Zin in een gezonde borrelplank die niet voelt als een complete maaltijd of een ongezonde hap? Deze hapjes zijn gezond(er), maar vooral hartstikke lekker.
Denk aan kleurrijke groentehapjes, frisse dips en eiwitrijke snacks die je energie geven zonder de beruchte ‘after-snack dip’. Dit zijn gezonde borrelhapjes waar je iedereen blij mee maakt.
Een gezonde borrel kan natuurlijk bestaan uit een handje noten, olijven of geroosterde groenten. Maar je maakt je borrel net iets leuker en lekkerder met wat frisse borrelhapjes.
Ga bijvoorbeeld eens voor deze recepten voor lekkere spreads en dips, bonen of frisse rolletjes. Nodig je vrienden maar vast uit, trek de groentela en keukenkastjes open en geniet van een heerlijke borrel waar je achteraf niet schuldig over voelt.
In zowel ons november- als december-nummer vind je nog heel veel meer inspiratie voor de feestdagen. Inclusief de lekkerste hapjes. Bestel de nummers hier!
De lekkerste hapjes voor een gezonde borrelplank
wortels met harissa-citroenyoghurtdip
Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
Dit is een perfect hapje of lunchgerecht om te delen. Maak de bietencrème 1 of 2 dagen van tevoren en bewaar in de koelkast. Laat 30 min. voor serveren op temperatuur komen en garneer vlak voor serveren.
Die geuren, die kleuren, die smaken… delicious. is dol op Libanees eten. Daarom serveren we heerlijke zomer-mezze met de smaken van Libanon. De makdous is zijdezacht en onweerstaanbaar, direct maken dus is ons advies!Tip: Je kunt de aubergines ook in de oven roosteren. Verwarm deze dan voor op 220°C. Rooster de walnoten evt. de eerste 5-6 min. mee.tafels vol mezze: 38 recepten om te mixen en matchen
Hoemoes met gegrilde groenten en koriander-muntolie
Hoemoes is hot! Wist je dat je er veel meer mee kunt dan alleen smeren en dippen? Serveer het bijvoorbeeld met gegrilde groenten en platbrood als hapje, voor- of lunchgerecht.
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel. En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
De Koreaanse keuken is terecht een grote hit. Het is ultiem comfortfood met een flinke dosis umami en pit. Deze courgette & shiitake mandu Koreaanse dumplings zijn een easy introductie in de fantastische smaken van het land.
Heerlijk op vers brood, maar ook als vulling in zoete aardappel doet hoemoes het geweldig! De voorbereidingen zijn zo gepiept, de oven of bbq doet de rest. Ook top: dit gerecht is vega en gluten- en lactosevrij!
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel. En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
Deze pompoen ajvar is het perfecte gerecht voor de herfst. Ajvar is een zachte spread van paprika en aubergine. Voor deze herfstvariant is een deel van de paprika vervangen door geroosterde pompoen. De rauwe knoflook en gerookte-paprikapoeder geven nog wat extra pit.
Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten! Liever iets warms? Maak deze geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio.
Geen zin om alles zelf te rollen? Doe zoals Julie en organiseer een DIY (Do It Yourself) roll-party met allerlei bakjes met de lekkerste ingrediënten op tafel zodat iedereen ze naar eigen smaak kan vullen. Rock & roll én supergezellig! Tip: Ook lekker met een veeg sriracha-mayo voor wat extra pit.
‘Met olijfolie gegrilde champignons gemarineerd in een dressing van citroen, olijfolie en venkelzaad. De champignons worden koud geserveerd met verse rode peper en friseesalade erbij en kunnen prima een dag van tevoren worden bereid. Dan zijn ze nog lekkerder!’
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak.
Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus
Chun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultra vers.'Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.'
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord. Ook zo lekker bij romige burrata: peulen-kruidensalade en grissini.
sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!