41x gezonde snacks om je goede voornemens makkelijk vol te houden

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Begin gelijk goed met onze januari-editie en onze gezonde special: ELKE DAG!

Wat precies gezond is, is voor iedereen anders. Waar de één zich goed voelt bij een plantaardig voedingspatroon, is een voorraadkast zonder pakjes en zakjes voor de ander al een hele overwinning. Je buurman voelt zich wellicht superfit met een appel per dag, jij hebt daar misschien een flink aantal maaltijdsalades voor nodig. 

Hoe het ook zij: gezond eten is breed én kent nuances. Wij volgen graag deze leidraad: zolang je je er niet slechter door gaat voelen, is het goed! Laat onze definitie van gezond ruimte voor een hoop eigen interpretatie? Zeker, en dat is ook precies de bedoeling.

Wat zijn gezonde snacks?

Van verser dan vers tot zo groen mogelijk: tegenwoordig is het helemaal niet moeilijk om gezond te eten. En dan niet alleen op een manier die goed voor je lijf is, je smaakpapillen worden ook niet overgeslagen. Voldoening halen uit een maaltijd is minstens zo belangrijk als het binnenkrijgen van nuttige voedingsstoffen. Gezond en lekker gaan dus hand in hand.

Snacks dragen bij aan je gezondheid wanneer je er meer groenten, peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden en zuivel in verwerkt. Maak je favoriete dips bijvoorbeeld eens door gekookte bonen te pureren met smaakmakers, of vervang een deel bloem in brownies voor zwarte bonen: proef je niks van en je lijf plukt de voordelen. Meer vezels en proteïnen binnenkrijgen was nog nooit zo lekker!

Voor deze lijst hebben we gezonde snacks verzameld die je net iets groener, bewuster of lekkerder laten eten. Je zal alsnog af en toe de frituur aan moeten slingeren en er wordt net zo goed aandacht besteedt aan nootjes en chips, maar dan uit eigen keuken in plaats van een fabriek. En dat is pure winst. 

Bereid de grotere recepten, zoals de gepofte zoete aardappels, meteen in grotere hoeveelheden. Koel ze na het bereiden meteen terug en bewaar een voorraadje in je koelkast of vriezer. Zo heb je altijd gezonde snacks achter de hand en kun je dat pak kaasstengels lekker in de supermarkt laten.

Fijne voedingsstoffen

Beter eten doe je door te zorgen voldoende eiwitten, vezels, complexe koolhydraten en nuttige vetten. Zijn die elementen in balans in je voedingspatroon? Dan ben je goed op weg. Ook kan het helpen om te letten op het formaat van je porties en de hoeveelheid zout die je gebruikt. Vaak kan een beetje minder echt geen kwaad. Vers koken en eten staat bij ons voorop, want zelfgemaakt is altijd beter – én lekkerder. Happy snacking!

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een gezonde avondmaaltijd? Hier vind je 23 recepten onder de 600 calorieën!

Hartige gezonde snacks

gepofte zoete aardappel met kruidenyoghurt
Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.


Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!

naar recept
zoet aardappel met kruidenyoghurt
chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn
Popcorn is een makkelijke snack, maar ga eens uit je comfort-zone. Deze chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn, is een heerlijke mix van pittig, zuur én zoet. Wij zeggen ja tegen deze bijzondere snack!
Ook heel lekker bij de film: popcornijs!
naar recept
chili-limoenpopcorn | delicious
wortels met harissa-citroenyoghurtdip
Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'
Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar recept
geroosterde verse pompoenpitten
Pompoen is veelzijdiger dan je denkt. Ga eens voor de kleinere soorten: die zijn lekker zoet; en je kunt dan naast het vruchtvlees ook de schil en pitten gebruiken. ‘Iedereen heeft ongetwijfeld al recepten voor geroosterde pompoen en pompoensoep, dus ik geef je hier mijn recepten voor de afsnijdsels – en laten we die nóóit meer ‘afval’ noemen!’ Schillen en pitten zijn géén keukenafval, volgens Mike McEnearney. Van pompoenschillen en -pitten maakt hij superlekkere snacks.
naar recept
pompoenpitten-delicious
bruschette met cannellinihummus & pancetta
Ons favoriete hapje van dit moment: knapperig brood, krokant Italiaans spek, zalvige hummus en lekker veel olijfolie.
Ook lekker: bruschette met tomatenconfit en ricotta.
naar recept
bruschetta cannelini hummus - delicious
geroosterde pompoenpartjes met citroenmayo
Herfst is hét seizoen voor pompoen. Dús mag een pompoenrecept niet ontbreken! Maar dan wel á la delicious: roosteren in de oven, husselen met het oh zo lekkere venkelzaad en dippen in een citroenmayo.
naar recept
Geroosterde pompoenpartjes-delicious
pittige auberginekoekjes
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze pittige auberginekoekjes eens. Je weet niet wat je proeft!
naar recept
auberginekoekjes - delicious
spicy kikkererwten en edamame
Laat die hapjes maar doorkomen! Probeer deze spicy kikkererwten en edamame eens, met nét iets meer pit dan normaal. Tip: Laat ze na het roosteren even afkoelen en serveer ze dan direct.
naar recept
spicy kikkererwten en edamame | delicious
pompoen-kikkererwtenbrood met salie
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar recept
pompoen kikkererwtenbrood | delicious
fish & chips van bloemkool
Natuurlijk wil je méér groenten eten, maar ja… soms heb je gewoon ook zin in iets uit de frituurpan… Maak dan deze superlekkere vegan ‘fish & chips’ van bloemkool en sperziebonen. Snel klaar en iedereen vindt het fantastisch. Geef er sojasaus of extra chilisaus bij om te dippen. Of… haal verse vis en maak ook een keer the real thing.
naar recept
Fish 'n chips van bloemkool - delicious
rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus
Chun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultra vers. ‘Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.’
naar recept
rijstrolletjes met garnalen
warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus
Op de redactie krijgen we regelmatig culi-vragen van lezers. Zoals deze vraag van Madeleine Hamans: ‘Waar blijven de witte bonen in het recept Warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus uit het oktobernummer? Het is logisch dat ze in het beslag komen maar helaas staat dit nergens vermeld!’ 
Het antwoord van onze culi-redacteur Trudelies luidt als volgt: ‘U hebt helemaal gelijk! Ondanks dat we testen (soms meerdere keren) en de tekst nog meerdere keren gelezen en gecheckt wordt, slipt er toch af en toe weer een foutje door! Heel vervelend, maar fijn dat u zo opmerkzaam bent. De bonen moeten inderdaad door het beslag.’
naar recept
bonen-olijvenkoeken-delicious
platbrood met kikkererwtenpesto
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner.
Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar recept
platbrood kikkererwtenpesto
tuinbonendip
In bijna alle Arabische landen vind je wel een gepureerd tuinbonengerecht. Deze tuinbonendip is een variant erop, die je eet met grof brood. Fijnstampen in een vijzel vinden wij echt een lekkerder resultaat geven, maar je kunt ook de keukenmachine of staafmixer gebruiken.
naar recept
tuinbonendip-delicious
doperwtentoast met buffelmozzarella, citroen & basilicum
Feesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!
Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar recept
doperwtentoast met mozzarella | delicious
wortelkoekjes met yoghurt en harissa
Jill Dupleix serveert haar krokante wortelkoekjes met yoghurt en harissa. Door harissa door de yoghurt te roeren wordt deze niet alleen lekker spicy, maar ziet hij er ook super mooi uit!
naar recept
wortelkoekjes-delicious
pompoen met ahornsiroop en kaneel
Chef Mike McEnearney uit Sydney kiest het liefst voor eenvoudig seizoenseten. Zijn pompoen met ahornsiroop en kaneel is een van de redactiefavorieten!
naar recept
pompoen-delicious
Klassieke guacamole
Guacamole zoals hij bedoeld is. In dit recept lees je precies hoe je een klassieke guacamole maakt. Lekker romig, fris en vol van smaak.
naar recept
guacamole maken
gepofte zoete aardappels met kamille, honing & pompoenpitten
‘Zoete, goed gepofte groenten zijn ideaal bij gegrilde vis. Dit is een variatie op een heerlijk Mayagerecht van geblakerde zoete aardappels met een laagje honing. De gemalen, geroosterde pompoenpitten geven een contrasterende beet, terwijl de gedroogde kamille bloemige en kruidige tonen geeft. Heb je geen verse kamille die je zelf kunt drogen of kun je geen gedroogde op de boerenmarkt vinden, neem dan biologische kamillethee, die bestaat in feite uit gedroogde bloemen.’ Ook kastanjes kun je poffen. Hier lees je hoe!
naar recept
gepofte zoete aardappel
gebrande nootjes met rozemarijn
Je beste vrienden + superlekkere, zelfgemaakte hapjes + oogstrelende drankjes + je mooiste outfit. Tel het bij elkaar op en je hebt een enorm feestelijke afsluiting van het oude jaar te pakken. Helemaal klaar voor het nieuwe jaar, zonder dat je daarvoor uren in de keuken hebt hoeven staan.
Feesthapjes zijn onze specialiteit. Hier een van de redactiefavorieten: gebrande nootjes met rozemarijn.
naar recept
nootjes-delicious
ricottakoekjes met spinazie en munt
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Deze ricottakoekjes zijn heerlijk als lunch, maar ook als bijgerecht ’s avonds.
naar recept
groentefritters-delicious
spaans gevulde zoete aardappels
Met één bakplaat of in één ovenschaal kun je al een complete maaltijd maken, zoals deze overheerlijke zoete aardappels gevuld met chorizo, ui, paprika en peterselie.
naar recept
zoete-aardappels-delicious
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen - delicious
courgettekoekjes met halloumi
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze courgettekoekjes met halloumi eens: extra lekker met de green-goddessdressing.
naar recept
courgettekoekjes - delicious
gefrituurde portobello’s met ovenfriet
Probeer in plaats van frikandellen of kroketten eens iets nieuws bij de friet. Deze gefrituurde portobello’s zijn super crispy en onwijs lekker! 
naar recept
gefrituurde portobello ovenfriet - delicious
zoete-aardappelkoekjes
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze zoete-aardappelkoekjes met komijn en chili eens: het ideale hapje of perfecte voedzame lunch.
naar recept
groentekoekjes - delicious
aubergines met tahinidressing
Maak deze geweldige aubergines met groene tahinidressing als voorgerecht of bijgerecht.

En met runderwangen met pastinaakpuree en pannenkoekjes met zoete dukkah maak je er een heel Midden-Oosters diner van!
naar recept
aubergines met tahinidressing - delicious
zoete of zoute bietjeschips met venkelzaad
Bietjes mogen eigenlijk niet ontbreken in de moestuin van de hobbykok. Want kijk eens naar deze ontzettend lekkere bietjeschips. Voor wie niet in de grond wil wroeten: veel soorten zijn goed verkrijgbaar. Tip: neem biologische bietjes, die zijn zoveel lekkerder!
naar recept
bietenchips-delicious

Juice, smoothie, sap

powershake met groente en fruit
Onverwacht lekker smaakt zo’n powershake gemaakt van o.a. boerenkoolblad. De shake geeft een geweldige energieboost en je hebt gelijk de meeste goede voedingsstoffen voor de hele dag binnen. Postelein bevat veel omega 3-vetzuren, kalium, magnesium en vitamine C. Of neem veldsla, dat heeft ook veel voedingsstoffen.
naar recept
yoghurtshake met aardbeien groene thee
Je kent het vast: je eet heel gezond en dan ineens wíl je, nee móet je iets zoets. Omdat een verstandige appel in zo’n geval meestal een mission impossible is, vroegen we aan eetpurist Yvette van Boven gezonde, zoete gerechtjes om die zoetbehoefte te tackelen! Dat lukt zeker met deze frisse yoghurtshake
naar recept
yoghurtshake-delicious
spinazie-sinaasappelsmoothie
Dus lekkerste smoothies maak je zelf! Dus: open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je heerlijke creaties. Deze frisse spinazie-sinaasappelsmoothie krijgt extra pit door het toevoegen van een beetje gember. Maar gebruik vooral je fantasie en experimenteer.
naar recept
coolbest
aardbei-bietensmoothie
Smoothies, wij zijn er dol op! En als je varieert met verse groenten, fruit, kruiden en specerijen proef je steeds weer iets heel anders. Open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je creaties. Deze aardbei-bietensmoothie maak je in een handomdraai!
naar recept
aardbei-bietensmoothie

Gezonde zoete snacks

chai-courgettecake
Specerijen in plaats van suiker, boekweitmeel in plaats van bloem en notenolie in plaats van boter… Bakken zonder suiker, gluten en zuivel is het proberen waard. Proef de smaken van deze heerlijke chai-courgettecake maar!
naar recept
chai-courgettecake - delicious
homemade granola met pitten, noten en kokos
Gek op goed ontbijten? Deze granola met pitten, noten en kokos is zálig! Bomvol goede ingrediënten voor een voedzame start en natuurlijk heel. veel. smaak.
Tip: maak in een keer een dubbele of driedubbele portie zodat je even vooruit kan.
naar recept
wortelmuffins met gemberglazuur
Deze muffins zijn niet alleen om je vingers bij af te likken, ze zitten ook nog bomvol voedingsstoffen. Je maakt ze namelijk met wortels en haverzemelen! Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven.
Ze smaken heerlijk in deze muffins vol specerijen en wortels. Last but not least: het gemberglazuur geeft een fijne, eigenwijze kick!
Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels.
naar recept
wortelmuffins met gemberglazuur
yoghurttrifle met pecan-koffiecrumble en citrus-gemberjam
Heerlijk bitterzoete sinaasappel en laagjes romig-frisse yoghurt in combinatie met knapperige pecan-koffiecrumble: dit is typisch zo'n dessert waar iedereen blij van wordt. Extra fijn: je kunt deze trifle makkelijk van te voren voorbereiden. Probeer ook eens deze Italiaanse trifle met amarettogelei.
naar recept
Yoghurttrifle met pecan-koffiecrumble en citrus-gemberjam delicious.
dadel-mueslirepen
Zoete gerechten en sticky dadelstroop… wat een verrukkelijke combinatie! Wedden dat je meteen meer wil van deze perfecte dadel-mueslirepen?
naar recept
gezonde choco-sinastruffels
Gezonde choco-sinastruffels zijn hét antwoord op een aanval van lekkere trek! En fijn: tegen dit hapje kun je dus gerust ja zeggen. Leuk om als culi-cadeau te geven of om helemaal voor jezelf te houden.
naar recept
choco-sinastruffels | delicious
Granolarepen met havermout en quinoavlokken
Of je met een drukke levensstijl ook lekker en makkelijk vegan kunt eten? Natuurlijk! Deze repen zijn je beste vrienden wanneer je het liefst eenvoudig, licht of on the go ontbijt. Maar ook als gezond tussendoortje zijn ze ideaal! Zeker wanneer je leven bestaat uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Varieer vooral eens met specerijen – kaneel, anijszaadjes en gemalen kardemom bijvoorbeeld – en gedroogde vruchten. Wedden dat jij, je vrienden en eventuele kids niet op deze repen uitgekeken raken? 
Nog meer ontbijtinspiratie: havermout uit de oven met rood fruit
Voorbereiden: de granolarepen kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
naar recept
gezonde snacks
yoghurt ijsjes met fruitswirls
De zon schijnt volop: het is weer tijd voor ijs! Wist je dat je met jam heerlijke ijsjes met fruitswirls maakt? Verrukkelijk met room, yoghurt & honing. Én het ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Of maak zelf pure-chocolade ijs.
naar recept
foodiefile extra ijsdossier
muesli-honingrepen
Mueslirepen maak je heel eenvoudig zelf. Met acaciahoning erdoor krijg je een extra aromatische bloemensmaak. Kies je voor woudhoning dan wordt de honingsmaak nóg dieper en krachtiger. Zet de mueslirepen in als ontbijt, als tussendoortje of bij de thee, die je óók kunt zoeten met honing.
naar recept
muesli met honing | delicious

gezonde snacks