37x ontbijtrecepten voor Moederdag

Omdat ze het dubbel en dwars verdient! Of ze nou een zoetekauw is of liever de dag begint met een gebakken eitje en een mimosa, voor deze ontbijtrecepten voor Moederdag kun je haar zeker wakker maken.

Vandaag mag elke moeder extra lang uitslapen, dat geeft ons wat tijd om een lekker ontbijtrecept voor Moederdag te maken. Ga voor een gezonde bowl met veel fruit zoals het choco-chia-havermoutontbijt – dat is bovendien snel klaar – of bak klassieke wentelteefjes met een twist.

De uitslovers en bakfanaten kunnen hun geluk op aan de ontbijtrecepten voor Moederdag uit de oven. Van scones tot crumbles en zoete broodjes die iets meer aandacht verdienen. Heb jij wat bakskills in de vingers, probeer dan zeker het kardemombullar recept van Rutger of steel de show met een groot kaneelbrood. Ruikt het huis meteen naar een Zweedse bakker, en geloof ons: dat wil je!

Ook aan de moeder die het ontbijt liever overslaat, of gewoon niet zo van zoet houdt, hebben we gedacht. Voor haar maak je een uitgebreid hartig ontbijt. Als er hieronder niks tussenstaat, scroll dan door deze lijst: 27x ontbijtrecepten met ei.

Zoet & easy ontbijtrecepten voor Moederdag

Choco-chia-haverontbijt
Dit ontbijt vergt een stukje planning, maar daarna is het een koud kunstje! Door havermout en chiazaad een nacht te laten weken in de koelkast, worden de voedingsstoffen beter beschikbaar voor opname. Een kleine actie met een groot effect dus! ’s Ochtends rooster je de kokoschips en pistachenoten voor een krokante touch. En het verse fruit maakt het al helemaal feestelijk.
naar recept
kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien
Lekker de tijd nemen om te ontbijten, dat zouden we wel wat vaker mogen doen. Maak dit, dan vertraag je automatisch. Heerlijk!
Je kunt deze crêpes ook serveren als brunchgerecht of dessert. Ze zijn makkelijk van tevoren te bereiden, samen met de ahornricotta. De crêpes piep je dan weer even op in de magnetron of onder folie in een lauwe oven.
Of ga voor de hartige versie met geitenkaas en spinazie!
naar recept
kokoscrepes-delicious
wentelteefjes met geroosterde aardbeien & tijm
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
naar recept
Wentelteefjes met geroosterde aardbeien en tijm
boekweit-crumpets met kaneel en tijmhoning
Crumpets worden van oudsher gebakken op een gietijzeren plaat, vroeger boven de houtkachel. Het kan ook in een ovenvaste (gietijzeren) koekenpan met dikke bodem. Belangrijk is dat de pan goed heet kan worden, geen antiaanbakpan dus. Of bak de crumpets op de bakplaat in de oven.
naar recept
drie-in-de-pan van kwark met bessen
Deze drie-in-de-pan van kwark met bessen is geluk op je bord. En zoals de naam al doet vermoeden, bak je er drie tegelijk in één pan. Begin de dag goed met deze drie-in-de-pan en maak dit heerlijke gerecht als ontbijt. Of verras je gasten met een heerlijk nagerecht.
naar recept
pannenkoekjes van kwark met bessen | delicious
roggepap met hazelnootcustard en vanille-abrikozen
Goed plan: begin de dag met stevige roggepap met hazelnootcustard en vanille-abrikozen. Als je de vanille-abrikozen en de hazelnootcustard van tevoren maakt, ben je zo klaar met deze kom vol energie!
naar recept
roggepap-delicious
poffertjes met warme rabarber, aardbei & vanilleboter
Geen poffertjespan? Maak dan miniflensjes of gebruik een heel goed ingevette muffinvorm en zet die op de kookplaat of op een bakplaat op het gasfornuis. Deze lentepoffertjes zijn klaar in 30 minuten, zo makkelijk en ultralekker kan het!
Als je zoals wij geen genoeg kunt krijgen van rabarber: 15 razendlekkere recepten met verse rabarber
naar recept
poffertjes met warme rabarber, aardbei & vanilleboter
appelmuesli
Herfst is appeltijd! Begin nu aan dit recept, dan kun je morgenochtend ontbijten met je zelfgemaakte appelmuesli met sinaasappel-pruimensiroop.
Sla je slag: het is nu dé tijd voor appelrecepten!
naar recept
appelmuesli - delicious
teff-pannenkoekjes met thee-ahornsiroop
Lekkere en gezonde granen als alternatief voor tarwebloem en -meel zie je meer en meer. En met deze trend experimenteren wij graag. Zo maakten we bijvoorbeeld deze glutenvrije pannenkoekjes met teffmeel. Heerlijk!
naar recept
teff-pannenkoekjes-deliciousmagazine
Kokosyoghurt met speltgranola, vijgen en maanzaad
Start je dag met deze romige kokosyoghurt. Getopt met knapperige speltgranola, vijgen en maanzaad. De speltgranola is de absolute sterspeler, omdat je hem eenvoudig zelf (en dus vegan en vers!) maakt. De suikers karamelliseren in de oven en worden zo superkrokant. Minimale moeite, maximaal plezier. Het verschil met reguliere granola? We gebruiken geen honing, maar agave- of ahornsiroop.
naar recept

Hartig

croissant met gepocheerd ei en rivierkreeftjes
Oh, deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise schrééuwt zondagochtend. Een heerlijke, langzame zondagochtend welteverstaan.
naar recept
ontbijtrecepten met ei pasen -Croissant met gepocheerd ei
omelet met zalm en rucola
Deze omelet met zalm en rucola behoort tot de klassiekers. Door toevoeging van citroen is dit gerecht lekker fris. Altijd een succes voor bij het ontbijt!
naar recept
omelet met zalm en rucola
asperge-frittata
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes.


Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
naar recept
wentelteefje met zalm, gepocheerd ei & hollandaise
Dit hartige wentelteefje wordt door de zalm, gepocheerd eieren en de hollandaise in één klap een royaal ontbijt. Dat is nog eens een feestelijk begin van de dag!
De hollandaisesaus kun je vooraf maken en warm houden in een voorverwarmde thermoskan. De eieren kun je evt. een halfuurtje van tevoren pocheren. Houd ze dan warm in een lauwe oven van 50°C.
Eieren pocheren helemaal onder de knie met behulp van onze tips & tricks? Maak dan ook eens deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise.
naar recept
wentelteefje met zalm
shakshuka met rokerig lamsgehakt & feta
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.
Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen.
Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
naar recept
shakshuka
Hartige taart met asperges, bosui, ham en ei
Aspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart.
naar recept
geroosterde tomaten-preigalette
Gooi overrijpe of gekneusde tomaten niet in de groene bak: zachtjes geroosterd in de oven geven ze een intense smaak. Perfect als vulling voor deze stoere groentegalette.
naar recept
pannenkoeken met boerenkool en nagelkaas
Wil jij een keer wat anders? Pak dan uit met deze bijzondere pannenkoeken met boerenkool, Friese nagelkaas en Zeeuwse keukenstroop. 
En als toetje: kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien!
naar recept
pannenkoeken-boerenkool-delicious

Boozy

blauwe-bessenbowl
Warme dagen, lange avonden… vier ’n zomerfeest! En elk stralend feest begint of eindigt met een drankje. Bijvoorbeeld deze blauwe-bessenbowl! Staat fantastisch feestelijk en bevat fijn veel zomerfruit.
naar recept
bowl blauwe bessen | delicious
mandarijnmimosa met kaneel
De klassieke mimosa met jus d'orange en mousserende wijn is heerlijk, maar deze mimosa heeft een leuke twist door de mandarijn en kaneel. Net iets anders, maar misschien nog wel lekkerder.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Mandarijnenmimosa met kaneel
zuurdesembroodtoetje met frambozen & limoncello
Romige custard met frisse frambozen met een limoncello tic. Alles wat je wil toch?
naar recept
zuurdesembroodtoetje met limoncello

Ontbijtrecepten voor Moederdag uit de oven

kardemombullar van Rutger
Kruidig en licht zoet, zo smaken deze Zweedse koffiebroodjes.
naar recept
Rutger bakt kardemombullar stap 9
krentenbollen-broodpudding met chocolade
Geef oude krentenbollen niet aan de vogels, maar maak deze te lekkere bread and butter pudding met pure chocolade.
Tip: Dit zoete brood bak je het best een dag eerder, dan komt de smaak nog beter tot ontwikkeling. Je kunt het brood op kamertemperatuur 3 dagen bewaren in een trommel.
naar recept
chocolade-krentenbollen
kruidige pruimencrumble van Nigel Slater
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker.
Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
naar recept
kruidige pruimencrumble van Nigel Slater
reuze scone met aardbeien-basilicumjam
In plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.
naar recept
reuze scone
havermout uit de oven met rood fruit
Pak eens uit voor het ontbijt en maak deze fruitige havermout met cranberry's, kaneel en walnoten. Begin je dag met een kickstart!
Ook zó lekker met havermout: pap met amandelmelk en gember.
naar recept
havermout uit de oven met rood fruit - delicious
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen.
Probeer ook Rutgers donuts.
naar recept
pindakaasmuffins met jam
Van zoet krijgen we op de redactie nooit genoeg! Maak eens een variatie op de traditionele muffin en ga voor een moderne twist. Wat denk je van onweerstaanbare pindakaasmuffins met jam?
naar recept
pindakaasmuffins - delicious
abrikozen met amaretti-crumble
Met deze abrikozen met amaretti-crumble zit je na één hap al voor je gevoel in Italië. Je kunt het met abrikozen uit blik maken, maar natuurlijk ook met verse. Het is nu abrikozentijd, dus sla je slag en maak er zoete én hartige gerechten mee.



Abrikozen en kip is ook een geweldige combi. Zeker met een zomerstamppotje erbij.


naar recept
abrikozen met amaretti-crumble
crumble-brioche met appels en bessen
Warme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
naar recept
crumble-brioche-delicious
babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini
Tja, wat serveer je tijdens een brunch of uitgebreid ontbijt? Hoe je het ook wendt of keert, deze babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini vindt iedereen lekker, eet je zo uit het vuistje en zijn een treat voor iedereen.
naar recept
muffins met pruimencrumble
Met muffins kun je eindeloos variëren. Maak deze muffins met pruimencrumble bijvoorbeeld. Of kijk wat je in je keukenkast vindt – rozijnen, noten, kokos, specerijen, zelfs olijfolie – en experimenteer! Ooit werden muffins gebakken als voedzaam ontbijt, nu zijn ze een stuk luchtiger en fantastisch voor bij thee of koffie of zelfs bij een glas dessertwijn.
naar recept
muffins-pruimencrumble-delicious
kaneelbrood met ahornglazuur
Cook the cover en maak zelf deze wolk van een kaneelbrood. Hij is luchtig, hij is groots, hij zit bomvol kaneel en is zo'n beetje alles wat je verlangt als je honger naar zoet niet meer te stillen is.
En je zou het niet zeggen, want op de foto lijkt dit een plat broodje, maar door een tweede rijs gaat deze joekel de hoogte in. Be prepared!
naar recept
kaneel-spiraalbrood
rabarber-filopastei met pistache & rozenwater
Deze rabarber-filotaart met pistache wordt eerst krokant gebakken en daarna overgoten met een Midden-Oosterse custard. De frambozen bieden een frisse tegenwind.
Meer zin in chocolade? Bak dan onze babka!
naar recept
rabarbertoetje rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
babka’s met chocolade en kardemom
Deze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!
Het deeg van de babka’s is zo plakkerig dat je dit het best met een standmixer of krachtige mixer met deeghaken kunt maken. Tip: gebruik boter op kamertemperatuur, anders mengt het niet goed met het deeg.
Rutger past dezelfde vouwtechniek toe bij deze Scandinavische kardemombullar.
naar recept
babka's met chocolade en kardemom
zeeuwse bolussen
Zeeuwse bolussen, je kent ze vast wel, die waanzinnig lekkere kaneelbroodjes uit Zeeland. Thuis meesnoepen? Wij geven je het recept voor onze superlekkere mini-versie van Zeeuwse bolussen. Begin op tijd, want de broodjes moeten twee keer rijzen! Lekker met een lik boter!
Vergelijkbaar en net zo lekker is dit Zweedse broodje met kardemom: maak de kardemombullar van Rutger
naar recept
zeeuwse bolus - delicious
abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom

Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’
De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar recept
abrikozen crumble

Bekijk ook: 11x onze beste appeltaart recepten

poffertjes met warme rabarber, aardbei & vanilleboter
STUDIO PHILIPPI