23x gezonde recepten onder 600 calorieën

Als je op zoek bent naar gezonde recepten, zit je hier helemaal goed. Het is waarschijnlijk één van de meest gestelde vragen van Nederland: ‘wat eten we vandaag?’ In dit artikel geven we tientallen recepten ter inspiratie.

In je drukke bestaan kan het soms als een uitdaging voelen om iets nieuws op tafel te toveren. Velen van ons koken vaak dezelfde recepten en daar is in principe niks mis mee. Maar het leven is te kort om steeds hetzelfde te maken én verandering van spijs doet eten. Al helemaal wanneer het net iets gezonder is dan normaal! Door af en toe iets nieuws te proberen, leer je nieuwe smaken of combinaties kennen en heb je nog meer plezier in het koken.

Gezonde recepten onder de 600 calorieën

Als het even kan, gaan we voor een gezond recept. We hebben het dan niet meteen over keto, intermittent fasting of een ander dieet: we gaan voor ‘gewoon een beetje gezonder’. Dat doe je bijvoorbeeld door wat meer groenten te bereiden, volkoren granen te kiezen in plaats van normale en je eten te bereiden in iets minder vet.

Door die kleine veranderingen blijft er meer ruimte over om op andere momenten wat Bourgondischer te leven. Zo kom je mooi – en voldaan – in het midden uit. Goed gebalanceerd, dat is waar het hem in zit!

Lekker in balans

Wat ons betreft zoek je die balans ook tussen gezond eten en voldoende bewegen. Bewegen ‘moet’ je natuurlijk zelf doen, maar de kookinspiratie nemen wij met alle liefde voor onze rekening. Voor onze lijst gingen we voor gezonde porties groenten, snel en makkelijk te bereiden maaltijden en dat allemaal ónder de 600 calorieën.

Hieronder vind je onze favoriete recepten voor het avondeten. Door lekker veel knoflook toe te voegen, wat ansjovis mee te bakken of flink met kruiden te strooien, maak je spannende gerechten die véél meer smaak bevatten dan alleen die standaard kip met broccoli. Durf ook te spelen met temperatuur en structuur: er zijn vele manieren om een lekker vol mondgevoel te creëren!

Spring direct naar:

Gezonde recepten algemeen
Recepten met rijst
Gezonde pasta recepten
Soepen

Gezonde recepten algemeen

aubergines met tahinidressing
Maak deze geweldige aubergines met groene tahinidressing als voorgerecht of bijgerecht.

En met runderwangen met pastinaakpuree en pannenkoekjes met zoete dukkah maak je er een heel Midden-Oosters diner van!
naar recept
aubergines met tahinidressing - delicious
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai. 
naar recept
gegrildekipfilet-deliciousmagazine
saltimbocca met groene asperges en rucola-ricotta

GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar recept
saltimbocca
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
paksoi met noedels, garnalensaté en honingsaus
Saté van kip is altijd goed, maar wist je dat garnaal op een stokje ook heel lekker is? Vooral met een sticky honingsaus en knapperige edamamebonen!
Nog niet uitgespiest? Probeer een van deze heerlijke satérecepten.
naar recept
Paksoi met garnalensaté - delicious
vegan shoarma van oesterzwam met pickles
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
naar recept
Vegan shoarma oesterzwammen
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
gestoofde spitskool met cider, appel & mosterd
Ook als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
Ook lekker: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon.
naar recept
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
kip in ’t pannetje met prei & dilleyoghurt
Gestoofde kip met prei blijft een heerlijke combinatie! Dilleyoghurt geeft het een fris accent. Serveer lekker met fluffy rijst of vers flatbread.
naar recept
laksa met geroosterde aubergine massaman, gember, noedels, kokosmelk & gestampte cashewnoten

In Maleisië en Singapore is het niet aan te slepen: laksa! Deze geliefde soep komt in twee varianten en Jamie Oliver maakt een curry laksa, massaman stijl.
Voor dit recept gebruikt hij eiernoedels, maar vermicelli of dikkere noedels van tarwe werken net zo goed. Kies vooral wat je zelf lekker vindt.
Als je het toevallig in huis hebt, voeg dan een paar blokjes zijdentofu toe aan de bouillon of een zacht gekookt eitje voor wat extra proteïnen.
naar recept
laksa aubergine massaman jamie oliver

Met rijst

Gezonde recepten met rijst zijn altijd fijn om in je repertoire te hebben, want wie heeft er niet standaard rijst in huis? Probeer waar kan altijd zilvervliesrijst in plaats van witte rijst te gebruiken. Deze bevat veel vezels. Goed voor een vullend gevoel en gezonde darmen.

pokebowl met vis & kimchi
Lekker Hawaïaans: een kom rijst met vis, een eitje en een flinke schep zeewier. Traditioneel werd poké – toen het nog geen poké heette – bereid met verse vis, zeezout, kemirienoten en lokaal zeewier (limu). Tegenwoordig is niks te gek en mag je helemaal losgaan met de toppings, zoals kimchi of macadamianoten, mits de vis maar krakend vers is.
Zelf kimchi maken? Zie kimchi stap voor stap.
naar recept
visroerbak
Met dit easy gerecht schud je de wokchef in jezelf zo wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
naar recept
snel recept met rijst - visroerbak gezonde recepten
vega pad thai
Jamie Oliver's nieuwe kookboek 'VEG' zit vól met simpele vega gerechten, waaronder deze vegetarische pad thai. Dit heerlijke noedelgerecht met krokant gebakken eieren staat binnen een half uur op tafel. Liever een veganistische variant? Laat dan de eieren weg en voeg wat blokjes tofu toe, die je eerst in sojasaus en limoensap marineert. 
naar recept
Vega pad thai - jamie oliver - delicious
nasi van quinoa met pinda’s en koriander
Heb je zin in nasi met een twist? Ga dan voor de nasi van quinoa met pinda's en koriander. De pinda zorgt voor de nodige crunch en de koriander geeft het gerecht meer smaak. En ook niet vervelend; het staat binnen een half uur op tafel.
Ben je op zoek naar een goede toevoeging in je keuken? Bekijk dan deze 8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen.
naar recept
quinoa-nasi met pinda’s en koriander - delicious
zwarte rijst met gestoofde kabeljauw in kokossaus
Een echte wintertopper met een Aziatische twist van Janneke Philippi. Voor een knapperige bite bestrooi je het gerecht met wat gehakte noten of gehakte wasabibollen.
En vooraf? Snelle dumplings met zoetzure venkel natuurlijk!
naar recept
Zwarte rijst met gestoofde kabeljauw - delicious

Gezonde pasta recepten

Een pasta is altijd lekker doordeweeks. Vergeet room, met smaakmakers als paprika, tuinbonen, prei of shiitake houd je de gerechten onder de 600 calorieën.

open lasagne met prei en mozzarella
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk!
Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
open lasagne met prei en mozzarella
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
naar recept
rucola-gnudi met pomodorinisaus - delicious
risoni met pancetta, paprika, shiitake en rucola
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
naar recept
Risoni met pancetta - delicious
kip-pastasalade met tuinbonen en citroendressing
Als (buiten)lunch is pastasalade met kip ideaal. Met eenvoudige ingrediënten en een frisse citroendressing wordt je kip-pastasalade perfect.
naar recept
pastasalade met tuinbonen - delicious

Soepen

Soep is wat ons betreft altijd goed: verwarmend, vullend en gezond. Op deliciousmagazine.nl/tag/soep/ vind je een zee aan recepten. Hieronder onze recente favorieten.

pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen
Vegan erwtensoep
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken.
Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
naar recept
vegan erwtensoep
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.
Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
naar recept
wat eten bij griep ziek verkoudheid

Lees ook: 23x lunch ideeën voor een gure dag

snel recept met rijst - visroerbak gezonde recepten