kaneelbrood met ahornglazuur

kaneel-spiraalbrood

Dit wil je: op paasochtend iedereen naar de keuken lokken met de geur van jouw zoete kaneelbrood! En met ons delicious.recept kan iedereen zijn of haar geliefde(n) verwarmen met zo’n lekker geurig kaneelbrood.

Heb je zin om uit te pakken en de hele (paas)tafel vol te zetten met zelfgebakken zoete broodjes, bestel dan nu het april-nummer van delicious. want daarin delen we nog veel meer hypnotiserende baksels. Van Weense ontbijtbroodjes, vijgen-breekbrood tot een chocolade-babkakrans. Ook geweldig voor andere momenten natuurlijk, al dit verrukkelijke bakwerk.

Het nieuwe nummer bestel je hier!

Kaneel-spiraalbrood met ahornglazuur

aantal 10 | zoet | feestelijk, pasen | |
Cook the cover en maak zelf deze wolk van een kaneelbrood. Hij is luchtig, hij is groots, hij zit bomvol kaneel en is zo'n beetje alles wat je verlangt als je honger naar zoet niet meer te stillen is.
En je zou het niet zeggen, want op de foto lijkt dit een plat broodje, maar door een tweede rijs gaat deze joekel de hoogte in. Be prepared!
kooktijd1 hour
wellen, rijzen, oven3 hours 5 minutes
totale tijd4 hours 5 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: standmixer met deeghaak, springvorm van 28 cm Ø

ingrediënten

  • 190 g gemengde rozijnen en krenten
  • 600 g bloem voor brood + extra om mee te bestuiven
  • 55 g fijne kristalsuiker
  • 3 1/2 tl instantgist, (½ zakje)
  • 2 1/2 tl koekkruiden
  • 1 1/2 tl kaneel
  • 120 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur + extra om mee in te vetten en voor erbij
  • 3 eieren, (L)
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • 375 ml lauwwarme melk

vulling

  • 60 g zachte boter
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • ahornglazuur
  • 4 el ahornsiroop, supermarkt of natuurwinkel
  • 1 el poedersuiker, gezeefd

instructies

  • Doe de rozijnen en krenten in een hittebestendige kom. Schenk er kokendheet water over en laat ze ± 20 min. wellen. Giet af en laat ze goed uitlekken.
  • Doe de bloem met de kristalsuiker, gist, specerijen en 3⁄4 tl fijn zout in de mengkom van de standmixer met deeghaak en mix op matige snelheid. Of doe alles in een losse kom en gebruik de mixer. Voeg de 120 g boter, 2 eieren, vanille en melk toe. Kneed in 8 min. tot kleverig deeg. Voeg de rozijnen en krenten toe en mix ze op matige snelheid in 30 sec. erdoor.
  • Vet een grote, schone kom in met wat boter. Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plek in ± 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
  • Vet de bodem en rand van de springvorm in met wat boter. Maak de rand los en bekleed de bodem met een vel bakpapier dat groter is dan de bodem. Maak de rand nog niet vast.
  • Doe voor de vulling de 60 g boter in een middelgrote kom en roer er met een houten pollepel de basterdsuiker, 1 el kaneel en 1⁄4 tl fijn zout door.
  • Druk met je vuist het teveel aan lucht uit het deeg. Breng het over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed 30 sec. licht door met je vingertoppen om de rozijnen en krenten beter te verspreiden. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30×40 cm en ± 5 mm dik. Het deeg is nu zacht en flexibel. Strijk de vulling zo egaal mogelijk uit over het deeg. Snijd het deeg met een met bloem bestoven mes in de lengte in 6 lange repen van gelijke dikte. Rol de middelste reep op tot een spiraal en leg midden op de bodem van de springvorm. Wikkel hier een andere deegreep omheen. Ga zo door tot je een lange spiraal hebt. Vouw het papier omhoog en doe de rand van de springvorm eromheen en zet vast.
  • Roer het laatste ei los en bestrijk het deeg ermee. Dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek 30-45 min. narijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Bak het spiraalbrood in ± 1 uur goudbruin. Het is gaar als het hol klinkt wanneer je tegen de bodem tikt. Roer intussen in een maatbeker de ahornsiroop en poedersuiker tot een glad glazuur. Neem het spiraalbrood uit de oven en kwast het direct in met het ahornglazuur. Laat het brood ± 10 min. rusten in de bakvorm. Serveer warm in punten en geef er boter bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 492kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 18g
|
koolhydraten: 71g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: ANNEKA MANNING | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: zo bak je zelf zacht & glanzend briochebrood

kaneel-spiraalbrood
RECEPTEN, FOODSTYLING: ANNEKA MANNING | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: DAVID MORGAN.