23x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti

23x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti
Receptuur, bereiding en styling: Janneke Philippi | Fotografie: Serge Philippi | Studio Philippi

Een Italiaans hoofdgerecht of dessert hebben we zo bedacht. Tiramisu? Maar een Italiaans voorgerecht bepalen, vinden we vaak nog lastig. Zo blijkt uit onze bezoekcijfers. Deze lijst helpt je op weg!

Antipasti vormen het begin van iedere Italiaanse maaltijd en hoeven niet moeilijk te zijn. Je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Zet bijvoorbeeld een schaal op tafel met wat stukjes Italiaanse kaas of vlees. Een bol buffelmozzarella of burrata doet het ook altijd goed, aangekleed met wat gegrilde groente of coppa. Of leef je uit met een uitgebreider recept, zoals de tomaten tonnato.

Meer inspiratie? Shop ons hoogzomerse Italië-nummer óf doe jezelf een zomerbundel cadeau van de delicious.academy. In vier online-cursussen nemen we je stap voor stap mee door de rijke Italiaanse keuken. Bakkoning Rutger van den Broek en chef Roberta Pagnier delen hun beste recepten, heldere instructievideo’s en praktische tips. Ga nu aan de slag en proef Italië in je eigen keuken.

23x Italiaans voorgerecht

mozzarella met gegrilde paprika agrodolce

Méér groente op de borden? Dan grillen of blakeren we ze voor in de salade. Tip: De paprikaschil blakert zwart boven een gasvlam, en de smaak zal rokeriger zijn dan wanneer je ze in de oven of onder de grill zet.

naar recept
mozarella met gegrilde paprika
burrata met gemarineerde courgette & basilicumolie

Simpel en smaakvol, deze burrata met gemarineerde courgette & basilicumolie is perfect als voorgerecht of lunchgerecht. TIP: De basilicumolie blijft tot twee weken goed in de koelkast. Heerlijk als dressing of om over pasta of pizza te druppelen!

naar recept
aardbeien-rucolasalade met peperige parmezaan

Salade-uien of bosuien, vaak verkocht met wat groen eraan, zijn mild maar als je ze niet kunt vinden, neem je rode ui.Als je de salade meeneemt, kun je kleinere parmezaancrackers maken: maak dan hoopjes van de geraspte kaas met tussenruimte en bewaar de crackers afgesloten in de kast, niet in de koelkast, tot je gaat eten. Kies de geurigste aardbeien voor extra zoetheid en laat ze maximaal 15 minuten intrekken.

naar recept
venkelsalade met appel, blauwe kaas & olijven

Serveer als salade of maak er een prachtig voorgerecht van en presenteer het aan je gasten als een venkel-'carpaccio'. Voor een extra dramatisch effect strooi je de geroosterde venkelzaadjes er pas aan tafel overheen.

naar recept
venkelsalade
dungesneden zeebaars met gekonfijte tomaat en pancettavinaigrette

Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er zeker niet te veel mee moet doen in de keuken. De vinaigrette vult de smaak van de rauwe zeebaars perfect aan. Maak dit heerlijke recept en proef het zelf!

naar recept
Zeebaars-delicious
oesters met pancetta-limoenkruim

Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.

naar recept
recepten met limoen
buffelmozzarella met coppa

Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.

naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
Sformatino van maïs met gorgonzolasaus & balsamico-popcorn

Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.

naar recept
Italiaanse hartige flan sformatino
venkelbouillon met kalfsgehaktballetjes

Janneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes. 

naar recept
venkelbouillon
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa

Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan. Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee. In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.

naar recept
pompoensoep paddenstoelen
carpaccio van courgette

Eten dat goed voor je is en dat wat voor je doet, wat kun je daar af en toe zin in hebben. Deze carpaccio van courgette is heerlijk zomers en licht, en daardoor een perfect voorgerecht of lunch.

naar recept
carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer

Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!

naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot
ceviche van witvis met campari

Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur

naar recept
Ceviche van witvis en campari
panzanella con alici / tomaat-broodsalade met vers gezouten ansjovis

Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini, Amsterdam: ‘Maak deze salade het liefst smaakvolle tomaten en zelf ingemaakt ansjovis. Ansjovis schoonmaken is voor mij ontspanning, een soort meditatie.’

naar recept
panzanella-delicious
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten

Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn. Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.

naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino

Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.

naar recept
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis

In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!

naar recept
bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat

Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.

naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
bruschetta met krab-dragonyoghurt

Een feestelijke gelegenheid? Of gewoon een relaxt doordeweeks avondje? Deze bruschetta met een frisse yoghurt on top smaken altijd goed!

naar recept
bruschetta met krab-dragonyoghurt - delicious
focaccia di Recco

Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.

naar recept
focaccia met aardappelschijfjes en rozemarijn

Als ontbijt, lunch, snack of bijgerecht… niks zo onweerstaanbaar als focaccia. Pure verwennerij, makkelijk en snel te maken en ook nog eens vega.

naar recept
focaccia met aardappel
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache

Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.

naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious
gemengde bonensalade met champignons

Lekker veelzijdig deze bonensalade én zo klaar. Als onderdeel van antipasti, geserveerd bij een rollade of als tussengerecht.

naar recept
bonensalade-delicious
antipastisalade met prosciuttokruimels

Nog even en dan is het spitsuur in de moestuin en op het land. Hoog tijd voor kleurige creaties zoals deze antipastisalade met prosciuttokruimels.

naar recept
antipastisalade

Toch soep als Italiaans voorgerecht? Bekijk onze lijst met 8x tomatensoep!