool en sperziebonen. Snel klaar en iedereen vindt het fantastisch. Geef er sojasaus of extra chilisaus bij om te dippen. Of… haal verse vis en maak ook een keer the real thing.
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.