babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini

aantal 6 | brunch, gebak, lunch, ontbijt, zoet | feestelijk, moederdag, weekend | |
Tja, wat serveer je tijdens een brunch of uitgebreid ontbijt? Hoe je het ook wendt of keert, deze babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini vindt iedereen lekker, eet je zo uit het vuistje en zijn een treat voor iedereen.
voorbereiding1 hour 15 minutes
kooktijd35 minutes
rijzen8 hours 30 minutes
totale tijd10 hours 20 minutes

Kookgerei

  • Ook nodig: muffinplaat met extra grote holtes of 6 tartelette vormpjes van 10 cm Ø, ingevet en bodem met bakpapier bekleed.*

ingrediënten

  • 150 ml volle melk
  • 140 g zachte boter + extra om in te vetten
  • 125 g bloem + extra om te bestuiven
  • 125 g bloem voor pizza of bloem met hoog eiwitgehalte
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 7 g instantgist 1 zakje
  • 2 eieren losgeklopt in 2 aparte kommen
  • 175 g chocolade-hazelnootpasta
  • 3 el tahini
  • ¼ tl gemalen piment

instructies

  • Verwarm in een kleine steelpan op laag vuur de melk met 40 g van de boter tot de boter smelt, maar zonder de melk te laten koken. Meng beide soorten bloem met het ½ tl zout, de suiker en gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het warme melk-botermengsel en een van de losgeklopte eieren. Klop ze door elkaar met een pollepel. Kneed met deeghaken ± 15 min. op matige snelheid tot een glad maar vochtig, kleverig deeg. Kneed op iets hogere snelheid de resterende 100 g boter lepel voor lepel erdoor. Kneed nog ± 5 min. tot het deeg glad, kleverig en heel elastisch is. Laat afgedekt een nacht rusten in de koelkast of 45-60 min. narijzen, als je dezelfde dag gaat bakken.
  • Bekleed de holten van de bakplaat met bakpapier. Meng in een middelgrote kom de chocoladepasta met de tahini, piment en een snufje zout. Bestuif een werkvlak goed met bloem, leg het deeg op het werkvlak en bestuif met bloem. Rol uit tot een rechthoek van ± 30×60 cm, die je af en toe even verschuift zodat hij niet vastplakt aan je werkvlak. Strooi er zo nodig nog wat bloem over. Bestrijk het deeg gelijkmatig met de vulling. Rol strak op vanaf een lange kant.
  • Leg de rol met de naad omlaag op je werkvlak en snijd hem in 6 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een wat langer stuk. Snijd elk stuk in de lengte in maar laat de twee deeghelften aan een uiteinde met 1 cm deeg net aan elkaar vast zitten. Leg de twee deegslierten losjes in een knoop en leg elk geknoopt broodje in een holte van de bakplaat. Laat losjes afgedekt ± 30 min. narijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Bestrijk de babka’s met losgeklopt ei en bak ze 25 min. Bestrijk nogmaals met losgeroerd ei, dek ze af met aluminiumfolie zodat ze niet te snel donker kleuren en bak ze nog ± 10 min. tot ze gaar zijn en terugveren als je er op drukt. Laat 5 min. afkoelen in de bakvorm, Neem ze eruit en laat ze verder afkoelen op een rooster. Eet ze warm of zo vers mogelijk.
  • * Kijk op deliciousmagazine.nl/bakpapier hoe je makkelijk een springvorm met bakpapier bekleed.
Voedingswaarde:
calorieën: 595kcal
|
eiwit: 12g
|
vet: 36g
|
koolhydraten: 55g
auteur: delicious.
Als je een dag eerder aan dit recept begint, hoef je het deeg de volgende ochtend alleen nog maar te vormen, 30 min. na te laten rijzen en te bakken. Bak je de babka’s direct, laat het deeg dan bij kamertemperatuur in 45-60 min. narijzen tot het dubbele volume, en dan 30 min. rusten in de koelkast. Het zachte deeg is zo makkelijker te bewerken.
Fotografie: Kate Whitaker | Styling: Victoria Eldridge | Recepten: Jen Bedloe, Sophie Austen-Smith | Bereiding: Sophie Austen-Smith

Vers van de pers

Dit recept is afkomstig uit de nieuwste delicious. magazine en onderdeel van een heerlijke serie met zoete recepten. Meer lekkere recepten? Bestel nu delicious. magazine zonder verzendkosten online
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Fotografie: Kate Whitaker | Styling: Victoria Eldridge