RECEPT: MINTA NICOLAÏ | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK | STYLING: ANNEMIEKE PAARLBERG.
Eten is iets om te verlangen en naar uit te kijken. Het is zoveel meer dan ‘zomaar’ een gerecht op een bord, of iets wat we eten om ons verzadigd te voelen. Met deze gezonde recepten kun je blijven genieten van je lunch en diner – zonder slappe sla en droge crackers, no thanks! – én pas je straks weer in die ene (spijker)broek die na de zomer toch plots wat strakker zat.
Als delicious. lezer hoeven we jullie niet te vertellen dat gerechten dragers zijn van verhalen, van vreugde en verdriet, van herinneringen en verbinding. Dus als je gaat minderen, voelt het automatisch alsof je alles wat eraan eten vastkleeft moet laten staan. Verschrikkelijk! Getver! Maar wat als we je vertellen dat je ook lichter en slanker kunt eten zonder plakjes kipfilet en hüttenkäse?
In het september-nummer van 2022 vergeleek Jamie Oliver koken met lego: ‘[…] met een hele berg steentjes kun je alles maken: een kasteel, een auto, een ruimteschip. Ik maak iets met boter, nootmuskaat en feta. Iets anders met ricotta, citroen en parmezaan. Snel of langzaam. Vrolijk, nostalgisch, romantisch of feestelijk. Het kan álles zijn.’
Zo zou je ook naar gezonde recepten kunnen kijken. Waarbij het belangrijk is dat als je iets weghaalt – denk aan vet en koolhydraten – je ook iets moet toevoegen: anders stort je bouwwerk in! En die toevoegingen zitten ‘m vooral in smaak. Omdat vet een verschrikkelijk goede smaakdrager is, mag je best wat zelfverzekerder strooien met specerijen en verse kruiden. Voeg lekker veel knoflook toe, bak een ansjovisje mee, of ga voor een lepeltje miso. Met dat soort trucjes eet je ongelofelijk spannende gerechten, die ook nog plezierig zijn voor je gewicht.
22x recepten onder de 600 calorieën om na het ontbijt al naar uit te kijken
We hebben een lijstje gemaakt met gezonde recepten onder de 600 calorieën waar je na het ontbijt al naar uit kunt kijken. Een smakelijke stip op de horizon, to keep you going!
zalmmuffins met harissa & bieslook
Elegant met gerookte zalm, crème fraîche & bieslook, maar wel met een kruidige harissa-kick.
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
Met dit easy gerecht schud je de wokchef in jezelf wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time deze pittige Thaise roerbak met vega kip & basilicum op tafel staan.
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes. Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
Jamie Oliver's nieuwe kookboek 'VEG' zit vól met simpele vega gerechten, waaronder deze vegetarische pad thai. Dit heerlijke noedelgerecht met krokant gebakken eieren staat binnen een half uur op tafel. Liever een veganistische variant? Laat dan de eieren weg en voeg wat blokjes tofu toe, die je eerst in sojasaus en limoensap marineert.
stevige soep met parelgort, bospaddenstoelen en whiskey
Yvette: ‘Geen whiskey in huis – hè, echt waar? Gebruik dan droge sherry, ook lekker hoor. Bewaar je een restje soep tot de volgende dag, giet er dan nog wat bouillon bij, want de gort neemt al het vocht op’
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles! Ook uit één pan: de allerbeste risotto
Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. Restje bloemkool over, maak deze flatbreads met yoghurt.TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
Rooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
Een echte wintertopper met een Aziatische twist van Janneke Philippi. Voor een knapperige bite bestrooi je het gerecht met wat gehakte noten of gehakte wasabibollen. En vooraf? Snelle dumplings met zoetzure venkel natuurlijk!
Heb je zin in nasi met een twist? Ga dan voor de nasi van quinoa met pinda's en koriander. De pinda zorgt voor de nodige crunch en de koriander geeft het gerecht meer smaak. En ook niet vervelend; het staat binnen een half uur op tafel. Ben je op zoek naar een goede toevoeging in je keuken? Bekijk dan deze 8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen.
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai.