boekweit-crumpets met kaneel en tijmhoning

Crumpets worden van oudsher gebakken op een gietijzeren plaat, vroeger boven de houtkachel. Het kan ook in een ovenvaste (gietijzeren) koekenpan met dikke bodem. Belangrijk is dat de pan goed heet kan worden, geen antiaanbakpan dus. Of bak de crumpets op de bakplaat in de oven.

Meer ontbijtinspiratie? Probeer dan ook eens deze drie-in-de-pan van kwark met bessen!

boekweit-crumpets met kaneel en tijmhoning

ontbijtgerecht (18 stuks) 

110 g boekweitmeel
110 g volkoren speltmeel
1 el kokosbloesemsuiker
1 tl kaneel
½ zakje gedroogde gist
175 ml lauwwarme melk
225 ml karnemelk
1 tl bakpoeder, gezeefd
60 g ongezouten boter, in blokjes
125 ml (180 g) honing
6 takjes tijm
sap van 1 citroen
75 g hazelnoten, geroosterd
evt. verse honingraat (reform- en delicatessenwinkels) voor erbij
ook nodig: 6 kookringen, dik ingevet met boter

Meng in een kom beide soorten meel met de suiker, kaneel en 1 tl zout. Duw een kuiltje in het midden van het meelmengsel en doe de gist en melk hierin. Roer iets van het omringende meel door de melk en laat 30 min. rusten tot het gaat bubbelen. Voeg de karnemelk toe en meng tot een glad beslag krijgt. Laat dit afgedekt met plasticfolie 1 uur rusten (het volume zal dan verdubbeld zijn en er vormen zich een heleboel luchtbelletjes in het oppervlak). Voeg dan het gezeefde bakpoeder toe en roer er goed doorheen, laat 5 min. staan.

Verwarm de pan op middelhoog vuur droog voor. Zet de kookringen erin (als je een kleinere pan hebt, dan doe je er zoveel in als past) en leg een klein blokje boter in elke ring. Schep in elke ring een juslepel beslag. Wacht tot er gaatjes in de bovenkant komen, neem dan de kookring weg en keer de crumpets. Bak tot ook de onderkant gaar is. Bak zo ook de andere crumpets en houd ze op een bord boven een pan met wat kokend water warm of afgedekt met aluminiumfolie in een oven van 125°C.

Verhit intussen een koekenpan op matig vuur. Verwarm hierin de honing met de takjes tijm 1 min., voeg het citroensap toe en laat nog ± 2 min. stroperig inkoken. Neem van het vuur en laat enigszins afkoelen.

Serveer de crumpets met de tijmhoning, geroosterde hazelnoten en evt. de honingraat.

Bereiden ± 1 uur / rijzen ± 1 uur en 30 min.

crumpets uit de oven
Verwarm de oven met de bakplaat erin voor op 180ºC. Neem de bakplaat uit de oven, zet de kookringen erop en leg in elke ring een klontje boter. Schep in elke kookring 1 juslepel beslag. Bak de crumpets in het midden van de oven in ± 14 min. tot ze mooi uitgerezen en gaar zijn. Haal ze met behulp van een mes uit de kookringen.

FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS RECEPTEN SAMANTHA COUTTS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Boekweit-crumpets met kaneel en tijmhoning delicious.