Ga je voor volkoren rijst, bruine rijst of wellicht quinoa? Welke soort je ook kiest uit dit rijtje, ze bevatten allemaal veel voedingsstoffen, vezels en langzame koolhydraten. Wat je er vervolgens mee maakt? Wat dacht je van deze gezonde rijst recepten?
Feit is, je kunt beter voor bovengenoemde soorten kiezen, dan voor witte rijst. Ga je voor gezond, dan is het een kwestie van een flinke portie groente toevoegen en wellicht nog wat bronnen van eiwit. Geen idee nog? Met onderstaande recepten allemaal onder de 500 calorieën kun je wel even vooruit.
11 gezonde rijst recepten
groene groente-linzenrijst met avocado, zeekraal en limoen
Laat voor de salade de groente-linzenrijst afkoelen en serveer 'm dan op kamertemperatuur. Deze deli-topper is ook de volgende dag lekker als (meeneem)lunch. Tip: Houd je van een knapperig accent? Bestrooi de rijst dan met geroosterde pompoenpitten.
naar recept
warme pittige rijstsalade met bloemkool en broccoli
Broccoli, bloemkool, zilvervliesrijst en veel specerijen en verse kruiden. Een warme salade bomvol smaak en voedingsstoffen.
naar recept
gevulde tomaten met kruidige rijstvulling
Ook al kun je tomaten jaarrond in alle soorten, maten en kleuren krijgen, zomers zijn ze het allerlekkerst. Zongerijpt, op hun zoetst en vol geur. Vul ze met kruidige rijst met mosterdzaad en kerrie.
naar recept
visgoulash met dillerijst
Deze visgoulash combineert vis in een kruidige saus met heerlijk dillerijst. De frisse smaak van dille geeft het gerecht een verfrissende twist. Dit simpele maar heerlijke gerecht is perfect voor een smaakvolle maaltijd.
naar recept
spanakorizo (Griekse spinazierijst)
Spanako-RIZO, oftewel de vertrouwde smaak van spanakopita, alleen dan als luxe rijstschotel. En mocht je het je afvragen, het antwoord is ja, een dot tzatziki smaakt hier verrukkelijk bij. Tip: Gebruik groentenbouillon of miso voor een vega variant.
naar recept
pokebowl met vis & kimchi
Lekker Hawaïaans: een kom rijst met vis, een eitje en een flinke schep zeewier. Traditioneel werd poké – toen het nog geen poké heette – bereid met verse vis, zeezout, kemirienoten en lokaal zeewier (limu). Tegenwoordig is niks te gek en mag je helemaal losgaan met de toppings, zoals kimchi of macadamianoten, mits de vis maar krakend vers is. Zelf kimchi maken? Zie kimchi stap voor stap.
naar recept
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig. Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
naar recept
visroerbak
Met dit easy gerecht schud je de wokchef in jezelf zo wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
naar recept
vega pad thai
Jamie Oliver's nieuwe kookboek 'VEG' zit vól met simpele vega gerechten, waaronder deze vegetarische pad thai. Dit heerlijke noedelgerecht met krokant gebakken eieren staat binnen een half uur op tafel. Liever een veganistische variant? Laat dan de eieren weg en voeg wat blokjes tofu toe, die je eerst in sojasaus en limoensap marineert.
naar recept
zwarte rijst met gestoofde kabeljauw in kokossaus
Een echte wintertopper met een Aziatische twist van Janneke Philippi. Voor een knapperige bite bestrooi je het gerecht met wat gehakte noten of gehakte wasabibollen. En vooraf? Snelle dumplings met zoetzure venkel natuurlijk!
naar recept
meergranensalade met pitten & labne
Comfortfood barstensvol smaak: in die categorie valt deze rijstsalade met granen en pitten helemaal.Begin een paar uur eerder aan de labne, zodat deze een paar uur kan uitlekken. Breng de labne eventueel op smaak met zout.
naar recept
Bekijk ook: 26x vegetarisch én gezond koken