reuze scone met aardbeien-basilicumjam

reuze scone

Paasfavoriet nummer één: scones! En daarom delen we in de nieuwe delicious. allerlei hartige en zoete scones die allesbehalve gewoontjes zijn. Dus zet een grote pot thee, bestel het nummer, en ga er eens lekker voor zitten.

Van sticky gezouten- karamel-appelscones tot hartige venkelscones met spekjes. Of liever hartig én zoet? Hallo blauwekaasscones met peer & honing! De recepten vind je hier.

Reuze scone met aardbeien-basilicumjam

aantal 8 | brunch, brunchgerecht, lunch, lunchgerecht, ontbijt, ontbijtgerecht, zoet | pasen | brits |
In plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.
kooktijd25 minutes
oven35 minutes
totale tijd1 hour

ingrediënten

  • 300 g zelfrijzend bakmeel + extra om mee te bestuiven
  • 125 ml bruiswater met citroensmaak
  • 100 ml slagroom
  • 1 el melk
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • poedersuiker, om mee te bestrooien
  • geklopte slagroom en basilicumblaadjes, voor erbij

snelle aardbeien-basilicumjam

  • 250 g aardbeien, zonder kroontjes, in 1/2 cm-blokjes
  • 125 g frambozen
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 2 flinke takjes basilicum

instructies

  • Breng voor de jam de aardbeien en frambozen met de 75 g suiker en 80 ml water al roerend op laag vuur tegen de kook aan. Voeg als de suiker is opgelost de takjes basilicum toe en breng aan de kook. Laat dit zonder te roeren ± 10 min. inkoken tot jam. Haal de basilicum eruit en laat afkoelen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200oC. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met een snuf zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk het bruiswater en de slagroom erin. Meng alles met een tafelmes tot een samenhangend deeg.
  • Breng het deeg over op een met meel bestoven werkblad en kneed kort door. Vorm een deegplak van ± 18 cm Ø.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en kerf met een scherp mes een ster in het deeg, zodat je het in 8 punten verdeelt. Bestrijk het deeg met de melk en bestrooi met de el kristalsuiker. Bak de scone in 30-35 min. goudbruin en gaar. Laat wat afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met de jam, geklopte slagroom en basilicumblaadjes.
Voedingswaarde:
calorieën: 252kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 5g
|
koolhydraten: 45g
auteur: delicious.
TIP De jam die je overhoudt, kun je in een afgesloten pot 1 week bewaren in de koelkast.
RECEPTEN: DARREN ROBERTSON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: EMMA KNOWLES.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Alles wat je altijd al wilde weten: dit is hét geheim voor de perfecte scones

reuze scone
RECEPTEN: DARREN ROBERTSON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: EMMA KNOWLES.