de 16 beste omelet combinaties

Zodra we met de Thalys omelet-hoofdstad Parijs binnenrollen, is de eerste vraag: in welke bistro eten we de eerste? En daarna: gaan we voor naturel, kaas, verse kruiden of een andere spannende omelet combinatie?

Zo’n verrukkelijk baveuse omelet – hier delen we 10 recepten! – maak je natuurlijk ook heel eenvoudig in je eigen keuken. Daarvoor hoef je niet naar Frankrijk te toeren, hoewel… daar smaken ze altijd nét iets lekkerder.

Zodra je de basis beheerst, en in het bezit bent van een goede anti-aanbakpan, kun je eindeloos variëren met omelet combinaties en vullingen. Van klassiekers als truffel en paddenstoelen tot Aziatische twists met sojasaus en bosui. Laat deze lijst je inspireren!

De lekkerste omelet combinaties om thuis te proberen

1. Paddenstoelen

Voor een perfect paddenstoelenomelet bak je een selectie van smaakvolle paddenstoelen – denk aan oesterzwammen, anijschampignons en shiitakes – goudbruin in boter of olie vóórdat je de geklutste eieren in de pan laat glijden.

Op het moment, net voordat het ei helemaal gestold is, en je klaar bent om het omelet om te vouwen, verdeel je de gebakken paddenstoelen over het ei. Lekker met dragon, kervel of peterselie.

2. Verse kruiden

Verse kruiden zijn gek op gebakken eitjes. Je kunt een eetlepel fijngesneden kruiden toevoegen aan de geklutste eieren of, en dit is onze favoriet: je vult het omelet met een zelfgemaakte kruidenroomkaas.

Doe daarvoor een paar lepels roomkaas in een kommetje en roer er fijngesneden kruiden doorheen, zoals een mix van bieslook, dille en peterselie, peper en zout en eventueel een kneepje citroensap en rasp. Voor een optimale verdeling stop je de kruidenroomkaas in een spuitzak.

3. ‘Nduja

Spreek je uit als Ndoeja, en dat zouden we zeker doen ja in combinatie met een omelet. Deze gekruide pittige smeerworst uit Calabrië is verschrikkelijk lekker op zo’n beetje alles, van pasta en pizza tot muffins en op een omeletje dus!

De worst heeft een intense, licht gerookte, pittige pepersmaak. Voor vega’s kun je die prima vervangen door een lekkere harissa of crispy chili olie.

4. Kaas

De beste omelet combinatie is en blijft KAAS! Ga voor een pittige Gruyère of Emmentaler, een romige Remeker, een oude geit of feta. Welke kaas je ook kiest, zorg ervoor dat je hem raspt of verkruimeld zodat de kaas goed kan smelten.

Niks zo lekker als een smeuïg omelet met warme draden kaas. En dat dan het liefst op een stuk toast met boter.

5. Spinazie

Bak de spinazie met een teentje knoflook zodat het vocht verdampt. Zodra je omelet het bijna-omvouw-stadium heeft bereikt verdeel je de gebakken spinazie eroverheen.

Erg lekker met basilicum en tomaatjes. Óf (gerookte) zalm en dille: een klassieke omelet combinatie

6. Groene asperges

Maak een omeletje met knapperige lentegroenten zoals groene asperges, tuinbonen of verse doperwten. Serveer er een salade bij en wat opgebakken aardappeltjes en je hebt een voedzame, snelle maaltijd. Niks meer aan doen.

7. Chorizo, aardappeltjes en chili

Zin in een tortilla, maar bang om de pan om te kieperen? Met deze stevige Spaanse smaakmakers doe je net alsof. Bak de chorizo uit in een ruime koekenpan.

Haal de gebakken worstjes uit de pan, en bak in het overgebleven chorizo-vet een handje gekookte aardappels lekker krokant en bruin. Voeg op het laatst de chili toe. Neem het mengsel uit de pan en gebruik als vulling van je omelet.

omelet garnalen selderijsalade - delicious

8. Garnalen

Vooral geliefd in de Chinese keuken: de combinatie van omelet met garnalen. Maar deze Hollandse versie is ook smullen:

omelet uit de oven met garnalen en selderijsalade
Zin in een snelle omelet? Maak er eentje met garnalen of gekookte mosselen, die veel beter smaken en een steviger structuur hebben dan kant en klare mosselen. Met de extra mosselen maak je de volgende dag bijv. saffraanrisotto met doperwten en peterselie.
naar recept
omelet garnalen selderijsalade - delicious

9. Masala

Om vier uur ’s middags is het in India tijd voor mierzoete chai én een lekkere hartige snack. Naast samosa’s, pakora’s en andere gefrituurde lievelingen zijn Indiërs ook gek op een masala omelet.

Daarvoor fruit je een snuf komijnzaadjes met kurkuma in een eetlepel olie en voeg je aan de geklopte eieren een fijngesneden (bos)ui, tomaat, groene chili en verse koriander toe. Bak het omelet zoals een boerenomelet. Serveer op zacht, casinowitbrood en een spicy tomatensaus.

10. Ham

Voor een quiche lorraine-achtig omelet bak je eerst wat ham in de pan voordat je de geklutste eieren toevoegt. Heerlijk met Gruyère!

11. Taiwanees oester-omelet

Je moet de flip-methode voor het draaien van het omelet even onder de knie krijgen, maar dan is dit recept een eitje (sorry…). Taiwanese oester-omeletten, of oesterpannenkoeken, zoals ze ook wel genoemd worden, hebben hun oorsprong in de keuken van Fujian – een van de acht grote stromingen in de Chinese keuken.

Ze lijken een beetje op de Japanse okonomiyaki, alleen is de textuur iets gelatineachtiger vanwege de toevoeging van zoete aardappelzetmeel (verkrijgbaar bij de meeste Aziatische toko’s). Nergens is het oester-omelet meer geliefd dan in Taiwan. Best logisch, want op het eiland zijn oesters in overvloed verkrijgbaar.

okonomiyaki met garnalen
Okonomiyaki is een Japans streetfood gerecht en kun je het best omschrijven als een kruising tussen een hartige pannenkoek en een omelet. In de meeste recepten worden in ieder geval kool, eieren, Japanse mayonaise en speciale Okonomiyakisaus gebruikt. Vaak worden de pannenkoekjes ook nog getopt met katsuobushi: gedroogde tonijnvlokken. Deze variant wordt gemaakt met garnalen.
naar recept
Okonomiyaki met garnalen

Voor zo’n oester-omelet heb je naast eieren en de zoete, zilte schelpdieren een zetmeelrijk papje nodig en wat bladgroenten. Fijngesneden paksoi of babyspinazie zijn erg lekker, maar selderijbladeren passen er ook goed bij. Weinig tijd? Gebruik een handvol fijngesneden bosuitjes. Serveer het omelet na het bakken met een saus van ketchup, rijstwijnazijn, suiker, sojasaus, miso en maizena.

12. Khai Jiao – Thais omelet

Een Thais omelet heeft zachte, romige binnenlagen en knapperige randen dankzij de hete olie waar hij in gebakken wordt. Met vissaus en een klein beetje azijn of limoensap til je de smaak echt naar een hoger niveau.

Deze omelet mag je als ontbijt eten, maar in Thailand is het eerder een bijgerecht dat over een kom rijst wordt geserveerd. Tip: voeg een lepeltje maizena toe voor een nog krokanter ei.

13. Miso

Hmm lekkere zoutige miso met een fris bosuitje op een warm omelet. Dit is zo’n combinatie waarvan je eerder van het bestaan had willen weten. Je kunt een theelepel miso door de geklutste eieren roeren, maar wat misschien nog wel lekkerder is, is om de miso in een beetje boter te bakken met bosuitjes.

Neem de miso-bosuitjes uit de pan, bak het omelet in dezelfde pan en verdeel net voor het omvouwen van het omelet de bosuitjes over het ei. Verrukkelijk met crispy chili olie voor extra pit.

14. Ajvar

Dit oranjerode sausje komt uit Servië en wordt vooral gegeten in Balkanlanden zoals Albanië, Bulgarije en Turkije.

Ajvar bestaat uit een paar ingrediënten: geroosterde paprika, aubergine, olie, knoflook en een drup azijn. Als je van tomaten houdt op je omelet, probeer dan zeker eens de omelet combinatie met ajvar.

15. Omurice – Japans omelet

De naam geeft al een hint in de juiste richting: omu-RICE. Japanners bakken hun omelet graag met gebakken rijst. Sommige versies rollen de rijst op in het omelet, maar in de populairste variant wordt de rijst gebakken met ketchup – die er ook extra bovenop wordt gespoten, samen met kewpie, als garnering – en ligt het omelet als een dekentje gedrapeerd over de rijst heen.

16. Bakbanaan omelet

Afgekeken van Ixta Belfrage: het bakbanaan-omelet van haar Braziliaanse moeder die opgroeide in Cuba. De bakbananen in haar recept zijn rijp en heerlijk zoet en krijgen een extra gekaramelliseerd randje tijdens het bakken. Als tegenhanger eet Ixta haar omelet het liefst met een loeihete Scotch bonnet salsa.

Op zoek naar nog meer omelet combinaties? 10x recept voor omelet – voor een snelle maaltijd

omelet combinaties
FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: EMMA KNOWLES.