aantal 10 |
zoet |
|
|
Geef oude krentenbollen niet aan de vogels, maar maak deze te lekkere bread and butter pudding met pure chocolade. Tip: Dit zoete brood bak je het best een dag eerder, dan komt de smaak nog beter tot ontwikkeling. Je kunt het brood op kamertemperatuur 3 dagen bewaren in een trommel.
kooktijd30 minutes minutes
rusten + oven1 hour hour 20 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 50 minutes minutes
Kookgerei
- ook nodig: ovenschaal van ± 18×30 cm en 8 cm diep en 2,5 liter inh.
ingrediënten
- 6 licht oudbakken krentenbollen
- 125 ml extra vergine olijfolie + extra om
- mee in te vetten
- 400 ml melk
- 220 g bruine basterdsuiker
- 8 eieren L, op kamertemperatuur, losgeroerd
- 1 el vanille-extract
- 1-2 tl kaneel
- 3 el cacaopoeder
- 50 g pure chocolade, 70% cacao, geraspt
- slagroom, voor erbij
instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal licht in.
- Snijd de krentenbollen horizontaal doormidden. Houd de kapjes apart en scheur of brokkel de onderkanten boven een grote kom.
- Klop in een andere grote kom de olie, melk, suiker, eieren, vanille, kaneel en het cacaopoeder tot een glad mengsel. Voeg het verbrokkelde brood toe en schep door het eimengsel. Voeg de kapjes van de krentenbollen toe en schep ze door het mengsel. Laat ± 10 min. staan. Doe het mengsel over in de ovenschaal en bak het ± 35-40 min. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie, zodat de folie het brood niet raakt. Bak nog 20-25 min. tot het in het midden gestold is maar nog wat wiebelig aanvoelt.
- Haal uit de oven en bestrooi met de geraspte chocolade. Laat ± 5 min. rusten om wat steviger te worden. Besprenkel vlak voor serveren met (ongeslagen) room.
calorieën: 433kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 20g
|
koolhydraten: 53g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: ANNEKA MANNING | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: zó maak je de allerlekkerste banketbakkersroom